Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

 

Höst 2018

Höstvandring i Jämtlandsfjällen 15-19 september

 När sommaren definitivt har övergått i höst drar vi till fjälls för några härliga dagars avbrott i vardagen. En vandring för den som drömt om att se fjällen i höstfärger, men som inte kommit till skott, likaväl för den som gärna vill uppleva det igen. Vid den här tiden kan man få uppleva soliga värmande stunder i lä, den första kylan som ger höstens färger och även pröva sina regn- och vindtäta kläder. Med start i Vålådalen vandrar vi i lågfjällsterräng mot Vålåstugorna. Dagen efter är det dags för uppförsbacke till Gåsen, en högt belägen fjällstuga med strålande utsikt mot Helagsfjällen i söder. Tredje dagen når vi vandringens högsta punkt 1200 möh, där man har utsikt över Bunnerfjällen. Sedan vandrar vi på kanten av Lill-Stensdalen tills leden vänder neråt till Stensdalsstugan. Den sista dagen börjar i gles skog och över myrar med utsikt över Vålådalen. När vi närmar oss Stensån blir skogen till urskog, med gamla tallar och torrakor. Stigen följer sedan den vackra Stensån när den rinner ihop med Vålån och sen är det bara några km kvar till Vålådalens fjällstation. Dagsetapperna är ca 13-20 km, där vi börjar med de längre sträckorna och avslutar med kortare. Detta gör att vandringen kan passa nybörjaren såväl som den fjällvana. Du bör ha medelgod kondition och orka gå 20 km/dag med din ryggsäck (12-14 kg). Som vanligt samlas vi på kvällarna till gemensam middag tillagad av kvällens matlag, ett väl beprövat och trevligt sätt att umgås. Stensdalen har bastu, en skön avkoppling efter en vandring med ryggsäck.
Vi bor på Vålådalens fjällstation och i STF:s stugorna Vålåstugorna, Gåsen och Stensdalen. 
Detaljprogrammet finns här
Vandringssträcka: ca 6 mil. Dagsetapperna är mellan 13 och 20 km. 
Antal deltagare: 12
Avresa: Lördag 15 september kl 11.00 (Uppsala), kl 10.22 (Stockholm)
Hemkomst: Onsdag kväll 19 september kl 22.00 (Uppsala), kl 22.45 (Stockholm.
Certifierade ledare: Lena Douhan Håkansson (lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se) och Ulrika Jahrmarkt (ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se)
Anmälan senast: 17 augusti.
Länken till anmälan finner du här:  https://dinkurs.se/53908 
Anmälningsavgift: 400 kr (Återbetalas ej vid avbokning)
Total deltagaravgift:3200 kr (inkluderar alla resor, ledarkostnad och avgift till lokalavdelningen). Kostnad för logi (ca 1400 kr för STF- och Friluftsfrämjar-medlem) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 22 augusti till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: fjäll och namn.

 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.dagny@gmail.com, om du är intresserad av veta hur det går till.