Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Sommar 2018 

Vida utsikter, stora sjöar och vackra blommor. Vandring i Padjelanta 14-22 juli.
Följ med på en sommarvandring i det storslagna fjällområdet Padjelanta väster om Sarek. Efter att vi tagit oss med tåg och buss till Ritsem, båttur  över Akkajaure och övernattning i Akkastugorna, vandrar vi Padjelantaleden till Staloluokta sameviste. Under vandringen ser vi Sareks höga fjäll Ahkka, Nijak, Sarektjåhka m.fl i öster och det vackra sjöarna Vastenjaure och Virihaure i väster med norska fjäll i bakgrunden. Området har en rik flora och den här tiden på året får vi njuta av mycket blommor.
Denna vandring passar nybörjare med bra kondition såväl som vana fjällvandrare. Givetvis fortsätter vi med vårt beprövade sätt med fantastiska 3-rättersmiddagar som tillagas i förutbestämda matlag. Ett utmärkt sätt att umgås och njuta!
Vi bor i STF:s stugorna Akka och Kutjaure, och i Kisuris, Låddejåhkå, Arasluokta och Staloluokta som drivs av Badjelánnda Laponia Turism.
Vandringssträcka: ca 6 mil plus två dagsturer med lätt packning. Dagsetapperna är mellan 10 och 20 km. Den första dagsturen utgår från Kutjaure och går uppöver Gådotjåhkkå. Den andra går från Arasluokta och går upp på Álàtjåhkkå. Vi flyger helikopter tillbaks från Staloluokta till Ritsem.

Detaljprogrammet finner du här
Antal deltagare: 10
Avresa: Fredag kväll 13 juli
Hemkomst: Söndag morgon 22 juli
Certifierade ledare: Lena Douhan Håkansson (lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se) och Ulrika Jahrmarkt (ujahrmarkt@hotmail.com)
Anmälan senast: 1 juni. 
Länken till anmälan finner du här: https://dinkurs.se/50981
Anmälningsavgift: 400 kr (Återbetalas ej vid avbokning)
Total deltagaravgift: 6500 kr (inkluderar alla resor, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen). Kostnad för logi (2580 kr) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 8 juni till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: Padjelanta och namn. 

 Tälttur i, på och runt Artfjället 3 – 12 augusti

Årets tälttur på hela 7 tältnätter, kommer vi förlägga till Artfjället - ett botaniskt eldorado. Avfärd sker på fredagskvällen (3/8) och vi anländer i Hemavan tidig eftermiddag på lördagen. Vi tar taxi till väster om Rönäs där vi börjar vår vandring. Där följer vi Tängvattendalen västerut och rör oss upp på Artfjället. Uppe på fjället och höjderna, avnjuter vi vidderna och vyerna när vi strövar i området. Vi gör en kamvandring på Artfjelltuva med utsikt mot Okstindan i Norge, ev intar vi grannlandet också, när vi ändå är där i krokarna innan vi vänder fötterna öster ut, mot Långfjället, förbi Sotbäcksgrottan, ner mot Rödingsnäset och via Ruttjebäcken. Där finns jättegrytor som är fina att bada i, varma dagar kan vattnet nå temperaturer av 20-25 grader C. I skrivande stund är ej detaljplaneringen gjord och kan komma att justeras. På lördagseftermiddagen blir vi hämtade av Taxi i Rönäs för transport till avgång nattåget hemåt och anländer i Uppsala/Stockholm tidigt på söndagsmorgonen (12/8).
Förberedelser: Denna tur bjuder på en fjällvandring med tält och normallånga sträckor/dag. Totalt uppskattar vi sträckan till ca 8-10 mil. Det innebär att vandringen passar framför allt den vana vandraren som tältat i fjällen tidigare. Du bör ha normal kondition, klara av att gå upp till 20 km/dag (även om vi siktar på kortare sträckor) med en ryggsäck på ca 18-20 kg, där endast maten kommer att minska vikten, ju längre vi går. Vi kommer inte att kunna fylla på proviant efter vägen. All mat och bränsle till köket ska med, liksom tält, liggunderlag, sovsäck och annan nödvändig utrustning. Du kommer få smaka på fjällen, uppleva omväxlande sidor av fjällen, uppförsbackar och nedförsbackar, trevligt sällskap och förhoppningsvis god mat.
För att lära känna varandra inför turen, gå igenom uppläggningen av turen, utrustning och bilda tält/matlag m.m. kommer vi att ha en förträff (preliminärt den 20 juni).
Antal deltagare: 8 (minst 6) + 2 ledare och en som bonus
Avresa: Fredag kväll 3 augusti
Hemkomst: Söndag morgon 12 jaugusti
Certifierade ledare Ulrika Jahrmarkt tfn 0725978603 (ujahrmarkt@hotmail.com), Maria Rolf tfn 070-244 24 31 (maria.rolfy@gmail.com, Lena Douhan Håkansson tfn 0706605724 (lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se)
Anmälan senast: 15 juni. 
Länken till anmälan finner du här: https://dinkurs.se/53141
Anmälningsavgift: 400 kr (Återbetalas ej vid avbokning)
Total deltagaravgift: 4200 kr. Priset inkluderar tågresor, taxitransport, avgift till lokal-avdelningen samt ledarkostnad. Dessutom tillkommer matkostnad. Senast på avresedagen ska samtliga deltagare vara medlem i Friluftsfrämjandet.
Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande avgift: Ca 3800 kr betalas i samband med förträffen.
Bankgirokonto för slutbetalning av deltagaravgift: 5177-5500. Som referens anges Artfjället och ditt namn.
Karta: Vindelfjällen (Calazo) 1:100 000 eller Ammarnäs-Hemavan-Lill-Björkvattnet 1:75 000 (Outdoorkartan), AC2 Tärnaby-Hemavan-Ammarnäs (Lantmäteriet).

