Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Allemansrätt

Allemansrätten ger en fin möjlighet för oss alla att vistas i, och nyttja naturen, på olika sätt. Orden "inte störa - inte förstöra" brukar användas när vi pratar om den och den medför rättigheter såväl som skyldigheter. Hur bekant är du med vad Allemansrätten innebär? Här samlar vi diverse information kring Allemansrätten för alla som vill veta mer.

Friluftsfrämjandet värnar allemansrätten för att behålla utrymme för friluftsliv för alla. Allemansrätten är en strategiskt avgörande förutsättning för att bedriva friluftsliv i Sverige. Omkring 80 procent av marken i Sverige ägs av enskilda och bolag. Samtidigt representerar de enskilda markägarna knappt fyra procent av befolkningen. För Sveriges befolkning och besökare är allemansrätten en förutsättning för att man ska kunna röra sig på annans mark. Därmed är också allemansrätten en förutsättning för att kunna bedriva friluftsliv.

Här får du snabbkoll på Allemansrätten
Vi är många som vistas i naturen och då är det extra viktigt att ha koll på vad som gäller. Ledaren Emelie Thorngren vägleder dig och förmedlar dos and dont´s. På Naturvårdsverkets webbsida hittar du en lättöverskådlig och tydlig genomgång kring vad du behöver tänka när du vistas i naturen - vid såväl organiserade friluftsaktiviteter som då du idkar friluftsliv på egen hand. 

Prata Allemansvett och lär om Allemansrätt!  
Svenskt friluftsliv har satt samman sju filmer om Allemansrätten - se gärna dem, de handlar om: 

 • att lägga till vid annans brygga
 • nedskräpning i natur
 • fridlysta och giftiga svampar och bär
 • cykling och jordbruksmark
 • tältning nära boningshus
 • var man inte ska elda
 • terrängkörningsfordon och natur

Använd gärna det tillhörande lektionsmaterialet som vänder sig till barn och unga. Du hittar det via länken ovan. Här hittar du ytterligare informationsmaterial om Allemansrätten på Naturvårdsverkets webbida. Du kan även förmedla Allemansrätt med hjälp av dessa filmer från Naturvårdsverket:  

Allemansrätten - vad är det? (Youtube) 

 • Allemansrätten - “Inte störa, inte förstöra”. Se en kort film om rättigheter och skyldigheter kopplade till Allemansrätten. 

Allemansrätten - inte störa inte förstöra (Youtube) 

 • Det som är ok att göra i naturen beror på när, var och hur – men hur funkar egentligen Allemansrätten? 

Allemansrätten - hur funkar den i skogen (Youtube) 

 • Hur fungerar allemansrätten i skogen? 
 • Vet du vad du får göra i skogen?  

Allemansrätten - hur funkar den vid vattnet (Youtube) 

 • Gäller allemansrätten även vid/på vattnet? 

Allemansrätten - hur funkar den vid vid odlad mark och hagar (Youtube) 

 • Får jag ha picknick i hagar?  

Allemansrätten - hur funkar den på fjället? (Youtube) 

Ett bra stöd när du vägleder
Som ledare, guide eller pedagog finns det en vägledning du kan använda som stöd vid dina aktiviteter. Den är framtagen av SLU Centrum för naturvägledning på uppdrag av Naturvårdsverket. Vägledningen har en sida med bilder som riktas mot deltagarna. Sidan som är vänd mot den som vägleder innehåller diskussionsfrågor och handledning. Den tål att tas med ut. Här hittar du informativa sidor för fördjupning i att kommunicera Allemansrätt samt om att vägleda i naturen.

Så här kan du bidra till ett hållbart friluftsliv
Ta del av Naturvårdsverkets tips. Via denna länk hittar du en användbar checklista och hjälp med till exempel hur du kan hitta alternativa platser att upptäcka än dina vanliga favoriter.  

Är du nyfiken på att få veta hur kommunerna arbetar med Allemansrätten? 
För att få exempel på hur kommunerna arbetar med Allemansrätten kan du
 ta del av undersökningen Årets Friluftskommun.

Lär mer om Allemansrätten

Gå denna e-utbildning om skyldigheter och rättigheter i naturen.

Ta dig till vägledningen

Så tar du hand om skräp och matrester

Skräp hör inte hemma i naturen. För naturen och djurens skull är det självklart att allt skräp läggs i en påse som tas med hem, eller i alla fall till en soptunna.

Läs mer

Sova ute-guiden

a a a Ladda ner vår guide full med tips och råd för dig som vill prova att sova ute. Här får du svar på hur man packar, var man får tälta och hur man gör med matlagning och toalettbesök.

Klurigt om allemansrätten

Spelet om allemansrätten

Svara på 10 snabba men kluriga frågor om allemansrätten. Utmana dina vänner! Spelet finns på svenska, engelska, somaliska och arabiska.

Spela

Kortspel med frågor om allemansrätten

Spelet om allemansrätten finns som kortlek med 52 frågor och svar om allemansrätten. Du hittar kortleken på Outnorth. Som medlem har du 20 % rabatt på Outnorth.

Köp kortleken

The Right to Public Access Game

Answer 10 quick questions about the Right to Public Access. Challenge your friends! Play