Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

 • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
 • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

På grund av Covid-19 är det för närvarande osäkert om det går att genomföra några fjällvandringar i grupp under 2020. Med de restriktioner som gäller för närvarande (10/6) är det omöjligt att genomföra den planerade vandringen kring Treriksröset. Se också ”Covid-19 påverkar Friluftsfrämjandets verksamhet” www.friluftsframjandet.se/aktuellt/covid19

Vi hoppas naturligtvis att situationen förbättras och planer finns för  en-veckas fjällvandring augusti samt två halvveckors fjällvandringar i september. Dessa vandringar är nu öppna för anmälan, se nedan.

Sommar 2020

 

Tälttur till Lapporten och Mårma 7 augusti till 16 augusti

Storslagna vyer och högfjällsterräng

Årets tälttur går i varierande terräng med chans till storslagna vyer över Torneträsk och en vandring genom den välkända Lapporten. Vi kommer också att gå i sällan besökta områden och dessutom få uppleva Mårmas otillgängliga och karga natur.

För att delta på den här fjällvandringen med tält behöver du ha god kondition, klara av att gå upp till 20 km/dag (även om vi siktar på kortare sträckor) med en ryggsäck på ca 18 till 20 kg. Vi kommer att gå normallånga sträckor per dag, cirka 12 till 15 km. Totalt uppskattar vi sträckan till mellan 9 och 11 mil. Det innebär att vandringen passar framför allt den vana vandraren som tältat i fjällen tidigare. Vi kommer inte att kunna fylla på proviant efter vägen. All mat och bränsle till köket ska med, liksom tält, liggunderlag, sovsäck och annan nödvändig utrustning.

Du kommer få uppleva omväxlande sidor av fjällen, uppförsbackar och nedförsbackar, stenig terräng, videsnår och lättgångna hedar, trevligt sällskap och förhoppningsvis god mat. Genom din anmälan bekräftar du att du har tillräcklig fysisk förmåga för att kunna genomföra turen.

Turens sträckning kan komma att ändras beroende på förutsättningarna under turen.

För att lära känna varandra inför turen, gå igenom uppläggningen av turen, utrustning och bilda tält/matlag m.m. kommer vi att ha en förträff 22 juni i Uppsala.

Antal deltagare: max 8 (minst 6)

Avresa: Fredag kväll 7 augusti

Hemkomst: Söndag morgon 16 augusti

Detaljprogrammet finner du här

Ledare: Certifierad fjälledare Maria Rolf, maria.rolf@friluftsframjandet.se och fjälledare under utbildning Helena Ritzén, helena.ritzen@friluftsframjandet.se

OBS: Anmälan sker, av administrativa skäl, via DinKurs, https://dinkurs.se/67144

Därefter får du gärna anmäla dig i Äventyrshanteraren också. Anmäl dig senast 18 juni.

Deltagaravgift: Preliminärt 4000 kr. Priset inkluderar tågresor, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. Senast på avresedagen ska samtliga deltagare vara medlem i Friluftsfrämjandet.

Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas inte vid avbokning) Resterande avgift: Ca 3600 kr betalas i samband med förträffen till bankgiro 5177-5500. Som referens ange: Lapporten och namn.

Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna, så får de som står på kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 22 juni återbetalas den del av deltagaravgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.

Höst 2020

Höstvandring till Helags 5-9 september

Vandringen till Helags går mest över kalfjäll, vilket betyder vid och vacker utsikt mot svenska och norska fjällmassiv. Vid den här tiden, i skiftet mellan sensommar och höst kan man få uppleva alla sorters väder, värmande solsken, kylig vind och även få användning för sina regnkläder. Och givetvis hoppas vi på att några frostnätter har framkallat höstens färger. Vi startar i Ramundberget och tar oss via Fältjägarstugan till Helags fjällstation. Helags är Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln, 1796 m, och där finns också Sveriges sydligaste glaciär. Här gör vi en dagstur och sista dagen vandrar vi till Ljungdalen.