 

Höst 2018

Höstvandring i Jämtlandsfjällen 15-19 september

 När sommaren definitivt har övergått i höst drar vi till fjälls för några härliga dagars avbrott i vardagen. En vandring för den som drömt om att se fjällen i höstfärger, men som inte kommit till skott, likaväl för den som gärna vill uppleva det igen. Vid den här tiden kan man få uppleva soliga värmande stunder i lä, den första kylan som ger höstens färger och även pröva sina regn- och vindtäta kläder. Med start i Vålådalen vandrar vi i lågfjällsterräng mot Vålåstugorna. Dagen efter är det dags för uppförsbacke till Gåsen, en högt belägen fjällstuga med strålande utsikt mot Helagsfjällen i söder. Tredje dagen når vi vandringens högsta punkt 1200 möh, där man har utsikt över Bunnerfjällen. Sedan vandrar vi på kanten av Lill-Stensdalen tills leden vänder neråt till Stensdalsstugan. Den sista dagen börjar i gles skog och över myrar med utsikt över Vålådalen. När vi närmar oss Stensån blir skogen till urskog, med gamla tallar och torrakor. Stigen följer sedan den vackra Stensån när den rinner ihop med Vålån och sen är det bara några km kvar till Vålådalens fjällstation. Dagsetapperna är ca 13-20 km, där vi börjar med de längre sträckorna och avslutar med kortare. Detta gör att vandringen kan passa nybörjaren såväl som den fjällvana. Du bör ha medelgod kondition och orka gå 20 km/dag med din ryggsäck (12-14 kg). Som vanligt samlas vi på kvällarna till gemensam middag tillagad av kvällens matlag, ett väl beprövat och trevligt sätt att umgås. Stensdalen har bastu, en skön avkoppling efter en vandring med ryggsäck.
Vi bor på Vålådalens fjällstation och i STF:s stugorna Vålåstugorna, Gåsen och Stensdalen. 
Vandringssträcka: ca 6 mil. Dagsetapperna är mellan 13 och 20 km. 
Antal deltagare: 12
Avresa: Lördag 15 september kl 11.00 (Uppsala), kl 10.22 (Stockholm)
Hemkomst: Onsdag kväll 19 september kl 22.00 (Uppsala), kl 22.45 (Stockholm.
Certifierade ledare: Lena Douhan Håkansson (lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se) och Ulrika Jahrmarkt (ujahrmarkt@hotmail.com)
Anmälan senast: 17 augusti.
Länken till anmälan finner du här:  https://dinkurs.se/53908 
Anmälningsavgift: 400 kr (Återbetalas ej vid avbokning)
Total deltagaravgift: ca 3200 kr (inkluderar alla resor, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen). Kostnad för logi (ca 1400 kr för STF- och Friluftsfrämjar-medlem) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 22 augusti till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: fjäll och namn.

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.dagny@gmail.com, om du är intresserad av veta hur det går till.