Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Funktionell skidåkning och paraskidskola

Har du en funktionsnedsättning och vill åka skidor? I Friluftsfrämjandet har vi på några platser runtom i landet funktionell skidåkning med olika hjälpmedel som sit-ski, bi-ski och ski-cart, som leds av våra erfarna skidlärare i paraskidskolan.

Suset i öronen, fartvinden på kinderna, pirret i magen i svängarna. Älskade vinter, och älskade skidåkning. Oavsett om du åker stående, sittandes eller behöver andra typer av hjälpmedel vill vi hjälpa dig hitta ett åksätt som passar dig. Vad behöver du för att få njuta av vintern, snön och skidbacken?  

Våra skidlärare inom funktionell skidåkning är utbildade förare i olika typer av hjälpmedel, och hos oss finns det möjlighet att använda sit-ski, bi-ski och ski-cart.

  • Sit-ski är en sits monterad på en skida där åkaren använder kryckstavar för att balansera åkningen. Sit-ski kräver lite styrka, men främst balans och koordination.
  • Bi-ski är en sits monterad på två skidor som är stabilare än en sit-ski. Den kräver viss balans, men relativt lite styrka av åkaren. Behöver åkaren hjälp att styra eller bromsa kan en medåkare hjälpa till genom att hålla i ramen.
  • Ski-cart är en sits monterad på fyra skidor, är stadig och kräver inte mycket styrka eller balans av åkaren. Ski-carten kan styras av åkaren med pedaler med fötterna, spakar för händer eller en kombination av båda. Det går även att ta hjälp av en medåkare.  

I största möjliga mån anpassar vi utrustningen utefter dig som åkare och dina behov.

Vad du får när du åker skidor med oss 

  • Möjlighet att i ett antal backar låna de hjälpmedel som behövs för att du ska hitta ett åksätt som fungerar för just dig, ihop med din skidlärare och eventuell medåkare.
  • Testa på skidor för första gången med hjälpmedel, eller om du åkt förut, bara fånga de härliga snödagarna på säsongen.
  • En rolig och trygg dag i skidbacken med erfarna och utbildade skidlärare.

Hur ser ett skidäventyr ut med Friluftsfrämjandet? 

Älskar du att susa ned med rejäl fart, eller med lite mer lugn och harmoni? Behöver du en medåkare och bi-ski, eller åker du stående men vill gärna ha stöd? När du åker skidor med oss har du alltid en utbildad ledare som är utbildad och erfaren inom funktionell skidåkning. Ni kommer tillsammans fram till vilket åksätt som fungerar för dig.

Behöver du en medåkare kan det antingen vara någon av Friluftsfrämjandets ledare, eller så går det bra att utbilda en anhörig eller assistent som får följa med ut i backen. 

Roliga, trygga och lärorika skidäventyr

Friluftsfrämjandets äventyr inom funktionell skidåkning leds av våra ideella ledare som brinner för allas möjlighet att åka skidor. De ser till att du kan njuta av skidåkningen på ett tryggt och roligt sätt som passar dig och dina förutsättningar. Låt äventyret börja. 

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8000 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem! Bli medlem

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning