Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Vinter 2018 

 Apriltur från Vistasdalen via Nallo till Abisko

6 – 15 april 2018 

Kom med på en härlig vårvintertur bland höga fjäll. Vi startar i vackra Vistasdalen och tar oss sedan till favoriten Nallo, där vi passar på att ta en eftermiddagstur i riktigt alpina omgivningar. Från Nallo skidar vi västerut till Sälka vid Kungsleden. Vi följer sedan Kungsleden norrut och tar oss uppför de branta Tjäktjapasset. Väl uppe kan vi njuta av en milsvid utsikt över Kebnekaisefjällen. Nästa etapp tar oss till Alesjaure, där vi stannar en extra dag för en dagstur med lätt packning i omgivningarna. Turens längsta etapp, 20 km går över en rad sjöar och sedan ned genom björkskogen till stugorna vid Abiskojaure. Sista dagen skidar vi över Abiskojaure och sedan längs Abiskojåkka till Abisko fjällstation.

Vi bor STFstugor i Vistas, Nallo, Sälka, Tjäktja, Alesjaure och Abiskojaure.  Som vanligt håller vi gärna fast vid ett väl beprövat sätt att umgås: gemensam trerättersmiddag om kvällarna tillagad av förutbestämda matlag. Ett utmärkt sätt att njuta!

 För att kunna följa med och ha glädje av turen skall du behärskar dina turskidor i uppför- och nedförsbackar med din packning, 15-18 kg. Den längsta dagsetappen blir ca 20 km, övriga dagsetapper mellan 10 och 15 km. Den totala sträckan är ca 9 mil och vi planerar dessutom att göra en dagstur med lätt packning.
Antal deltagare: max 10
Avresa: fredag kväll 6 april
Hemkomst: söndag morgon 15 april
Ledare: Maria Rolf (maria.rolfy@gmail.com) och Lena Douhan Håkansson (lena.d.h@friluftsframjandet.se)
Detaljprogrammet finner du här

Anmälnan senast 6 mars https://dinkurs.se/50445

Anmälningsavgift: 400 kr

 

Total deltagaravgift: prel 4400 kr. (inkluderar tåg-, och bussresor, skotertransport, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen. Logi (prel 2220 kr för STF-medlem) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 3 mars till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: vinterfjäll 2018 och namn.

 

Sommar 2018

Vida utsikter, stora sjöar och vackra blommor. Vandring i Padjelanta 14-22 juli.
Följ med på en sommarvandring i det storslagna fjällområdet Padjelanta väster om Sarek. Efter att vi tagit oss med tåg och buss till Ritsem , båttur  över Akkajaure och övernattning i Vaisaluokta, vandrar vi Padjelantaleden till Staloluokta sameviste. Under vandringen ser vi Sareks höga fjäll Ahkka, Nijak, Sarektjåhka m.fl i öster och det vackra sjöarna Vastenjaure och Virrihaure i väster med norska fjäll i bakgrunden. Området har en rik flora och den här tiden på året får vi njuta av mycket blommor.

Övernattning i stugor som drivs av STF och Badjelannda Laponia Turism.
Ledare: Lena Douhan Håkansson och Ulrika Jahrmarkt

Länk till anmälan kommer är i februari 2018 

 
Tältvandring 3 – 12 augusti.
Ledare: Ulrika Jahrmarkt och Maria Rolf

 

Höst 2018

Höstvandring i Jämtlandsfjällen 15-17 september

 

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post:lena.d.h@friluftsframjandet.se, om du är intresserad av veta hur det går till.