Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Backa hemmabacken

Friluftsfrämjandet arbetar tillsammans med Svenska Skidförbundet och SLAO (Svenska skidanläggningars organisation) i satsningen Backa hemmabacken, för att stötta mindre skidanläggningar runt om i Sverige. Syftet är att lyfta, uppmärksamma och hjälpa de oftast ideellt drivna hemmabackarna. Projektet är möjligt tack vare stöd från Svenskt Friluftsliv.

Stillasittandet i Sverige ökar under vinterhalvåret - vi rör oss faktiskt 50% mindre på vintern än under sommaren. Att ha tillgång till en närliggande skidanläggning gör det möjligt för fler att kunna vara fysiskt aktiva även under vinterhalvåret. På många orter blir skidanläggningen dessutom en naturlig samlingsplats, som i vissa fall blir kommunens största ungdomsgård.

I Sverige finns ca 200 skidanläggningar. 150 av dessa är hemmabackar, det vill säga mindre anläggningar på hemmaplan. Hemmabackarna drivs ofta kommunalt eller ideellt, till exempel så är lokalavdelningar från norr till söder inom Friluftsfrämjandet med och driver driver ca 28 hemmabackar. 

Vi vill att hemmabackarna ska leva vidare och fortsätta vara en del av en aktiv livsstil i hela Sverige. Därför satsar vi gemensamt på att uppmärksamma hemmabackens viktiga roll för orten och för folkhälsan, samt att stödja hemmabackarna i deras utmaningar.

Följ med till några hemmabackar

World Snow Day 2024

21 jan 2024 var det World Snow Day, en dag då vi backar hemmabackar runt om i landet extra mycket.

Inför dagen fick vi fin respons från leverantörer i skidbranschen som också ville stötta hemmabackar. Vi fick in över 100 000 kr som vi kunde dela ut till hemmabackar som ville göra det lilla extra för sina gäster. Totalt stöttade vi 23 anläggningar från norr till söder. Läs mer om de olika initiativen i vårt pressmeddelande inför World Snow Day.

Snöpepp och skidglädje i Koldemoåsen

Under World Snow Day var vi på plats i Koldemoåsen och Arbrås lokalavdelning, som bjöd på gratis skidåkning. Det arrangerades en femkamp tillsammans med deras maskot och Fritidsbanken var där med gratis utrustning för utlåning. Vad tyckte Marina Larsson, ordförande Arbrås lokalavdelning, om dagen? Det kan du höra i filmen nedan!

Rapporter om skidanläggningarnas betydelse

Vilken betydelse har idrottsanläggningar för orten, inflyttningen och för folkhälsan? Hur ser kostnader och klimatpåverkan ut i hemmabackarna och på den snösäkrade längdanläggningen? Ta del av våra rapporter om skidanläggningarnas betydelse samt kostnader och klimatpåverkan.

Tips för skidanläggningar

Det finns många sätt för skidanläggningar att spara el, något som blir extra viktigt när elpriserna är höga. För att ge fler möjlighet att få ner sin elförbrukning har Backa hemmabacken tagit fram en broschyr med elspartips som kan vara en hjälp på vägen.

Tips inför dialog med kommuner. Vi vill med detta dokument ge er som förening och anläggning ett bra stöd när ni pratar med beslutsfattarna i kommunen. Så här kommer några tips och idéer på hur ni kan arbeta långsiktigt för att påverka er kommun eller andra beslutsfattare.

Behovet av underhåll och investeringar utgör ofta en stor påfrestning för ekonomin i en mindre hemmabacke. Här har vi samlat möjlgiheter för att söka ekonomiskt stöd för investeringar, både stora och små.

Anläggningsforum/nätverk

Friluftsfrämjandet anordnar löpande digitala anläggningsforum tillsammans med SLAO (Svenska Skidanläggningars organisation) och Svenska Skidförbundet. I forumen får skidanläggningarna ta del av aktuell information och kan utbyta erfarenheter. Vi har haft teman som bidrag och finansiering, snöläggning, sociala medier och tips på hur ni kan engagera fler.

Se kommande forum eller ta del av tidigare sända forum på Youtube

Marknad för skidanläggningar på Tradera

I många större skidanläggningar finns det prylar som kan komma till nytta hos de mindre hemmabackarna. För att göra det lättare för begagnad utrustning att hitta nya hem finns nu en egen butik för skidanläggningar inom Sverige på Tradera. På så vis får hemmabackarna tillgång till bra utrustning, samtidigt som vi gör planeten en tjänst genom att minska behovet av att köpa nytt. 

För skidanläggningar: Så skapar ni en annons på Tradera

Vid frågor, kontakta projektledare Elina Bergström.

 

Backa hemmabacken är ett projekt som drivs med stöd från Svenskt Friluftsliv.