Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-12-02)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Familjeträffar

Friluftsfrämjandet i Lund berättar hur de väckte nyfikenhet och inspiration hos nya målgrupper i sin lokalavdelning och delar med sig av några tips.

Vi ville skapa aktiviteter för nyanlända familjer med barn upp till tolv år och aktiviteternas fokus skulle vara att upptäcka tillsammans, väcka nyfikenhet och inspirera familjerna att senare göra aktiviteterna på egen hand.

Planen var att genomföra fyra familjeaktiviteter under ett år- två under tidig höst och två under våren. Vi märkte ett stort intresse för skridskoåkning och la till den aktiviteten på våren, så totalt blir det fem aktiviteter under ett år. Aktiviteterna skulle vara lätta att upprepa varje år och målet var att de ska bli en återkommande verksamhet i lokalavdelningen. 

Marknadsföringstips: Ta kontakt med andra föreningar

Via kommunen kontaktade vi den som kontaktperson som jobbade med nyanlända familjer. Vårt samarbete skulle gå ut på att våra aktiviteter skulle in i deras utflyktsprogram och att de skulle sprida information om våra aktiviteter. Tyvärr blev inte samarbetet som väntat och på grund av att information om aktiviteterna inte nått deltagarna fick vi ställa in flera tillfällen. Vårt bästa tips är därför att inte enbart kontakta kommunen utan även ta kontakt med föreningar och föreningsnätverk i kommunen som arbetar med målgruppen för att säkerhetsställa att ni når ut. Vi gör det nu och vi når målgruppen på ett mycket bättre sätt. 

Använd styrkan i er lokalavdelning

  • Gör det enkelt och låt nyfikenheten hos barnen vara vägledande.
  • Låt fika och äta tillsammans ligga i fokus då det kan bli en gemensam nämnare och skapar sociala sammanhang.
  • Gör det er lokalavdelning har som styrka och är det barnverksamhet gör det då. Använd er av de metoder och verktyg som finns men våga också skala ner och förenkla.