Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Projektsammanfattning 2017

I Meningsfull väntan arbetar vi för att personer som väntar på eller nyligen fått uppehållstillstånd ska få tillgång till lustfyllda aktiviteter i naturen. Genom friluftsliv vill vi bidra till att fler får möjlighet till en meningsfull fritid, mår bättre, känner sig delaktiga i det nya land de kommit till och möjliggöra en väg till friluftsliv och socialt sammanhang över tid. Under året har fjorton lokalavdelningar gjort över 200 aktiviteter, för över 4500 personer.

Meningsfull väntan startades upp våren 2016 och växte fram utifrån lokalavdelningarnas intresse att vilja göra något för asylsökande och nyanlända personer på sin ort och använda sig av de verktyg och den kunskap som redan finns i den befintliga verksamheten. Med stöd av Svenskt Friluftsliv har Meningsfull väntan vidareutvecklat sin verksamhet och etablerat den på fler platser i landet. 

Familjeaktiviteter, Naturparkour och Öppna skogsgläntan

Meningsfull väntan är ett paraplynamn för en mängd aktiviteter som riktar sig till asylsökande och nyanlända barn, unga och vuxna. Våra lokalavdelningar har bland annat arrangerat familjeaktiviteter, Naturparkour, Öppna skogsgläntan, prova på MTB och paddling, vandring, skridskoåkning, matlagning och naturpyssel. Lokalavdelningarna har genomfört aktiviteter utefter deras kompetens och målgruppens intresse. Genom våra lokala aktiviteter har våra deltagare fått lära känna naturen i sitt närområde, skapat viktiga nätverk, provat på olika friluftsaktiviteter, varit barn och unga för stunden, fått förståelse för allemansrätten och tagit steg mot ett hälsosammare liv. 

Projektets omfattning

Under projektåret har vi gjort verksamhet för och tillsammans med 4 583 personer och majoriteten av våra deltagare är barn och ungdomar (2561 stycken). 

 Projektet pågår under tre år och finansierades av Svenskt Friluftsliv.

aktuella frågor och projekt