Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2022-01-10)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

 

Vårvinter 2022

Vi planerar att genomföra följande aktiviteter i början av april, men måste samtidigt ta hänsyn till ev förändrade rekommendationer.
Vi följer Folkhälsomyndighetens och Friluftsfrämjandets riktlinjer för att minimera risken för smittspridning. Friluftsfrämjandets gällande riktlinjer finns här https://www.friluftsframjandet.se/aktuellt/covid19/
Detta innebär, med riktlinjer gällande 2021-12-02, att du måste ha ett giltigt covidpass och vid avresedagen vara helt frisk för att kunna delta. Om gruppstorleken behöver minskas så är det sist in - först ut som gäller och i så fall återbetalas anmälningsavgift och ev inbetald deltagaravgift.

Vinterstugtur - Långa vinterdagar
Vakkotavare till Ritsem 1-10 april

Detta är en veckolång skidtur på turskidor som genomförs mestadels längs markerad del och endast delvis utanför markerad led. De flesta dagarna kommer vara långa och sträckan för dagen är mellan 16 och 25 km. I början är det rejäla uppförs- och nedförsbackar, därefter planar det ut lite mer, men sträckorna blir längre. Vi rör oss i ett område med renskötsel och det kräver vår hänsyn. Planeringen kan komma att förändras innan eller under turens genomförande beroende på väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser vi ej kan råda över.
Du kommer få smaka på vintervita fjäll, uppleva omväxlande sidor av fjällen, uppförsbackar och nedförsbackar, trevligt sällskap och god mat vid gemensamma middagar
Förberedelser: För att delta i den här turen behöver du ha god kondition för att klara av att hålla ett högre tempo, vara duktig på att åka turskidor och behärska dem både uppför och nedför med din packning på ryggen (ca 18-20 kg) och klara av en sträcka på minst 28 km. Medlemskap i Friluftsfrämjandet är obligatoriskt, liksom STF-medlemskap för medlemsrabatter på boenden (ej STF-medlemmar betalar 100 kr extra/natt). Genom din anmälan bekräftar du att du har god fysisk förmåga och bra åkteknik, som krävs för att kunna genomföra turen.
För att lära känna varandra inför turen, gå igenom planen för turen, utrustning och bilda matlag m.m. kommer vi om möjligt att ha fysik förträff torsdagen den 3 mars kl 18.30 i Studiefrämjandets lokaler Ljusbärargatan 2 (fd Portalgatan 2B) alternativt en digital förträff via Teams.
Detaljprogram finner du här
Utrustningslista ser ut så här
Antal deltagare: max 8
Avresa: fredag 1 april kl 19.02 från Uppsala (Stockholm kl 18.11)
Hemkomst: söndag 10 april kl 08.36 till Uppsala (Stockholm kl 09.25)
Ledare: certifierade fjälledare
Ulrika Jahrmarkt, ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se, 0722-103036
Maria Rolf, maria.rolf@friluftsframjandet.se, tel 0702-442431
Anna Paulson, tel 0739-134356 (ledare under utbildning)
Anmälan: OBS! Anmälan sker till DinKurs av administrativa skäl för Uppsala Lokalavdelning:
https://dinkurs.se/77732
Total avgift: 10 150 kr, varav deltagaravgift 6700 kr och boendeavgifter 3450 kr (för STFmedlem). Priset inkluderar tåg- och bussresor, ledarkostnad, avgift till lokalavdelningen. Dessutom tillkommer matkostnad. Alla deltagare måste vara medlemmar i Friluftsfrämjandet, senast veckan innan avfärd.
Betalning: Anmälningsavgift: 500 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande avgift: 6200+ boende 3450 kr betalas senast den 27 februari till bankgirokonto: 5177-5500. Skriv ”Fjäll” och ditt namn i meddelanderutan.
Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen, meddela snarast någon av ledarna, så får de som ev står i kö en chans att komma med. Vid avbokning efter förträffen den 3 mars februari återbetalas den del av deltagaravgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.

Dagsturer på skidor i Grövelsjöfjällen 2-8 april

Följ med oss till detta fina område i nordligaste Dalarna. Vi hoppas på sköna vårvinterdagar med bra skidföre så att vi kan göra våra egna skidspår över fjället. Vi bor på Grövelsjögården och gör dagsturer i området. Dagens väderförhållanden bestämmer vart och på vilken höjd vi skidar, men vi räknar med att vara ute hela dagarna. För att ha glädje av dessa skidturer bör du vara van skidåkare och du måste ha eller hyra turskidor med stålkant. I din ryggsäck bär du matsäck (lunch och fika), förstärkningsplagg och säkerhetsutrustning.

Förberedelser: 
För att bekanta oss med varandra inför turen, gå igenom planen för turen, diskutera utrustning och bilda matlag som lagar en gemensam middag var m.m. kommer vi att ha en förträff torsdagen den 17 mars kl 19.00.
Detaljprogram finner du här
Utrustningslista finns här
Antal deltagare: max 10
Avresa: lördag 2/4 kl 10.25 från Uppsala
Hemkomst fredag 8/4 kl 21.35 till Uppsala
Ledare: Lena Douhan Håkansson (certifierad fjälledare), Sofie Wikberg, (ledare under utbildning)
Anmälan senast 4 mars. Länk till anmälan finner du här https://dinkurs.se/77594 
Deltagaravgift: preliminärt 5000 kr. Priset inkluderar tåg, buss, boendekostnad, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. Kostnad för mat tillkommer. Senast på avresedagen behöver man vara medlem i Friluftsfrämjandet.
Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande avgift: 4600 kr betalas senast 14 mars till bankgirokonto 5177-5500. Som referens anges: fjäll, Grövelsjön och namn.

Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna, så får de som står på kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 14 mars återbetalas den del av deltagaravgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.

 

 

 

 

 

 

  


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Vill du bli fjälledare?

Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse?   Här kan du läsa om vad det innebär att vara fjälledare inom Friluftsfrämjandet och hur utbildningen är upplagd. https://www.friluftsframjandet.se/engagera-dig/ledare/bli-fjalledare/    Som framgår tar det några år att bli färdig certifierad fjälledare, men under tiden får du uppleva olika sidor av fjällen, lära känna olika delar av fjällkedjan och träffa trevliga likasinnade.        Undrar du över något, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se.