Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Vinter 2018 

 Apriltur från Vistasdalen via Nallo till Abisko

6 – 15 april 2018 

Kom med på en härlig vårvintertur bland höga fjäll. Vi startar i vackra Vistasdalen och tar oss sedan till favoriten Nallo, där vi passar på att ta en eftermiddagstur i riktigt alpina omgivningar. Från Nallo skidar vi västerut till Sälka vid Kungsleden. Vi följer sedan Kungsleden norrut och tar oss uppför de branta Tjäktjapasset. Väl uppe kan vi njuta av en milsvid utsikt över Kebnekaisefjällen. Nästa etapp tar oss till Alesjaure, där vi stannar en extra dag för en dagstur med lätt packning i omgivningarna. Turens längsta etapp, 20 km går över en rad sjöar och sedan ned genom björkskogen till stugorna vid Abiskojaure. Sista dagen skidar vi över Abiskojaure och sedan längs Abiskojåkka till Abisko fjällstation.

Vi bor STFstugor i Vistas, Nallo, Sälka, Tjäktja, Alesjaure och Abiskojaure.  Som vanligt håller vi gärna fast vid ett väl beprövat sätt att umgås: gemensam trerättersmiddag om kvällarna tillagad av förutbestämda matlag. Ett utmärkt sätt att njuta!

 För att kunna följa med och ha glädje av turen skall du behärskar dina turskidor i uppför- och nedförsbackar med din packning, 15-18 kg. Den längsta dagsetappen blir ca 20 km, övriga dagsetapper mellan 10 och 15 km. Den totala sträckan är ca 9 mil och vi planerar dessutom att göra en dagstur med lätt packning.
Antal deltagare: max 10
Avresa: fredag kväll 6 april
Hemkomst: söndag morgon 15 april
Ledare: Maria Rolf (maria.rolfy@gmail.com) och Lena Douhan Håkansson (lena.dagny@gmail.com)

Detaljprogrammet finner du här

Anmälnan senast 21 mars https://dinkurs.se/50445

Anmälningsavgift: 400 kr

 

Total deltagaravgift: prel 4400 kr. (inkluderar tåg-, och bussresor, skotertransport, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen. Logi (prel 2220 kr för STF-medlem) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 3 mars till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: vinterfjäll 2018 och namn. 

Sommar 2018

Vida utsikter, stora sjöar och vackra blommor. Vandring i Padjelanta 14-22 juli.
Följ med på en sommarvandring i det storslagna fjällområdet Padjelanta väster om Sarek. Efter att vi tagit oss med tåg och buss till Ritsem , båttur  över Akkajaure och övernattning i Vaisaluokta, vandrar vi Padjelantaleden till Staloluokta sameviste. Under vandringen ser vi Sareks höga fjäll Ahkka, Nijak, Sarektjåhka m.fl i öster och det vackra sjöarna Vastenjaure och Virrihaure i väster med norska fjäll i bakgrunden. Området har en rik flora och den här tiden på året får vi njuta av mycket blommor.
Denna vandring passar nybörjare med bra kondition såväl som vana fjällvandrare. Givetvis fortsätter vi med vårt beprövade sätt med fantastiska 3-rättersmiddagar som tillagas i förutbestämda matlag. Ett utmärkt sätt att umgås och njuta!
Vi bor i STF:s stugorna Vaisaluokta och Kutjaure, därefter Låddejåhkå, Arasluokta och Staloluokta som drivs av Badjelánnda Laponia Turism.
Vandringssträcka: ca 6 mil plus två dagsturer med lätt packning. Dagsetapperna är mellan 10 och 20 km. Den första dagsturen utgår från Kutjaure och går uppöver Gådotjåhkkå. Den andra går från Arasluokta och går upp på Álàtjåhkkå. Vi flyger helikopter tillbaks  från Staloluokta till Ritsem.
Antal deltagare: 10
Avresa: Fredag kväll 13 juli
Hemkomst: Söndag morgon 22 juli
Certifierade ledare: Lena Douhan Håkansson (lena.dagny@gmail.com) och Ulrika Jahrmarkt (ujahrmarkt@hotmail.com)
Anmälan senast: 1 juni. 
Länken till anmälan finner du här: https://dinkurs.se/50981
Anmälningsavgift: 400 kr (Återbetalas ej vid avbokning)
Total deltagaravgift: 6400 kr (inkluderar alla resor, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen). Kostnad för logi (2570 kr) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 8 juni till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: Padjelanta och namn. 

