Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Fjäll och vandring

Fjällen är fantastiska! Upplev oändliga mäktiga vyer, vackra växter, utsiktstoppar, tystnad, växlande väder, en porlande fjällbäck och snöklädda toppar. Följ med på turer till fots sommar och höst eller på skidor under vårvintern. Friluftsfrämjandet Uppsala har vanligtvis flera turer per år. När det finns turer att anmäla sig till finns länkar på denna sida.

 

Tälttur genom tre nationalparker 15-24 juli

Välkommen på en vandring genom Padjelanta, Sarek och Stora Sjöfallets nationalparker.
Vi vandrar från Vájsáluokta sydväst på Nordkalottenleden, förbi Kutjaure till broarna vid Njunnjasa i Padjelanta. Där lämnar vi leden och beger oss mot sydöst in i Sarek. Vandringens högsta punkt blir toppen av Gisuris, som vi bestiger med dagspackning. Därefter går vi österut genom Sierggavágge med sikte på Niják. Vi spanar in mot hjärtat av Sarek innan vi vänder norrut, rundar Gisuris och följer Sjnjuvtjudisjåhkås ravin västerut mot treparksmötet. Sista dagarna, genom Stora Sjöfallets nationalpark, följer vi till viss del Padjelantaleden. Vandringen avslutas i Änonjálmme.
Du kommer få uppleva en varierad fjällnatur med magnifika vyer, blommor och kulturlämningar, uppförsbackar och nedförsbackar, stenig terräng, hedar och lättgångna leder. Allt detta i trevligt sällskap och med förhoppningsvis god mat.
Turplanen kan komma att ändras beroende på väderförhållanden och andra oförutsedda händelser.
För att delta på den här fjällvandringen med tält behöver du ha god kondition, klara av att gå upp till 20 km/dag (även om vi siktar på kortare sträckor) med en ryggsäck på ca 18 till dryga 20 kg. Vi kommer att gå både på led och i oledad terräng, ca 14 km per dag. Totalt uppskattar vi sträckan till mellan 9 och 10 mil. Det innebär att vandringen passar framför allt den vana vandraren som tältat i fjällen tidigare. Vi kommer inte att kunna fylla på proviant efter vägen. All mat och bränsle till köket, liksom tält, liggunderlag, sovsäck och annan nödvändig utrustning tas med hemifrån.
Avresa: Fredag kväll 15 juli
Hemkomst: Söndag morgon 24 juli
Ledare: Maria Nordholm, maria.nordholm@aol.com
Gry Benediktson, grybenediktson@hotmail.com
Anmälan: senast 31 maj Uppsala Lokalavdelning via DinKurs: https://dinkurs.se/78845
Deltagaravgift: 7600 kr
Mer Information finner du på länken nedan:
https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---sommar/talttur-genom-tre-nationalparker-15-24-juli8/

Tälttur Skärgård i fjällen 15-24 juli

Vi gör en tur från Váisáluokta västerut genom björkskog och lugna bergsformer mot ett kargt fjordlandskap med kala hällar som påminner om skärgård innan vi vänder åter.

Detta är en veckolång fjällvandring som delvis sker efter led, delvis oledat. I Norge på klippor och hällar som kan bli hala och obehagliga vid regn och för att gå här behöver vi hyfsat väder. Vi rör oss i områden som är relativt okända och sällan besökta. Planeringen kan komma att förändas innan eller under turens genomförande beroende på väderförhållanden eller andra oförutsedda händelser vi ej kan råda över. Vi har även möjlighet att vända på turen, dvs gå medurs istället för moturs.

Totalt uppskattar vi sträckan till ca 9-10 mil. Det innebär att vandringen passar den vana vandraren som tältat i fjällen tidigare. Du bör ha god kondition, klara av att gå upp till 20 km/dag (även om vi siktar på kortare sträckor) med en ryggsäck på ca 20-25 kg (?), där endast maten kommer att minska vikten, ju längre vi går. Vi kommer inte att kunna fylla på proviant efter vägen. All mat och bränsle till köket ska med, liksom tält, liggunderlag, sovsäck och annan nödvändig utrustning. Du kommer få uppleva omväxlande sidor av fjällen, uppförsbackar och nedförsbackar, pass, toppar och dalar, vackra vyer, trevligt sällskap och förhoppningsvis god mat.
Avresa: fredag kväll 15 juli
Hemkomst: söndag morgon 24 juli
Ledare: Ulrika Jahrmarkt, ulrika.jahrmarkt@friluftsframjandet.se,
Sofie Wikberg, sofie.wikberg@friluftsframjandet.se   
Anmälan:
OBS: Anmälan görs till Uppsala Lokalavdelning via DinKurs: https://dinkurs.se/78946
Deltagaravgift: prel 7600 kr
Mer information finns under länken nedan:

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---sommar/talttur-skargard-i-fjallen-15-24-juli-/

Dagsturer kring Lunndörren i tidig höst 10-14 september

När sommaren övergår i höst drar vi till fjälls för några härliga dagars avbrott i vardagen. Det här är vandringen för dig som vill pröva på fjällvandring liksom för den vana vandraren som längtar efter en tur med lätt packning. Vid den här tiden kan man få uppleva varma soliga dagar, den första kylan som ger höstens färger och även testa sina regn- och vindtäta kläder.

