Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Fjällabb2

Fåglar i fjällen, Ammarnäs 9-15 juni

Vill du lära dig att känna igen fjällens fåglar? Då är det bäst att besöka fjällen tidigt på sommaren, när fåglarna just återvänt. Vill du höra fjällens näktergal, blåhaken, sjunga i fjällbjörkskogen och uppleva fjällabbarnas flyguppvisning över fjällheden? Med Ammarnäs som bas kommer vi att göra dagsvandringar och leta upp fjällens fåglar i olika miljöer, fjällbjörkskog, fjällhed, kalfjäll och våtmarker.
Förberedelser och information: Vi kommer vandra och skåda fågel i olika miljöer som myrar, fjällbjörkskog, fjällhed och kalfjäll. Det innebär att man måste vara beredd på att vandra upp till 15 km på en dag och gå uppför och nedför 3-400 m, dock i långsam takt så vi inte missar fåglarna. I sin dagstursryggsäck bär man dagens lunch och fika samt förstärkningsplagg och regnkläder. Vädret kan variera från sommarvarmt till kyliga vindar på kalfjället. Vi försöker naturligtvis anpassa dagens vandring efter rådande väderlek. På kvällarna samlas vi för att gå igenom dagens fågelupplevelser och äta gemensam middag.
För att bekanta oss med varandra inför turen, gå igenom planen för turen, diskutera utrustning och bilda matlag m.m. kommer vi att ha en sannolikt digital förträff kvälltid i mitten av maj.
Avresa: torsdag kväll 8 juni
Hemkomst: fredag morgon 16 juni
Anmälan: senast 13 maj
OBS: Anmälan sker till DinKurs https://dinkurs.se/84985
Antal deltagare: max 7
Ledare: Lena Douhan Håkansson, tel 070 6605724, lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se, Anita Lundberg tel 073 3628801, anita.lundberg8@gmail.com 
Deltagaravgift: preliminärt 8500 kr. Priset inkluderar tåg- och bussresor, bil, logi, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. Kostnad för mat tillkommer. Senast en vecka innan avresedagen skall deltagaren vara Friluftsfrämja-rmedlem. 

Pältsa midnattssol.jpg

Treriksröset och Pältsa 28 juli – 6 augusti
Häng med oss till den nordligaste delen av Sverige!
Se mötet mellan våra grannländer vid Treriksröset.
Detta är en veckolång fjällvandring som delvis sker efter led, delvis oledat. Vi kommer röra oss i områden som kanske är mindre välbesökta.
Området har en historia från andra världskriget då Norge ockuperades av Tyskland. Här och där finns minnen, spår, bunkrar sedan krigstiden. Slaget om Narvik var det största slaget på norsk mark under kriget och Hitlers första strategiska nederlag. När de allierade lämnade staden som jämnats med marken återvände tyskarna och norrmännen tvingades kapitulera. Narvik förblev under tysk kontroll fram till krigsslutet. Det kan hända att vi medvetet eller omedvetet, passerar spår från denna tid så det är bäst att hålla utkik!
Planeringen kan komma att förändras innan eller under turens genomförande beroende på väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser vi ej kan råda över. Det kommer att förekomma en del vad.
Du kommer få uppleva omväxlande sidor av fjällen, uppförsbackar och nedförsbackar, pass, toppar och dalar, vackra vyer, trevligt sällskap och förhoppningsvis god mat.
Totalt uppskattar vi sträckan till ca 75 km, sträckan är inte så lång men kan vara besvärlig. Det innebär att vandringen passar den vana vandraren som tältat i fjällen tidigare. Du bör ha god kondition, klara av att gå upp till 20 km/dag (även om vi siktar på kortare sträckor) med en ryggsäck på ca 20-25 kg, där endast maten kommer att minska vikten, ju längre vi går. Vi kommer inte att kunna fylla på proviant efter vägen. All mat och bränsle till köket ska med, liksom tält, liggunderlag, sovsäck och annan nödvändig utrustning.
Förberedelser: För att lära känna varandra inför turen, gå igenom uppläggningen av turen, utrustning och bilda tält/matlag m.m. kommer vi att ha en fysisk förträff, preliminärt den 13 juni kl 18.30 i Studiefrämjandets lokaler Ljusbärargatan 2 (fd Portalgatan 2B), Uppsala.
Anmälan: OBS, OBS, OBS: Anmälan sker till "Din Kurs" https://dinkurs.se/85359
(På grund av administrativa skäl för Uppsala Lokalavdelning.)
Antal deltagare: max 9, min 6
Avresa: fredag 28 juli från Stockholm Central kl. 18.10 och Uppsala Central kl 19.02
Hemkomst: söndag 6 augusti Uppsala kl. 08.36 och Stockholm kl. 09.25
Ledare: Ulrika Jahrmarkt, ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se, 0722–103036, certifierad fjälledare, Andreas Kjellin, andreas.kjelllin@friluftsframjandet.se, 0706-397408, ledare under utbildning
Deltagaravgift: Preliminärt 7900 kr. Priset inkluderar tågresor, kostnad för hyrbilar och bensin, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. Matkostnader tillkommer. Senast på avresedagen ska samtliga deltagare vara medlem i Friluftsfrämjandet.
Länk till mer information: https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---sommar/treriksroset-och-paltsa-28-juli-6-augusti10/

