Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Vinter 2020

Vistasvagge

Vinterstugtur Unna Kårsa på tvärsen från Vistas i Abisko/Kebnekaisefjällen
27 mars – 6 april
Årets skidtur går från klassiska Nikkaluokta till Abisko men sträckan är förlagd så att vi undviker Kungsleden i största möjliga mån.
Vi anländer till Nikkaluokta lördagen den 28 mars och genomför en eftermiddagstur i omgivningarna med tillhörande säkerhetsövningar. Morgonen efter tar vi en skotertransport till Lisas stuga och fortsätter sedan mot Vistasstugan. Vi följer Vistasvaggi upp mot Alesjaure, tar oss mot Unna Allakas där vi har en dagstur planerad. Därefter är det stugan i Abiskojaure som hägrar för en natt och sist och minst - stugan Kårsavagge innan vi ställer skidspetsarna mot Abisko och tar tåget hemåt. Planeringen kan dock komma att förändras innan eller under turens genomförande beroende på väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser vi ej kan råda över.
Detta är en tur som genomförs till stora delar utanför markerad led och där vissa dagar är långa och bitvis kuperade. Vi rör oss även i ett område där renskötsel förekommer och det kräver vår hänsyn. Du kommer på smaka på vintervita fjäll, uppleva omväxlande sidor av fjällen, uppförsbackar och nedförsbackar men framförallt trevligt sällskap och god mat vid våra gemensamma middagar med trerätterskoncept i förutbestämda matlag.
Förberedelser: För att delta i den här turen behöver du ha god kondition, kunna behärska dina turskidor uppför och nedför med din packning på ryggen (ca 18-20 kg) och klara av en sträcka på minst 25 km. Genom din anmälan bekräftar du att du har tillräcklig fysisk förmåga för att kunna genomföra turen.
Medlemskap i Friluftsfrämjandet är obligatoriskt och ska vara registrerat senast veckan innan avfärd.
För att lära känna varandra inför turen, gå igenom planen för turen, utrustning och bilda matlag m.m. kommer vi att ha förträff torsdagen den 27 februari kl 19.00 i Studiefrämjandets lokaler Ljusbärargatan 2 (fd Portalgatan 2B).
Antal deltagare: max 9
Avresa: fredag kväll 27 mars
Hemkomst: söndag morgon 5 april
Ledare: Ulrika Jahrmarkt (ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se) och Maria Rolf (maria.rolfy@gmail.com) 
Anmälan senast 23 februari: OBS: Anmälan sker till DinKurs https://dinkurs.se/63941
(av lokalavdelningens administrativa skäl), därefter kan du anmäla dig här på Friluftsfrämjandets sida
Anmälningsavgift: 400 kr (återbetalas ej vid ev avbokning)
Total deltagaravgift: prel 5300 kr (inkluderar tåg- och bussresor, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen). Logi (ca 2500 kr) och mat tillkommer
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 23 februari till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: vinterfjäll 2020 och namn.

Länkar till detaljprogram och utrustningslista 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se, om du är intresserad av veta hur det går till.