Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Naturparkour för unga

Friluftsfrämjandet i Tyresö berättar hur Naturparkour blev insteg för nya deltagare och ledare, här delar de med sig av några tips.

Vi ville att våra nyanlända deltagare skulle få möjlighet att vistas i naturen, röra på sig, få inblick i allemansrätten, uppleva en fika vid lägerelden och framförallt –vi skulle ha roligt tillsammans. Vi ville hitta ett upplägg som riktar sig till alla, oavsett ålder och utan krav på förkunskaper eller någon särskild utrustning. Deltagarna ska enkelt och snabbt skulle kunna ta sig till och från äventyrsplatsen. Vår idé landade i att starta upp Naturparkour i lokalavdelningen. 

Genom att starta upp en ny verksamhetsgren i lokalavdelningen fanns möjlighet att locka ideella ledare från våra befintliga verksamhetsgrenar, framförallt barnledare, att engagera sig vid minst ett äventyrstillfälle. Naturparkour, som ny gren med stora utvecklingsmöjligheter, intresserade också hjälpledare vilket öppnade upp för rekrytering av nya ledare till vår lokalavdelning. Vi rekryterade ledare internt i lokalavdelningen och externt via målgruppen.

Målgruppen var i första hand nyanlända barn och unga i närområdet, och i andra hand unga vuxna samt befintliga och nya ledare i Tyresö lokalavdelning.

Marknadsföringstips: Filmvisning i introduktionsklassen

Vårt bästa tips för att nå målgrupper som vi vanligtvis inte kommer i kontakt med är att ta kontakt med studierektorn på skolor med introduktionsklasser, och bli inbjuden att marknadsföra på lektionstid. Under lektionen visade vi film om naturparkour och alla som var intresserade skrev ner sitt mobilnummer på en kontaktlista. Vi skickade sedan en notis till alla mobilnummer 48 timmar innan äventyret och samma notis på äventyrsdagen. Vi marknadsförde även via olika nätverk på sociala medier och andra initiativ där asylsökande personer ses, exempelvis Kompis Sverige. 

Tänk tillgänglighet hela tiden

  • Gör det lätt för målgruppen att förstå vad äventyret är och förklara det på olika sätt. Till exempel genom bild, text, video.
  • Gör det lätt att ta sig till äventyrsplatsen. Satsa på äventyr runt hörnet, till exempel nära ett boende eller platser det är lätt att åka till med kollektivtrafik och samåk gärna till äventyrsplatsen så att alla hittar dit.
  • Bjud in deltagare från flera håll till samma äventyr. Räkna med att hälften av de som säger att de ska komma inte kommer eller tvärtom. Välj därför aktiviteter som inte är för beroende av antal deltagare och ha alltid en plan B så att du kan genomföra äventyret med färre eller fler deltagare. 

Kontaktuppgifter

Vill du veta mer får du gärna kontakta Tyresö lokalavdelning genom
Anna Ahlström på anna.ahlstrom@friluftsframjandet.se.