Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Öppna aktiviteter med låg tröskel

Friluftsfrämjandet i Uppsala berättar hur de har arbetat aktivt med integration i sin lokalavdelning och delar med sig av några tips.

Vi ville utveckla vår befintliga integrationsverksamhet och göra den mer strukturerad, kontinuerlig och med högre och jämnare kvalité. Målgruppen för äventyren är nyanlända personer och personer som vill träffa människor från andra länder. Vårt koncept är att ordna äventyr med låg tröskel som är öppna för alla och kombinera det med riktad marknadsföring. De liknar våra vanliga äventyr så mycket som möjligt, men är mer tillgängliga, exempelvis genom kortare turer, lägre pris/gratis, möjlighet att låna utrusning, central och tillgänglig samlingsplats, enkel anmälan och inget medlemskrav. Tanken är att äventyren ska vara en förberedelse för att kunna delta i vår ordinarie verksamhet.

Vi genomförde under en tid med stöd från projektet Meningsfull Väntan olika ”prova på-tillfällen” för att undersöka vilka aktiviteter som intresserade målgruppen. Det var mest populärt att testa skridskoåkning. Vi hade planerat att genomföra en skridskoaktivitet men det blev totalt sex stycken. Vi genomförde också nio vandringar, tre skattjakter, fem naturparkouräventyr och två teorikvällar om att klä sig rätt på vintern.

Marknadsföringstips: Språkcafé ger personlig kontakt

Att skapa ett nätverk med intresserade är jätteviktigt för att nå nya målgrupper. Vårt bästa tips är att besöka olika språkcaféer och berätta om lokalavdelningen och våra aktiviteter. Genom personlig kontakt bygger vi relationer och skapar trygghet så att nya deltagare vet vilka vi är, vad aktiviteterna innebär och hur de kan anmäla sig. Vid våra besök bygger vi på vår sms-lista som vi använder för att informera om nya aktiviteter. Det är viktigt att fortsätta att nätverka och informera om verksamheten – målgruppen är densamma men personerna som den består av ändras hela tiden. 

Förberedelser och öppenhet

  • Ring deltagare som anmält sig, men inte kommit till aktiviteten. Det har hänt att de har missat bussen, stått på fel plats eller inte sett var vi står. Ibland har vi behövt hämta upp med bil för att de hamnat på fel ställe.
  • Testa olika sätt att anpassa språket och kommunicera på ett enkelt och tydligt sätt. Om ni inte förstår varandra, se om någon annan i gruppen kan tolka eller använd er av google translate. 
  • Om ni ska göra aktiviteter vintertid är det bra att ha med extra vantar och mössor att låna ut.
  • Bjud på fika!

Kontaktuppgifter

Vill du veta mer om hur vi arbetar med ett friluftsliv för alla i Uppsala får du gärna kontakta oss på uppsala@friluftsframjandet.se. 

Vill du veta mer om Meningsfull väntan och hur din lokalavdelning kan göra Meningsfull väntan får du gärna kontakta projektledare Susanne Ripa på susanne.ripa@friluftsframjandet.se eller ring 072-142 22 38.