Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Rapport från vandringar 2025

På denna sida kan du läsa om ett axplock av våra genomförda vandringar under våren 2025 och framåt. Vill du inspireras och läsa om tidigare vandringar så hittar du dem lite längre ner i menyn till vänster på sidan.

Hälsovandring 3 km 14 maj 2025 

arbetsmarknad och integration Sundbybergs Stad 

14 maj integration sundbyberg.jpg

Kl 14.00 ons den 14 maj samlades 13 deltagare från många av världens hörn som Eritrea, Etiopien, Ukraina, Turkiet, Sverige med flera och jag, Anna Elgh, som ledare på Ursvik IP. Där träffade vi även Elsa och Lovisa som ansvarar för Hälsoprojektet på Sundbybergs stad där våra vandringar är en av flera aktiviteter som ska genomföras framöver.

Denna vandring var först ut i hela projektet så det kändes som att vi på Friluftsfrämjandet SSSK var lite av pionjärer. Vi sa hejdå till Elsa och Lovisa och började vandra inåt skogen där vi följde en variant av 7 km spåret, Extreme och 10-km spåret.

Nordan svepte en kylig vind men så snart vi kom igång så blev vi varma och alla var vid gott humör. Mina medhavda stavar kom också väl till pass när några deltagare kände sig lite trötta.

Tempot var mycket lugnt och vi njöt av att vara i skogen, känna kraften av stora flyttblock, lyssna till koltrastens sång och titta upp på den skira grönskan på björkarna. Vi talade om vad frihet innebär för oss och hur fantastisk den svenska allemansrätten är och vad den innebär av rättigheter och skyldigheter.

Vi stannade också och talade om vitsippor som man får plocka men att blåsipporna är fridlysta. Tidvis föll det lite duggregn men vi kunde pausa med frukt och nötter och hålla oss torra ända tillbaka till Ursvik IP.

En fin vandring på 3 km som tog 1h och 45 min med fruktpaus. Många fina samtal längs vägen så jag ser fram emot nästa vandring för Sundbybergs Stad som är den 22 maj.

Ledare: Anna Elgh

Solvalla till Blackeberg 11 maj 2025

Vandring-2025-05-11 Blackeberg.png

En varierad vandring med skog, badplats, slott och en historisk kvarn som är igång.
 
På söndagen den 11 maj vandrade 6 stycken (4 deltagare + 2 ledare) 14 kilometer från Solvalla till Blackeberg.
 
Vi startade kl 10 från Solvalla, gick på stigar, strandpromenader, och kortare sträckor på cyckelvägar. Dagens höjdpunkter inkluderade: Hesselbyslott, Maltesholmsbadet, Kanaanbadet, blommande natur, jätte ekar och Kvarnvikens Kvarn, som var igång.
Vi var framme vid ekarnas området (Blackeberg) kl. 15:20.

Vi gick i relativt lagom tempo, tog två korta fika-rast och en lunch-rast.

Ledare: Barbara Gallina

Hjälpledare: Benedetta Camozzo Caneve

 

Värmdöleden-Booleden, 15 km den 7 maj 2025

Värmdöleden 2025-05-07 12.05.24.jpg

Tio personer inklusive ledaren, Maria Nikolajeva, deltog i en 15 km vandring på Värmdöleden-Booleden den 7 maj.

Vi startade kl 10 i Gustavsbergs centrum och följde till att börja med den vackra Ösbysjön där vi tog en kort fikarast. Sedan kom vi in på Värmdöleden och gick på små skogsstigar mot Skeviks grotta, som inte är någon grotta men ändå ett fascinerande naturfenomen. Där åt vi lunch och vilade en stund innan vi fortsatte tills Värmdöleden gick över till Booleden där vi vandrade genom Velamsunds naturreservat, tog en fikarast vid Velamsunds gård och klättrade uppför en brant slutning till Himmelberget med dess fantastiska utsikt.

Vandringen avslutades kl 15.30 vid Eriksvik varifrån vi tog olika bussar hem.

Ledare: Maria Nikolajeva

 

Igelbäckens naturreservat med inslag av Slottsträdgården den 4 maj 2025

4 maj 2025 trägårdskafe.jpeg

Den 4/5-2025 vandrade vi i fem timmar genom Igelbäckens naturområde. Vi samlades kl. 10.00 vid Helenelunds pendeltågsstation – åtta deltagare totalt, inklusive två ledare – och gick cirka 14 km till Ulriksdals pendeltågsstation, där vi anlände kl. 15.00.

Ibland är det faktiskt en klok idé att ta en omväg och vandra i fem timmar i stället för att åka två minuter med pendeltåg mellan två stationer – särskilt när det finns så mycket spännande att upptäcka längs vägen:

Nordens högsta hotell, en gömd tunnelbanestation med ett “spöktåg”, en liten men viktig bäck som sträcker sig hela vägen från Säbysjön i Järfälla till Edsviken i Ulriksdal, en gångväg där det en gång gick järnväg med ett rätt spetsigt syfte – och ett slott som en gång fungerade som sjukhus.

Vid 10 kilometer stannade vi för lunch på Trädgårdskaféet i Ulriksdal. Det är ett populärt och omtyckt ställe, ofta med långa köer. Deltagarna blev först lite tveksamma till att köa i 15 minuter, men just i det ögonblicket började det hagla kraftigt – och beslutet blev enkelt. Medan deltagarna stod i kö, fixade vi två stora bord med tillräckligt med stolar och hjälpte till att avlasta ryggsäckar och annat. Maten och fikabrödet smakade utmärkt – en rättvis belöning efter både köande och vandring.

På bilden ser man deltagare vid Trädgårdskaféet i Ulriksdal.

Ledare: Helena Zhemchugova

Hjälpledare: Benedetta Camozzo

 

Alvik till Hässelby strand den 11 april 2025

Alvik-hasselbystrand 11april2025.jpg

På fredagen den 11 april vandrade tio deltagare och ledaren Maria Nikolajeva 14 kilometer längs Mälaren från Alvik till Hässelby strand.

Trots väderprognosen blev det en skön solig dag.

Vi startade kl 9 från Alviks tunnelbana, gick på strandpromenader, motionsspår, mindre stigar och kortare sträckor på lugna gator; passerade flera intressanta kulturminnesmärken, fyra fina badplatser och vackra naturreservat.

Vi gick i relativt långsamt tempo, stannade vid sköna utsikter, tog två kortare raster på höga klippor och kom till Kanaanbadet där några åt medhavd matsäck medan andra valde att njuta av den goda maten på Kanaans trädgårdscafé. Därifrån var det bara ett par kilometer till Hässelby strand dit vi kom kl 14.30.

Ledare: Maria Nikolajeva

 

Vårvandring runt Norra Djurgården – Naturupplevelse mitt i Stockholm den

30 mars 2025

30 april 2025 gruppen.jpeg

Den 30/3-2025 gav vi oss ut på en fyra timmar lång vandring runt Norra Djurgården – en favorit i repris efter att upplägget fått fin respons i höstas. Vi samlades kl. 10.00 vid Tekniska högskolan, 11 deltagare totalt (inklusive två ledare), och gick cirka 15 km med avslutning på samma plats kl. 14.00.

Även om naturen ännu inte riktigt hade vaknat, uppskattade deltagarna gemenskapen och möjligheten att lätt ta sig ut i naturen – samtidigt som man hela tiden befann sig nära staden.

Vid 10 kilometer stannade vi för lunch på Gamla Orangeriet, som levde upp till förväntningarna med god, lokalproducerad mat.

På bilden ser man deltagare vid Dansbanan i Stora Skuggans område, där vi tog en fikapaus.

Ledare: Helena Zhemchugova

Hjälpledare: Benedetta Camozzo