Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

 • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
 • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

På grund av Covid-19 har vi fått ändra planerna för våra sommar- och höstvandringar. Men med de regler som gäller för närvarande (15 juli) ser det ut som om vi kan genomföra de två höstvandringarna. Dock har vi fått ändra vandringarnas sträckningar något.

Höst 2020

Höstvandring till Helags 5-9 september

Vandringen till Helags går mest över kalfjäll, vilket betyder vid och vacker utsikt mot svenska och norska fjällmassiv. Vid den här tiden, i skiftet mellan sensommar och höst kan man få uppleva alla sorters väder, värmande solsken, kylig vind och även få användning för sina regnkläder. Och givetvis hoppas vi på att några frostnätter har framkallat höstens färger. Vi startar i Ljungdalen och tar oss till Helags fjällstation. Helags är Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln, 1796 m, och där finns också Sveriges sydligaste glaciär. Här gör vi två dagsturer och sista dagen vandrar vi tillbaka till Ljungdalen.

Vi beräknar dagsetapperna till ca 12-16 km. Vi två dagstur från Helags fjällstation, varav en om vädret tillåter kan bli en topptur. Detta gör att vandringen kan passa nybörjaren såväl som den fjällvana. Du bör ha medelgod kondition och orka gå 16 km/dag med din ryggsäck (12-14 kg). Som vanligt samlas vi på kvällarna till gemensam middag tillagad av kvällens matlag, ett väl beprövat och trevligt sätt att umgås. Helags har bastu, en skön avkoppling efter en dags vandring med ryggsäck.
Genom din anmälan bekräftar du att du har tillräcklig fysisk förmåga för att kunna genomföra turen.
Detaljprogrammet finner du här
Vandringssträcka: ca 5 mil. Dagsetapperna är mellan 12 och 16 km.
Antal deltagare: max 10
Avresa: Lördag 5 september kl 08.32 (Uppsala), kl 07.49 (Stockholm)
Hemkomst: Onsdag 9 september kl 21,59 (Uppsala), kl 22.49 (Stockholm)
Certifierade ledare: Lena Douhan Håkansson (lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se) och Sofie Wikberg (sofie.wikberg@friluftsframjandet.se
Anmälan senast: 7 augusti.
Länken till anmälan finner du här:  https://dinkurs.se/67158
Anmälningsavgift: 400 kr betalas direkt vid anmälan till Din Kurs (återbetalas ej vid avbokning).
Total deltagaravgift: 3800 kr (inkluderar alla resor, ledarkostnad, middag på Helags fjällstation och avgift till lokalavdelningen). Kostnad för logi (ca 1500 kr för STF- och Friluftsfrämjarmedlem) och mat tillkommer.
Betalning: anmälningsavgiften (400 kr) betalas direkt vid anmälan. Resterande summa betalas senast 13 augusti till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: fjäll och namn.

Om vandringen måste ställas in, återbetalas betalda avgifter

Höstvandring med guldkant i Jämtlandsfjällen 12-16 september

Denna tur bor vi på fjällstationer med tillgång till lite mer bekvämligheter än i normala fall. Men det är vi värda!

Vädret styr vi inte över men vi hoppas på härligt höstväder med starka färger och klar luft.
Dagsetapperna är ca 12-19 km och går mestadels uppe på kalfjället, vilket innebär att man är utsatt för väder och vind. Eftersom vi bor på fjällstationerna Storulvån, Sylarna och Blåhammaren kan man, å andra sidan, reducera ryggsäcksvikten genom att köpa frukost och lunchpaket av stationerna. Norska Storerikvollen har dock stängt serveringen när vi kommer dit. Detta är en vandring för både vana fjällvandrare och nybörjare med god kondition som kan vandra upp till 2 mil per dag. Du kommer få se Sylmassivet och även njuta av utsikten av norska fjäll i vackra höstfärger och dessutom trevligt sällskap och god mat.
Genom din anmälan bekräftar du att du har tillräcklig fysisk förmåga för att kunna genomföra turen.
För att lära känna varandra inför turen, gå igenom uppläggningen av turen, utrustning och bilda matlag för Storerikvollen m.m. kommer vi att ha en förträff ca 4 veckor före vandringen.

 • Detaljprogrammet finner du här
 • Antal deltagare: max 10 (min 6)
 • Avresa: Lördag morgon 12 september
 • Hemkomst: Torsdag morgon 17 september kl 05.52 (Uppsala), kl 06.38 (Stockholm)
  Certifierad ledare: Ulrika Jahrmarkt (ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se) och Lena Hiort av Ornäs Leijon (lena.haol@gmail.com), hjälpledare
  Deltagaravgift: ca 6550 kr (inkluderar alla resor, ledarkostnad, middag på Sylarnas- och Blåhammarens fjällstation och avgift till lokalavdelningen). Kostnad för logi ingår (STF- och Friluftsfrämjarmedlem), ej STFmedlem betalar 100 NOK extra (105-110 SEK). Övrig matkostnad tillkommer. Senast på avresedagen skall deltagarna vara medlemmar i Friluftsfrämjandet.
 • Anmälan senast 13 augusti via DinKurs  https://dinkurs.se/67175  
  Betalning: anmälningsavgiften (400 kr) betalas direkt vid anmälan till Din Kurs. Resterande summa (ca 6150 kr) betalas senast 12 augusti till bankgiro 5177-5500. Som referens anges: fjäll och namn.
  Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna så får de som står i kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 12 augusti återbetalas den del av avgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.
Om vandringen behöver ställas in, återbetalas betalda avgifter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Ledare sökes

Vi söker nya fjälledare. Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse? Vi är alltid intresserade av nya ledare, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se, om du är intresserad av veta hur det går till.