Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

Vi följer Folkhälsomyndighetens och Friluftsfrämjandets riktlinjer för att minimera risken för smittspridning. Friluftsfrämjandets nu gällande riktlinjer finns här https://www.friluftsframjandet.se/aktuellt/covid19/

Enligt Friluftsfrämjandets riktlinjer (2021-05-20) för att minska risken för smittspridning är gruppstorleken högst åtta personer, dvs sex deltagare och två ledare. Vi hoppas att riktlinjerna lättas och att gruppstorleken kan utökas. Det är därför praktiskt att anmäla sig till reservplatser. Vi håller en öppen dialog gällande beslut om gruppstorleken kan ökas eller inte.

Utforska Lunndörrfjällen alternativt Anarisfjällen
16-24 Juli 2021

Häng med på en tur bortom lederna i ett sällan besökt område i Jämtlandsfjällen!

Vi siktar på att i första hand utforska Lunndörrsfjällen men ser vädret ut att bli besvärligt kan det bli de lite lägre och mindre vindutsatta Anarisfjällen i stället. Tanken är att gå en lite kortare distans med full packning (ca 8 mil) och sedan komplettera med toppturer, bad, och andra utflykter. Vad som är möjligt beror på vädret.
Vi tar tåget till Östersund och sedan taxi till startplatsen någonstans mellan Tossåsen och Ljungdalen. Vi närmar oss alltså fjällen söderifrån. Sedan avslutar vi turen med buss från Vålådalen eller Vallbo, följt av tåg från Undersåker.
Vandringen passar framför allt den vana vandraren som tältat i fjällen tidigare. Du bör ha normal kondition, klara av att gå upp till 20 km/dag (även om vi siktar på kortare sträckor) med en ryggsäck på ca 20-25 kg, där endast maten kommer att minska vikten, ju längre vi går. Vi kommer inte att kunna fylla på proviant efter vägen. All mat och bränsle till köket ska med, liksom tält, liggunderlag, sovsäck och annan nödvändig utrustning. Utrustningen ska vara avsedd för fjällbruk och ska klara varierat väder och framförallt uselt väder. Därtill behöver du kunna hantera din utrustning.
Du kommer få uppleva omväxlande sidor av fjällen, uppförsbackar och nedförsbackar, pass, toppar och dalar, vackra vyer, trevligt sällskap och förhoppningsvis god mat.
För att lära känna varandra inför turen, gå igenom uppläggningen av turen, utrustning och bilda tält/matlag m.m. kommer vi att ha en digital förträff (preliminärt den 18 juni).
Detaljprogrammet finner du här
Utrustningslistan finns här
Antal deltagare: 6 (förhoppningsvis kan antalet höjas till 8 med lättnader i Coronarestriktionerna)
Avresa: fredag kväll 16 juli
Hemkomst: söndag morgon 25 juli
Ledare: Ulrika Jahrmarkt (certifierad fjälledare) ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se, Sofie Wikberg sofie.wikberg@friluftsframjandet.se
Anmälan senast 13 juni till DinKurs
Länk till anmälan finner du här: https://dinkurs.se/73063
Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande deltagaravgift: Ca 3400 kr betalas i samband med förträffen. Priset inkluderar tågresor, taxitransport, bussresa, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. Matkostnader tillkommer. Senast på avresedagen ska samtliga deltagare vara medlem i Friluftsfrämjandet. 
Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna, så får de som står på kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 16 juni återbetalas den del av deltagaravgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.
Bankgirokonto för deltagaravgift: 5177-5500. Som referens anges: fjäll, tälttur och namn.

Tälttur till Lapporten och Mårma 13 augusti till 22 augusti

Storslagna vyer och högfjällsterräng

Årets tälttur går i varierande terräng med chans till storslagna vyer över Torneträsk och en vandring genom den välkända Lapporten. Vi kommer också att gå i sällan besökta områden och dessutom få uppleva Mårmas otillgängliga och karga natur.

För att delta på den här fjällvandringen med tält behöver du ha god kondition, klara av att gå upp till 20 km/dag (även om vi siktar på kortare sträckor) med en ryggsäck på ca 18 till dryga 20 kg. Vi kommer att gå normallånga sträckor per dag, cirka 12 till 15 km. Totalt uppskattar vi sträckan till mellan 9 och 11 mil. Det innebär att vandringen passar framför allt den vana vandraren som tältat i fjällen tidigare. Vi kommer inte att kunna fylla på proviant efter vägen. All mat och bränsle till köket ska med, liksom tält, liggunderlag, sovsäck och annan nödvändig utrustning.