SENSOMMAR I LAPONIA 11-16 AUGUSTI 
När sommarens midnattssol börjar övergå i korta nätter åker vi till Världsarvet Laponia. Vi njuter av de sista sommardagarna på upptäcktsfärd i Europas största sammanhängande naturlandskap med så gott som orörd natur, en natur som också är ett samiskt kulturlandskap.
Vi anländer med nattåget och efter en buss och båtresa är vi framme vid fjällstationen Saltoluokta, i väglöst land, intill världsarvet Laponia, och de vidsträckta nationalparkerna Stora Sjöfallet och Sarek. Här bor vi en natt. Dagen efter styr vi mot Pietsjaure sameviste i Stora Sjöfallets nationalpark. I Pietsjaure sameviste finns ingen el och inget rinnande vatten och ingen mobiltäckning. Vi ägnar dagarna åt upptäckter och äventyr, vandrar, fiskar och på kvällen slappnar vi av med gemensam middag som vi lagat i matlag och bastu. Här stannar vi tre nätter. När vi sen återvänder till Saltoluokta fjällstation för en sista natt och vi har bokat en gemensam avslutningsmiddag i stationens restaurang.
Vi tar nattåget norrut den 10 augusti och är hemma igen morgonen torsdagen den 17 augusti, vi vandrar den 11−16 augusti.
Förberedelser: Detta är en nybörjartur och för att den ska ge dig behållning och för att vi ska kunna hålla samman gruppen krävs det att du orkar gå med packning i fjällterräng ca 10-12 km under en dag. Vi kommer att ha en obligatorisk förträff i augusti, den genomförs via Google meet och du kommer att få en kallelse när det närmar sig. Vi återkommer om tidpunkten.
Aktiviteten är nu öppen för Intresseanmälan. Se Äventyrsguiden
https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---sommar/sensommar-i-laponia-10-16-augusti/
Deltagarantal: max 10. Deltagande kräver medlemskap i Friluftsfrämjandet.
OBS! Vandringen är fulltecknad, även med reserver 2023-03-07
Ledare: Lena Douhan Håkansson tel 070-6605724, lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se
Lena Hiort af Ornäs Leijon tel 070 6472425, lena.haol@friluftsframjandet.se
Deltagaravgift: preliminärt 9 900 kr. Priset inkluderar alla transporter (tåg, buss, båt), logi, avslutningsmiddag, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. Dessutom tillkommer kostnad för mat.

 

  


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Vill du bli fjälledare?

Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse?   Här kan du läsa om vad det innebär att vara fjälledare inom Friluftsfrämjandet och hur utbildningen är upplagd. https://www.friluftsframjandet.se/engagera-dig/ledare/bli-fjalledare/    Som framgår tar det några år att bli färdig certifierad fjälledare, men under tiden får du uppleva olika sidor av fjällen, lära känna olika delar av fjällkedjan och träffa trevliga likasinnade.        Undrar du över något, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se.