Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Höst 2019

.

Höstvandring till Helags 14-18 september

På årets höstvandring beger vi oss till Härjedalsfjällen och Helags för några härliga dagars avbrott i vardagen. En vandring för den som drömt om att se fjällen i höstfärger, likaväl för den som gärna vill uppleva det igen. Vid den här tiden kan man få uppleva soliga värmande stunder i lä, den första kylan som ger höstens färger och även pröva sina regn- och vindtäta kläder. Vi startar i Ramundberget och tar oss via Fältjägarstugan till Helags fjällstation. Helags är Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln, 1796 m, och där finns också Sveriges sydligaste glaciär. Här gör vi en dagstur och sista dagen vandrar vi till Ljungdalen. 
Dagsetapperna är ca 12-16 km, där vi börjar med den längsta sträckan och avslutar med de kortare. Dessutom gör vi en dagstur från Helags fjällstation. Detta gör att vandringen kan passa nybörjaren såväl som den fjällvana. Du bör ha medelgod kondition och orka gå 16 km/dag med din ryggsäck (12-14 kg). Som vanligt samlas vi på kvällarna till gemensam middag tillagad av kvällens matlag, ett väl beprövat och trevligt sätt att umgås. Helags har bastu, en skön avkoppling efter en dags vandring med ryggsäck. 
Vi bor på vandrarhem i Ramundberget, Fältjägarstugan och på Helags fjällstation.
Vandringssträcka: ca 5 mil. Dagsetapperna är mellan 12 och 16 km.
Antal deltagare: 11
Avresa: Lördag 14 september kl 09.40 (Uppsala), kl 08.30 (Stockholm)
Hemkomst: Torsdag morgon 19 september kl 05.52 (Uppsala), kl 06.38 (Stockholm)
Certifierade ledare: Lena Douhan Håkansson (lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se) och Ulrika Jahrmarkt (ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se
Anmälan senast: 16 augusti. 
Länken till anmälan finner du här:  https://dinkurs.se/61366
Anmälningsavgift: 400 kr (Återbetalas ej vid avbokning)
Total deltagaravgift: ca 3500 kr (inkluderar alla resor, ledarkostnad, middag på Helags fjällstation och avgift till lokalavdelningen). Kostnad för logi (ca 1500 kr för STF- och Friluftsfrämjarmedlem) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 22 augusti till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: fjäll och namn.
Detaljprogrammet finns här

 

 

 

 

 

  


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se, om du är intresserad av veta hur det går till.