Du kommer få uppleva omväxlande sidor av fjällen, uppförsbackar och nedförsbackar, stenig terräng, videsnår och lättgångna hedar, trevligt sällskap och förhoppningsvis god mat. Turens sträckning kan komma att ändras beroende på förutsättningarna under turen.

För att lära känna varandra inför turen, gå igenom uppläggningen av turen, utrustning och bilda tält/matlag m.m. kommer vi att ha en digital förträff, preliminärt 22 juni.

Detaljprogrammet finner du här
Utrustningslistan finns här

Antal deltagare: max 6 (kan utökas till 8)

Avresa: Fredag kväll 13 augusti

Hemkomst: Söndag morgon 22 augusti

Ledare: Maria Rolf, maria.rolf@friluftsframjandet.se och Gry Benediktson

Anmälan sker via DinKurs, https://dinkurs.se/73395. Anmäl dig senast 18 juni.

Deltagaravgift: Preliminärt 3600 kr. Priset inkluderar tågresor från Uppsala/Stockholm, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. Senast på avresedagen ska samtliga deltagare vara medlem i Friluftsfrämjandet.

Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs (återbetalas inte vid avbokning) Resterande avgift: Ca 3200 kr betalas i samband med förträffen till bankgiro 5177-5500. Ange referens: Lapporten tälttur och namn.

Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna, så får de som står på kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 22 juni återbetalas den del av deltagaravgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.

Höstvandring i Abiskofjällen 4-8 september

Följ med oss på en fjällvandring i höstens tid till den vackra dalen Kårsavagge i Abiskofjällen.
Tåget från Stockholm/Uppsala tar oss bekvämt ända fram till Abisko turiststation där vi bor i två nätter. Första vandringsdagen gör vi en dagstur till tex Nissongorsa en mäktig kanjon och omgiven av fjällmassiven Nissončorru och Pallentjåkka eller upp på Njulla för att njuta av utsikten över Torneträsk och mot Lapporten. Dag två tar vi oss uppför Slåttatjåkka till den vackra dalen Kårsavagge. En bit in i dalen med branta sidor, vid en jokk, ligger den lilla mysiga Kårsavaggestugan där vi stannar i två nätter. Dag tre vandrar vi in i Kårsavagge så långt det går för att skåda Gorsajökeln. Sista dagen vänder vi tillbaka till Abisko förhoppningsvis med utsikt över Abiskodalen och Torneträsk i höstfärger och tar tåget hemåt.
Förberedelser: Denna tur har två dagsetapperna på 12 km med full packning, 12-14 kg och två något längre dagsturer med lättare packning. Vi vandrar både i fjällbjörkskog och ovanför trädgränsen där man är mer utsatt för väder och vind. Denna variation mellan lättare dagsetapper och något tyngre med full packning gör att denna vandring lämpar sig för nybörjare med hyfsad kondition och vana vandrare. Du kommer att uppleva både frodig björkskog och alpint landskap och utsikt över vackra fjäll i höstfärger och dessutom trevligt sällskap och trevliga middagar.
För att bekanta oss med varandra inför turen, gå igenom planen för turen, diskutera utrustning och bilda matlag m.m. kommer vi att ha en sannolikt digital förträff torsdagen den 12 augusti kl 19.00 via Teams.
Detaljprogram finner du här
Antal deltagare: 6 (kanske kan antalet höjas till 8 med lättnader i Corona-restriktionerna)
Avresa: fredag 3/9 kl 23.10 från Uppsala
Hemkomst: torsdag 9/9 kl 08.50 till Uppsala
Ledare: Lena Douhan Håkansson (certifierad fjälledare) Lena Hiort af Ornäs Leijon (ledare under utbildning)
Anmälan senast 6 augusti. Länk till anmälan finner du här https://dinkurs.se/74309 
Deltagaravgift: preliminärt 6000 kr. Priset inkluderar tåg, logi, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. I denna tur ingår boendekostnad för Friluftsfrämjar- samt STF-medlem. Senast på avresedagen behöver man vara Friluftsfrämjarmedlem. Icke-STFmedlem betalar 100:-/natt extra (medlemskap lönar sig alltså). Kostnad för mat tillkommer.
Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande avgift: 5600 kr betalas senast 15 augusti.
Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna, så får de som står på kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 15 augusti återbetalas den del av deltagaravgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.
Bankgirokonto deltagaravgift: 5177-5500. Som referens anges: fjäll, Abisko och namn.