 Tälttur i, på och runt Artfjället 3 – 12 augusti

Årets tälttur på hela 7 tältnätter, kommer vi förlägga till Artfjället - ett botaniskt eldorado. Avfärd sker på fredagskvällen (3/8) och vi anländer i Hemavan tidig eftermiddag på lördagen. Vi tar taxi till väster om Rönäs där vi börjar vår vandring. Där följer vi Tängvattendalen västerut och rör oss upp på Artfjället. Uppe på fjället och höjderna, avnjuter vi vidderna och vyerna när vi strövar i området. Vi gör en kamvandring på Artfjelltuva med utsikt mot Okstindan i Norge, ev intar vi grannlandet också, när vi ändå är där i krokarna innan vi vänder fötterna öster ut, mot Långfjället, förbi Sotbäcksgrottan, ner mot Rödingsnäset och via Ruttjebäcken. Där finns jättegrytor som är fina att bada i, varma dagar kan vattnet nå temperaturer av 20-25 grader C. I skrivande stund är ej detaljplaneringen gjord och kan komma att justeras. På lördagseftermiddagen blir vi hämtade av Taxi i Rönäs för transport till avgång nattåget hemåt och anländer i Uppsala/Stockholm tidigt på söndagsmorgonen (12/8).
Förberedelser: Denna tur bjuder på en fjällvandring med tält och normallånga sträckor/dag. Totalt uppskattar vi sträckan till ca 8-10 mil. Det innebär att vandringen passar framför allt den vana vandraren som tältat i fjällen tidigare. Du bör ha normal kondition, klara av att gå upp till 20 km/dag (även om vi siktar på kortare sträckor) med en ryggsäck på ca 18-20 kg, där endast maten kommer att minska vikten, ju längre vi går. Vi kommer inte att kunna fylla på proviant efter vägen. All mat och bränsle till köket ska med, liksom tält, liggunderlag, sovsäck och annan nödvändig utrustning. Du kommer få smaka på fjällen, uppleva omväxlande sidor av fjällen, uppförsbackar och nedförsbackar, trevligt sällskap och förhoppningsvis god mat.
För att lära känna varandra inför turen, gå igenom uppläggningen av turen, utrustning och bilda tält/matlag m.m. kommer vi att ha en förträff (preliminärt den 20 juni).
Antal deltagare: 8 (minst 6) + 2 ledare och en som bonus
Avresa: Fredag kväll 3 augusti
Hemkomst: Söndag morgon 12 jaugusti
Certifierade ledare Ulrika Jahrmarkt tfn 0725978603 (ujahrmarkt@hotmail.com), Maria Rolf tfn 070-244 24 31 (maria.rolfy@gmail.com, Lena Douhan Håkansson tfn 0706605724 (lena.dgny@gmail.com)
Anmälan senast: 15 juni. 
Länken till anmälan finner du här: https://dinkurs.se/53141
Anmälningsavgift: 400 kr (Återbetalas ej vid avbokning)
Total deltagaravgift: 4200 kr. Priset inkluderar tågresor, taxitransport, avgift till lokal-avdelningen samt ledarkostnad. Dessutom tillkommer matkostnad. Senast på avresedagen ska samtliga deltagare vara medlem i Friluftsfrämjandet.
Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande avgift: Ca 3800 kr betalas i samband med förträffen.
Bankgirokonto för slutbetalning av deltagaravgift: 5177-5500. Som referens anges Artfjället och ditt namn.
Karta: Vindelfjällen (Calazo) 1:100 000 eller Ammarnäs-Hemavan-Lill-Björkvattnet 1:75 000 (Outdoorkartan), AC2 Tärnaby-Hemavan-Ammarnäs (Lantmäteriet).

 

Höst 2018

Höstvandring i Jämtlandsfjällen 15-17 september

 

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post:lena.d.h@friluftsframjandet.se, om du är intresserad av veta hur det går till.