Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

 Vinter 2019

Stugtur mellan Kvikkjokk och Saltoluokta med dagsturer in i Sarek.
28 mars – 6 april

Årets stugtur bjuder på skidåkning i skog, över kalfjäll och sjöar. Vi startar upp genom barrskogen norrut från Kvikkjokk. När vi når sjön Stuor Dahta vidgar sig vyerna och vi ser Pårtemassivet  i norr. Från Pårtestugan gör vi en dagstur genom fjällnära urskog och om vädret är gynnsamt tar vi oss upp till dalen söder om Gallakvarre och får skåda Pårtemassivet. Turens längsta etapp ca 24 km tar oss till Aktse. När vi skidar över Laitaure har vi ”Porten till Sarek” mellan Tjahkkelij och Skierfe väster om oss. Från Aktse gör vi en dagstur in i Rapadalen. Dagen därpå tar vi oss över fjällryggen Njunjes till Sitojaure. Från Sitojaurestugan gör vi sedan en dagstur mot nordväst längs med sjön omgiven av branta fjällsidor. Sista dagsetappen går genom den vida Avtsusjvagge fram till den djupa Sjöfallsdalen där den klassiska fjällstationen Saltoluokta ligger vid sjön Langas.
Vi bor på fjällstationerna i Kvikkjokk och Saltoluokta och i STF’s stugor och som vanligt summerar vi dagen vid en gemensam trerättersmiddag. Ett utmärkt sätt att njuta och umgås!
Du bör behärska dina turskidor uppför och nedför med din packning, 15-18 kg. Den längsta dagsetappen blir ca 24 km, men går ganska plant. Övriga dagsetapper är mellan 13 och 20 km och högsta stigningen ca 400 m. Den totala sträckan är ca 7 mil och dessutom blir det tre dagsturer med lättare packning.
Detaljprogrammet finns här
Antal deltagare: max 11
Avresa: torsdag kväll 28 mars
Hemkomst: söndag morgon 7 april
Ledare: Maria Rolf (maria.rolfy@gmail.com), Ulrika Jahrmarkt (ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se) och Lena Douhan Håkansson (lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se.
Anmälan senast 26 februari https://dinkurs.se/58005 
Anmälningsavgift: 400 kr (återbetalas ej vid ev avbokning)
Total deltagaravgift: prel 5000 kr (inkluderar tåg- och bussresor, middag i Kvikkjokk och Saltoluokta, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen). Logi (ca 2900 kr) och mat (förutom middagarna på fjällstationerna) tillkommer. 
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 28 februari till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: vinterfjäll 2019 och namn. 

 


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.dagny@gmail.com, om du är intresserad av veta hur det går till.