Höstvandring i Oviks- och Anarisfjällen 10-15 september

Häng med oss på en av höstens fjällvandringar, i ännu ett område som inte är lika välbesökt av vandrare!
Vi börjar vår resa med tåg från Stockholm/Uppsala till Östersund. Där blir vi hämtade med taxi och släpps av i Höglekardalen. Efter incheckning och ryggan packad för dagstur utforskar vi området och kikar lite extra på Dromskåran, ännu en av inlandsisens skapelser.
Dagen efter rör vi oss mot det samiska Hosjöbottnarna där vi bor och serveras middag hos De Åtta Årstiderna. Sedan rör vi oss mot Anaris och vidare till Lunndörren. Turen avslutas i Vålådalen innan buss och tåg tar oss hemåt igen.
Förberedelser: Denna tur har dagsetapperna mellan 13 och 20 km och går en hel del i de lägre terrängerna av fjällen och en dag högt upp på kalfjället, vilket innebär att man där är extra utsatt för väder och vind. Detta är därmed en vandring för vana fjällvandrare alternativt goda vandrare med god kondition som kan vandra upp till 2 mil per dag. Du kommer att få se en del av de jämtländska fjällen som kanske är mindre besökta, njuta av utsikten av fjäll i vackra höstfärger och dessutom trevligt sällskap och förhoppningsvis en massa god mat. Vi tänker oss att vi fortsätter med 3-rätterskonceptet som lagas av förutbestämda matlag.
För att lära känna varandra inför turen, gå igenom upplägget av turen, diskutera utrustning och bilda matlag m.m. kommer vi att ha en digital förträff onsdagen den 18 augusti kl 18.30 via Teams.
Detaljprogram finner du här
Antal deltagare: 6 (förhoppningsvis kan antalet höjas till 8 med lättnader i Coronarestriktionerna)
Avresa: fredag 10/9 kl 22
Hemkomst: onsdag 15/9 kl 23
Ledare: Ulrika Jahrmarkt (certifierad fjälledare) ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se Maria Nordholm marianordholm@netscape.net
Anmälan: senast 15/8. Länk till anmälan finner du här https://dinkurs.se/73668 
Deltagaravgift: 7000 kr. Priset inkluderar tåg, taxi och buss, 3-rättersmiddag i Hosjöbotten, avgift till lokalavdelningen samt ledarkostnad. I denna tur ingår boendekostnad för Friluftsfrämjar- samt STFmedlem. Senast på avresedagen behöver man vara Friluftsfrämjarmedlem. För icke-STFmedlem tillkommer 100:-/natt för Anaris och Lunndörren. Övriga tillkommande kostnader är kostnad för övrig mat samt dryck i Hosjöbottnarna.
Betalning: Anmälningsavgift: 400 kr betalas i samband med anmälan via Din Kurs. (Återbetalas ej vid avbokning) Resterande avgift: 6600 kr betalas senast 27 augusti.
Avbokning: Om du skulle bli tvungen att avboka turen meddela snarast någon av ledarna, så får de som står på kö en chans att komma med. Vid avbokning efter den 15 augusti återbetalas den del av deltagaravgiften som återstår efter att avdrag har gjorts för Friluftsfrämjandets faktiska kostnader.
Bankgirokonto för anmälnings- och deltagaravgift: 5177-5500. Som referens anges: fjäll, höstvandring Anaris och namn.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Vill du bli fjälledare?

Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse?   Här kan du läsa om vad det innebär att vara fjälledare inom Friluftsfrämjandet och hur utbildningen är upplagd. https://www.friluftsframjandet.se/engagera-dig/ledare/bli-fjalledare/    Som framgår tar det några år att bli färdig certifierad fjälledare, men under tiden får du uppleva olika sidor av fjällen, lära känna olika delar av fjällkedjan och träffa trevliga likasinnade.        Undrar du över något, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se.