Dagsetapperna är ca 12-16 km, där vi börjar med den längsta sträckan och avslutar med de kortare. Dessutom gör vi en dagstur från Helags fjällstation. Detta gör att vandringen kan passa nybörjaren såväl som den fjällvana. Du bör ha medelgod kondition och orka gå 16 km/dag med din ryggsäck (12-14 kg). Som vanligt samlas vi på kvällarna till gemensam middag tillagad av kvällens matlag, ett väl beprövat och trevligt sätt att umgås. Helags har bastu, en skön avkoppling efter en dags vandring med ryggsäck.
Genom din anmälan bekräftar du att du har tillräcklig fysisk förmåga för att kunna genomföra turen.
Detaljprogrammet finner du här
Vandringssträcka: ca 5 mil. Dagsetapperna är mellan 12 och 16 km.
Antal deltagare: max 10
Avresa: Lördag morgon 5 september
Hemkomst: Torsdag morgon 9 september kl 05.52 (Uppsala), kl 06.38 (Stockholm)
Certifierade ledare: Lena Douhan Håkansson (lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se) och Sofie Wikberg (sofie.wikberg@friluftsframjandet.se
Anmälan senast: 7 augusti.
Länken till anmälan finner du här:  https://dinkurs.se/67158
Anmälningsavgift: 400 kr betalas direkt vid anmälan till Din Kurs (återbetalas ej vid avbokning).
Total deltagaravgift: ca 4200 kr (inkluderar alla resor, ledarkostnad, middag på Helags fjällstation och avgift till lokalavdelningen). Kostnad för logi (ca 1500 kr för STF- och Friluftsfrämjarmedlem) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 13 augusti till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: fjäll och namn.

Om vandringen måste ställas in, återbetalas betalda avgifter

Höstvandring med guldkant i Jämtlandsfjällen 12-16 september

Denna tur bor vi på fjällstationer med tillgång till lite mer bekvämligheter än i normala fall. Men det är vi värda!

Vädret styr vi inte över men vi hoppas på härligt höstväder med starka färger och klar luft.
Dagsetapperna är ca 12-19 km och går mestadels uppe på kalfjället, vilket innebär att man är utsatt för väder och vind. Eftersom vi bor på fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren kan man, å andra sidan, reducera ryggsäcksvikten genom att köpa frukost och lunchpaket av stationerna. Norska Storerikvollen har dock stängt serveringen när vi kommer dit. Detta är en vandring för både vana fjällvandrare och nybörjare med god kondition som kan vandra upp till 2 mil per dag. Du kommer få se Sylmassivet och även njuta av utsikten av norska fjäll i vackra höstfärger och dessutom trevligt sällskap och god mat.
Genom din anmälan bekräftar du att du har tillräcklig fysisk förmåga för att kunna genomföra turen.
För att lära känna varandra inför turen, gå igenom uppläggningen av turen, utrustning och bilda matlag för Storerikvollen m.m. kommer vi att ha en förträff ca 4 veckor före vandringen.

 • Detaljprogrammet finner du här
 • Antal deltagare: max 10 (min 6)
 • Avresa: Lördag morgon 12 september
 • Hemkomst: Torsdag morgon 17 september kl 05.52 (Uppsala), kl 06.38 (Stockholm)
  Certifierad ledare: Ulrika Jahrmarkt (ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se) och Lena Hiort av Ornäs Leijon (lena.haol@gmail.com), hjälpledare
  Deltagaravgift: ca 6550 kr (inkluderar alla resor, ledarkostnad, middag på Sylarnas- och Blåhammarens fjällstation och avgift till lokalavdelningen). Kostnad för logi ingår (STF- och Friluftsfrämjarmedlem), ej STFmedlem betalar 100 NOK extra (105-110 SEK). Övrig matkostnad tillkommer. Senast på avresedagen skall deltagarna vara medlemmar i Friluftsfrämjandet.
 • Anmälan senast 13 augusti via DinKurs  https://dinkurs.se/67175  
  Betalning: anmälningsavgiften (400 kr) betalas direkt vid anmälan till Din Kurs. Resterande summa (ca 6150 kr) betalas senast 12 augusti till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: fjäll och namn.
  Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna så får de som står i kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 12 augusti återbetalas den del av avgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.
Om vandringen behöver ställas in, återbetalas betalda avgifter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se, om du är intresserad av veta hur det går till.