På lördag kväll 10 september anländer vi till Vålådalen där vi övernattar på fjällstationen. Nästa dag vandrar vi ca 10 km till Lunndörrstugan där vi kommer att bo i tre nätter. De följande två dagarna gör vi dagsturer med lätt packning. En dagstur går till Pyramiderna, säregna lämningar från istiden, till den oerhört vackra Issjödalen och så tar paus vid den kristallklara Issjön. Målet för den andra dagsturen bestäms av vädret. Kanske gör vi en toppbestigning på Saanta eller Storgröngumpen för att njuta av utsikten eller dagstur till Lunndörrspasset. På onsdag återvänder vi till Vålådalen och bussen som tar oss till tåget.
Lunndörrens fjällstuga har vedeldad bastu att njuta av efter en heldag på fjället. På kvällarna samlas vi till gemensam middag tillagad av dagens matlag.
Förberedelser: Detta är en vandring i lugnt tempo som kan passa nybörjaren som alltid tänkt men inte gjort slag i saken. Vi går med ryggsäck (10-13 kg) till och från Lunndörren, ca 10 km, under de två dagsturerna är det dagspackning som gäller dvs dagens lunch och fika, förstärknings och regnkläder.
Avresa: lördag förmiddag 10 september
Hemkomst: onsdag kväll 14 september
Ledare: Lena Douhan Håkansson tfn 070 6605724 lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se, 
Lena Hiort af Ornäs Leijon tfn 070 6472425 lena.haol@gmail.com,
Anmälan: senast den 19 augusti till Uppsala lokalavdelning via DinKurs  https://dinkurs.se/80699
Deltagaravgift: Ca 5500 kr
Länk till mer information:
https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---sommar/dagsturer-kring-lunndorren-i-tidig-host-10-14-september2/

Höstvandring Ljungdalen - Storulvån 20-25 september

Häng med oss på en av höstens sista fjällvandringar innan vintern kommer till Jämtlandsfjällen!
Denna gång söker vi en ny upplevelse, att vandra i slutet av säsongen kan innebära chans att se snöklädda toppar och det absolut sista av höstfärgerna innan det vita tar vid. Dagarna är något kortare och luften en smula krispigare. Vi bor bekvämt på fjällstationer och slipper därmed bära ved, hämta vatten, tömma slasken samt kan gå med en lättare ryggsäck.
Vi börjar vår resa med nattåg från Stockholm/Uppsala till Östersund på kvällen den 20e. Tidigt den 21:a blir vi hämtade med taxi och släpps av i Ljungdalen för att börja vår vandring mot Helags. Vi hoppas kunna gå från Torkilsstöten som gör att vi kommer upp ganska direkt på kalfjället. Väl framme på Helags tillagas turens första middag av matlag nr 1. Dagen efter rör vi oss mot Sylarnas fjällstation där vi stannar 2 nätter. På kvällarna äter vi Sylarnas ekologiska tvårättersmiddag. Den inleds med en lokal ost- och charkbricka, nybakt bröd och ekologiska sallader. Huvudrätten är kvällens grytmål med tillbehör.
På fredagen gör vi en dagstur i området innan vi rör oss vidare på lördagen mot Storulvån. Där är det dags för matlag nr 2 att tillaga kvällens middag. Morgonen den 25e blir vi hämtade av en transferbuss till tåget som tar oss hemåt.

Denna tur har dagsetapper mellan 13 och 21 km och går i stora delar uppe på kalfjället, vilket innebär att man där är utsatt för väder och vind. Lederna är vältrampade och lätta att följa. Den sena årstiden gör att vädret är nyckfullt och vi kan vänta oss kalla temperatur och även chans för snö. Detta är därmed en vandring för vana fjällvandrare alternativt goda vandrare med god kondition som kan vandra upp till 2 mil per dag. Att vandra sent på säsongen har fördelen att det vanligtvis är färre folk på fjället och vi hoppas få njuta av lugnet och trevligt sällskap samt god mat!
Vi tänker oss att vi fortsätter med 3-rätterskonceptet som lagas av förutbestämda matlag på Helags och Storulvån.
Avresa: tisdag kväll 20 september
Hemkomst: söndag 25 september
Ledare: Ulrika Jahrmarkt, certifierad fjälledare, Ida Clemensson Lindell, ledare under utbildning
OBS: Anmälan: Senast den 20 augusti via DinKurs https://dinkurs.se/80549
Deltagaravgift: 9400 kr.
Mer information se länk: https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---sommar/hostvandring-ljungdalen---storulvan-20-25-september2/

 

 

  


 

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

Kunskap och guider

Vill du bli fjälledare?

Gillar du att organisera och planera? Har du några års erfarenhet av fjällvandring eller turskidåkning? Tycker du om att träffa nya människor med samma intresse?   Här kan du läsa om vad det innebär att vara fjälledare inom Friluftsfrämjandet och hur utbildningen är upplagd. https://www.friluftsframjandet.se/engagera-dig/ledare/bli-fjalledare/    Som framgår tar det några år att bli färdig certifierad fjälledare, men under tiden får du uppleva olika sidor av fjällen, lära känna olika delar av fjällkedjan och träffa trevliga likasinnade.        Undrar du över något, ta kontakt med grenledare Lena Douhan Håkansson, e-post: lena.douhan.hakansson@friluftsframjandet.se.