Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kajakkurser och utbildningar 2024

FYRISHOV, SÄKERHETSÖVNINGAR I BASSÄNG

27 april

Grupp 1 - 18:50-20:50
Grupp 2 - 20:50-22:50

Grundläggande kamraträddningstekniker för havskajak. Vad gör du om en kamrat eller du själv slår runt på öppet vatten? Det får du öva på i denna aktivitet! 

Under säkra och behagliga omständigheter, tillsammans med erfarna ledare tränar vi på det som de flesta paddlare bävar inför, att slå runt och ta sig upp igen! Är det egentligen läskigt att hänga upp och ner under ytan?  

Vi testar kajakens stabilitet, vad man kan göra för att öka den samt slår runt under kontrollerade former. Vi tränar på några effektiva och enkla kamraträddningsmetoder för att hjälpa en nödställd kamrat.  

I det klara och varma vattnet på Fyrishov kan du i lugn och ro få coachning, öva färdighet och införliva kunskaper för att i framtiden känna dig tryggare i din paddling. Efter denna kväll i bassängen kommer du att kunna agera och inte bara reagera, om det oväntade sker till havs! Nyttigt, mycket roligt och en förutsättning för att följa med på högre graderade turer. 

Utrustning: badkläder, cyklop eller simglasögon (ej nödvändigt men för vissa behagligt), hänglås om du vill låsa in kläder, glasögonsnodd vid behov. Många föredrar cyklop framför simglasögon för att slippa få in vatten i näsan. En nosklämma fungerar hyfsat. T-tröja i konstmaterial om du blir kall i det varma vattnet. 

Svårighesgrad: 1

Samling/tid: Fyrishov, nordvästra entrén (På sidan av den stora bassängen) från 18:30. Ombytta vid bassängen senast 5 minuter innan start

Anmälan: Här hittar du anmälningssidan Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här. 

Avgift: Medlem 450,- kr, övriga 500,- kr inklusive kajak. Lån av kajak, paddel och flytväst ingår i kursavgiften. 

UtrustningslistaUtrustningslista

Ansvarig ledare: Erik Gregefalk

 

TEKNIKPADDLING (Grundnivå)

23 maj

Du har paddlat ett tag och kan grunderna men nu känner att du vill vidareutveckla din paddelteknik så är detta kvällen för dig.

Vi kommer den här kvällen lägga fokus på manövrering av kajaken i fart och stillaliggande. Det kan verka enkelt men det finns mycket vinster genom att låta kajaken bli ett med dig. Vi fokuserar på grundläggande tekniker för att svänga och förflytta kajaken med hjälp av kajakens naturliga rörelser, paddelbladets samverkan med vattnet och kroppens positioner.

Ta med ombyte, handduk och fika med något varmt att dricka i vattentät packning.

Detta är för dig som redan kan paddla och vill komma vidare i tekniken.

Svårighetsgrad 2

Startdatum och tid: 23/5 kl. 17.30, Sunnerstastugan

Slutdatum och tid: 23/5 kl. 21.30, Sunnerstastugan

Pris: medlem 260,- övriga 360, kajakhyra ingår

Anmälanwebbanmälan. Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här

Ansvarig ledare: Jakob Hansson

 

TEKNIKKVÄLL (Utvecklad nivå)

30 maj

Du är en aktiv paddlare och kan grunderna för att svänga kajaken med enklare styrtag men känner att du vill vidareutveckla din teknik och effektivitet.

Vi kommer den här kvällen lägga fokus på manövrering av kajaken i fart och stillaliggande. Vi fokuserar på tekniker för att svänga och förflytta kajaken med hjälp av kajakens kantning och balans, paddelbladets samverkan med vattnet och kroppens positioner. Vi testar mer avancerade tekniker och sammanlänkning av styrtag för effektiva manövrar.

Ta med ombyte, handduk och fika med något varmt att dricka i vattentät packning.

Detta är för dig som redan kan paddla och vill komma vidare i tekniken.

Svårighetsgrad 3

Startdatum och tid: 30/5 kl. 17.30, Sunnerstastugan

Slutdatum och tid: 30/5 kl. 21.30, Sunnerstastugan

Pris: medlem 260,- kajakhyra ingår

AnmälanwebbanmälanBokningsregler hittar du här

Ansvarig ledare: Jakob Hansson

 

PLASK OCH BAD, RÄDDNINGS OCH TEKNIKPADDLING 

11 juni, 22 augusti

Den här kvällsaktiviteten har badgaranti och riktar sig mot dig som paddlat en del tidigare. Vi utmanar gränsen för det du tidigare gjort i en kajak för att utveckla din paddling. Tillsammans i par så testar vi olika övningar under coachning av oss ledare.

  • Balans och lekövningar som garanterat får oss att bada men också känna mer tillit till oss själva och kajaken.
  • Räddningstekniker som snabbt tar oss upp från vattnet i kajaken, på egen hand och med hjälp från kamrat.
  • Paddeltekniker där vi testar ytterområdet för paddeln, kroppen och kajakens samverkan.
  • Bogsering av olika slag för olika situationer då det gäller att ta sig bort från lekområde som blivit riskfyllt.

Förkunskaper:

  • Ha provat på kamraträddning
  • Känna dig bekväm med att ramla i vattnet från kajaken 
  • Utrustning:
  • Våt/torrdräkt är en fördel för att hålla värme och fokus uppe
  • Vattentätt ombyte
  • Fika med varm dryck

Svårighetsgrad 3 

Startdatum och tid: juni klockan 18.00-22:00 vid kanotuthyrningen i Sunnersta

Startdatum och tid: augusti klockan 17:30-21:30 vid kanotuthyrningen i Sunnersta

Pris: medlem 250,- övriga 360,-  kajakhyra ingår

Anmälan: webbanmälan.  Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här.

Ansvarig ledare: Jacob Hansson, Barbara Otto

NYBÖRJARKURS KAJAK

15 juni och 29 juni

En kurs för dig som vill komma igång med paddling av kajak. Vi kommer köra två lördagar på Ekoln med inriktning på grundläggande momenten i paddling. Vi startar med att gå igenom utrustningen, kajaken, paddeln, kapell och flytväst. Fortsätter med i- och urstigning. Grunderna i paddling med paddeltag, hur man styr och stoppar.

Första dagen kommer bli fokus på att komma igång med paddlingen och bli bekväm med det. Andra dagen kommer bli mer fokus på att finslipa tekniken och på räddningsövningar.

För att delta på kursen så behöver du ha testat att paddla kajak och vill komma vidare för att känna trygghet i kajaken. Boka in en av våra Prova-på-paddlingar om du inte paddlat tidigare.

Kursen kommer att vara lördag den 15 juni och 29 juni, med start 9:00 och slut ca 16:00.

Du behöver ha kläder anpassade för vattensport, typ löpartights och underställströja, solglasögon med snodd, keps och på fötterna sandaler eller ”Foppatofflor” samt ett extra ombyte packat i vattentät påse. Du behöver också en fika och en lunch och en vattenflaska att ha tillgänglig. Lite snacks kan också vara bra samt något att sitta när vi är i land.

Svårighetsgrad 2,

Startdatum och tid: 15 juni,9:00 och 29 juni, 9:00

Slutdatum och tid: 15 juni, ca 16:00 och 29 juni, ca 16:00

Pris: medlem 620,- övriga 820,- kajak, kapell, paddel och flytväst ingår.

Anmälanwebbanmälan. Är du inte medlem men vill prova på en aktivitet fyller du i en nolla (0) i fältet för medlemsnummer. Bokningsregler hittar du här

Ansvarig ledare: Robert Reinsson