Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Härlig skridskohelg på Niansjöarna januari 2020

Söndagen den 5 januari 2020 befolkades Niansjöarna av 23 långfärdsskridskoåkare som njöt av fin natur och blanka isar.

Lördagen innan söndagsturen rekognoserades Finnsjön, Stor-Nien och Lill-Nien inför den planerade ledarledda turen. Rekarna fann isen mycket fin och det beslutades att turen skulle förläggas till dessa sjöar.

Redan klockan 9 på söndagsmorgonen samlas ivriga åkare på parkeringen öster om tullhuset i Hudiksvall. Kenneth Johansson, ansvarig ledare för den här helgen, meddelar att det idag blir tre åkgrupper: fyra, fem och sex, anpassade efter olika åkförmåga. Vi embarkerar bilar lite i förhållande till åkgrupperna samt med tanke på olika hemkomst.

Framme i Nianfors står det ytterligare ett antal åkare och väntar på start. Grupperna formerar sig snabbt och far iväg efterhand bortöver mot väst. Det är en gråmulen dag och i början känner man sig lite hurven men det försvinner snart när man kommit igång.

Grupp fyra, den snabbare försvinner bakom uddarna, grupp fem kör lite långsammare och grupp sex tar det så lugnt så att även de som inte hunnit träna upp skridskomusklerna ska känna sig bekväma. Alla grupperna åker strandnära vilket ger en större upplevelse av natur och fart än mitt på sjön.

Grupperna fyra och fem sammanstrålar på utvägen i en gemensam rast bland ståtliga furor och stenblock omgivna av grön markvegetation och grupp sex hittar en egen brygga för paus och matsäck.

Isarna är omväxlande blanka och lite ojämna men det går fint framåt. Niannoret nås och vi måste ta av skridskorna och gå över vägen till Lill-Nien som är en fin liten rund sjö, ca 1 mil runtom. Den avverkas snabbt.

Snart är vi åter på Stor-Nien och grupp fyra och fem beslutar att åter ta en gemensam andra paus på Storöns västra udde. Ett vacker plats med fin utsikt över sjön.

Så skiljs grupperna och far olika vägar på fina isar tillbaka mot Nianfors, nu med medvind i ryggen vilket gör det extra njutbart.

Tillbaka i Nianfors summerar vi och kan bara säga "härligt" och att alla är så nöjda samt konstatera att de olika grupperna åkt mellan 23 och 34 km. Nu längtar vi till nästa helg!

På bilderna nedan ser man gruppdeltagare som vilar ben och fyller på med energi. Den undre bilden visar ett av färdspåren för dagen.

DSCN0638_resize.JPG
Spår Nian.jpg