Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Vi följer Folkhälsomyndighetens och Friluftsfrämjandets riktlinjer för att minimera risken för smittspridning. Friluftsfrämjandets nu gällande riktlinjer finns här https://www.friluftsframjandet.se/aktuellt/covid19/

Enligt Friluftsfrämjandets riktlinjer (2021-05-20) för att minska risken för smittspridning är gruppstorleken högst åtta personer, dvs sex deltagare och två ledare. Vi hoppas att riktlinjerna lättas och att gruppstorleken kan utökas. Det är därför praktiskt att anmäla sig till reservplatser. Vi håller en öppen dialog gällande beslut om gruppstorleken kan ökas eller inte.

Höstvandring i Oviks- och Anarisfjällen 10-15 september

Häng med oss på en av höstens fjällvandringar, i ännu ett område som inte är lika välbesökt av vandrare!
Vi börjar vår resa med tåg från Stockholm/Uppsala till Östersund. Där blir vi hämtade med taxi och släpps av i Höglekardalen. Efter incheckning och ryggan packad för dagstur utforskar vi området och kikar lite extra på Dromskåran, ännu en av inlandsisens skapelser.
Dagen efter rör vi oss mot det samiska Hosjöbottnarna där vi bor och serveras middag hos De Åtta Årstiderna. Sedan rör vi oss mot Anaris och vidare till Lunndörren. Turen avslutas i Vålådalen innan buss och tåg tar oss hemåt igen.
Förberedelser: Denna tur har dagsetapperna mellan 13 och 20 km och går en hel del i de lägre terrängerna av fjällen och en dag högt upp på kalfjället, vilket innebär att man där är extra utsatt för väder och vind. Detta är därmed en vandring för vana fjällvandrare alternativt goda vandrare med god kondition som kan vandra upp till 2 mil per dag. Du kommer att få se en del av de jämtländska fjällen som kanske är mindre besökta, njuta av utsikten av fjäll i vackra höstfärger och dessutom trevligt sällskap och förhoppningsvis en massa god mat. Vi tänker oss att vi fortsätter med 3-rätterskonceptet som lagas av förutbestämda matlag.
För att lära känna varandra inför turen, gå igenom upplägget av turen, diskutera utrustning och bilda matlag m.m. kommer vi att ha en digital förträff onsdagen den 18 augusti kl 18.30 via Teams.
Detaljprogram finner du här
Antal deltagare: 6 (förhoppningsvis kan antalet höjas till 8 med lättnader i Coronarestriktionerna)
Avresa: fredag 10/9 kl 22
Hemkomst: onsdag 15/9 kl 23
Ledare: Ulrika Jahrmarkt (certifierad fjälledare) ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se Maria Nordholm marianordholm@netscape.net
Anmälan: senast 15/8. Länk till anmälan finner du här https://dinkurs.se/73668 
Deltagaravgift: 7000 kr. Priset inkluderar tåg, taxi och buss, 3-rättersmiddag i Hosjöbotten, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. I denna tur ingår boendekostnad för Friluftsfrämjar- samt STFmedlem. Senast på avresedagen behöver man vara Friluftsfrämjarmedlem. För icke-STFmedlem tillkommer 100:-/natt för Anaris och Lunndörren. Övriga tillkommande kostnader är kostnad för övrig mat samt dryck i Hosjöbottnarna.
Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande avgift: 6600 kr betalas senast 27 augusti.
Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna, så får de som står på kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 15 augusti återbetalas den del av deltagaravgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.
Bankgirokonto för anmälnings- och deltagaravgift: 5177-5500. Som referens anges: fjäll, höstvandring Anaris och namn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Vill du bli fjälledare?

Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse?   Här kan du läsa om vad det innebär att vara fjälledare inom Friluftsfrämjandet och hur utbildningen är upplagd. https://www.friluftsframjandet.se/engagera-dig/ledare/bli-fjalledare/    Som framgår tar det några år att bli färdig certifierad fjälledare, men under tiden får du uppleva olika sidor av fjällen, lära känna olika delar av fjällkedjan och träffa trevliga likasinnade.        Undrar du över något, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se.