Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vanliga frågor

 • Hur anmäler jag mig till en aktivitet?
 • Vad gäller vid avbokning?
 • Hur vet jag att jag orkar en 3:a tur?
 • Är det stor risk för att välta, och vad händer om man välter?
 • Vilken kajak skall jag välja till turen?
 • Vilken längd skall jag ha på paddeln?
 • Vilka paddelkläder skall jag ha vid vår- och höstturer?
 • Varför har vi kajaker med skädda  och inte roder?
 • Skäddan har fastnat. Vad ska jag göra?
 • Hur skall kajaken packas för turpaddling?
 • Bilersättning på dags- och helgturer
 • Svårighetsgradering vid kajakturer

 

Hur anmäler jag mig till en aktivitet?

Alla anmälningar skall gå via anmälningsformulär på lokalavdelningens hemsida. Kajakledarna tar alltså inte emot anmälningar. Skälet till detta är att vi vill ha alla uppgifter samlade centralt och kunna fastställa när en anmälan kom in. Annars måste vi lägga massa tid på att ringa runt för att hämta in information som saknas etc.

 

Vad gäller vid avbokning?

Avbokningar förekommer och ibland ställer de till problem för oss som arrangerar turerna. Ett inte ovanligt scenario är att vi först placerar intresserade på "reservbänken" för  att på slutet få avhopp, men då har reservisterna bokat in sig på annat. Vi har förståelse för att sena avbokningar är oundvikliga ibland, men vi ber er ändå att hantera detta på ett respektfullt sätt gentemot såväl paddelkamraterna på reservlistan som ledarna som arrangerar.

Följande gäller vid avbokning:

 • Om du bara inte dyker upp, eller avbokar samma dag, debiteras 100% av avgiften.
 • Om du avbokar 1-5 dagar före turen, debiteras 50% av avgiften.
 • Om du avbokar minst 6 dagar före turen eller kursen får du tillbaka hela avgiften.
 • Vid sjukdom återbetalas 90 % av avgiften exl.. våra fasta kostnader (tex vandrarhemshyra) under förutsättning att ansvarig ledare informerats om sjukdomen i förväg.

Avbokning hyrkanoter

Vid avbokning av kanoter gäller följande:

Bokade ej avhämtade kanoter debiteras med full kanothyra

Avbokning mellan 1 till 3 arbetsdagar i förväg debiteras med en avgift motsvarande 2 timmarshyra per kanot

Avbokning minst 3 arbetsdagar i förväg medför ingen avgift.

 

Hur vet jag att jag orkar en 3:a tur?

En 3:a tur är en tur för "normala" paddlare. Vi försöker undvika grov sjö och längre sträckor i motvind. Turlängden ligger mellan 15 - 25 km på en dag och effektiv paddeltid brukar vara 4 till 5 timmar. Orkar du paddla från kanothuset vid Sunnerstastugan till Skokloster Slott  och tillbaks inom tidsramen ovan så klarar du att hänga med på en 3:a tur.

 

Är det stor risk för att välta, och vad händer om man välter?

Alla våra kajaker är stabila och det händer väldigt sällan att någon välter. Vanligast är att man välter vid i- eller urstigning. Skulle olyckan vara framme brukar det inte ta mycket mer än någon minut innan vi med hjälp av kamraträddning har fått paddlaren på plats i kajaken igen.

 

Vilken kajak skall jag välja till turen?

Våra enmanskajaker är av "havskajaktyp". Dvs de har vattentäta packutrymmen med gummiluckor och liten till medelstor sittbrunn. De flesta av våra kajaker är av normalstabil typ och lämpar sig såväl för nybörjare som erfarna paddlare. Bra nybörjarkajaker är Trapper Dolphin, Trapper Albacore och Kanotbryggan Arctic, den sista lämpar sig väl för mindre personer.

Zegul Arrow Play och North Shore Atlantic är två väldigt lättsvängda kajaker då de har en ganska böjd köllinje.

För större personer är Kajaksport Artisan Milennium och Trapper Dolphin ett bra alternativ, båda dessa är även riktiga laståsnor som lätt sväljer packning för en veckotur.

För vana paddlare har vi även de mer avancerade kajakerna Skim Dex, Skim Differ och Skim Distance. Alla tre är lättsvängda kajaker som av ovana paddlare kan upplevas som ranka. Skim Dex lämpar sig bäst för lätta personer medan man inte får vara för kort för att paddla Skim Distance.

Våra tvåmannskajaker har roder. 

 

Vilken längd skall jag ha på paddeln?

Rätt längd är beroende av paddelstil och paddlarens kroppslängd. Hålls paddeln högt dvs. i axelhöjd, och sätts i nära kajaken kan man ha en kortare paddel än om den hålls lågt och sätts i långt ut från kajaken.

Tabellen under ger anvisningar om vilken längd man bör ha på paddeln

Kroppslängd Paddellängd

150 cm          210 - 215 cm

160 cm          210 - 215 cm

170 cm          215 - 220 cm

180 cm          218 - 225 cm

190 cm          218 - 225 cm

 

Vilka paddelkläder skall jag ha vid vår- och höstturer?

Kallt vatten är en av de stora farorna. I 10-gradigt vatten (en vattentemperatur som är vanlig i Östersjön i början av juni) överlever man från en halvtimme till några timmar om förutsättningarna är mycket gynnsamma. Den sänkta kroppstemperaturen gör att både motoriken och omdömet försämras. De flesta klarar inte ens av att simma 200 m i denna temperatur. Det går att planera för säker paddling även i kallt vatten, men man måste vara noggrann.

Kläder för kallt vatten:

Den som tänker ge sig ut på kajakturer i kallt vatten under vår eller sen höst har lite extra att tänka på. Det gäller även forspaddling i kallt vårvatten för det är inte alltid så lätt att ta sig i land snabbt. Absolut det bästa att ha på sig är en ventilerande torrdräkt, men det är också det dyraste. Det är tjockleken på det inre lagret som avgör hur länge du kan ligga i vattnet.  Våtdräkt är det näst bästa, men den kan bli obehaglig att ha på sig och obehaglig att ta av sig i kyla. Tiden i vattnet är dock ganska lika som för torrdräkten.

Om man nu inte har denna utrustning kan man sträva efter några viktiga punkter.

Klä ditt innersta lager med ylle eller syntet. Aldrig bomull!

Ditt yttre lager är regn- eller vindtåligt med små eller åtdragbara öppningar vid armar, vrister och hals.

Din flytväst sluter runt bålen som en tjock tröja.

Hellre förböjda neoprenhandskar än vanliga paddelhandskar som sitter på paddeln.

Mössa, gärna i neopren.

Varma skor, gärna med åtdragbart skaft.

Det viktigaste att tänka på är att minimera vattengenomströmningen runt kroppen. Det vatten som tränger in bör helst tränga in så långsamt som möjligt, och gärna stanna där. Då undviker man köldchock (torrdrunkning) och bromsar nedkylningen

 

Varför har vi en del kajaker med skädda och inte roder?

För att lättare manövrera kajaken eller underlätta att hålla en rak kurs finns det på de flesta kajaker ett roder eller skädda. Det är kajakens skrovform som avgör om ett roder eller en skädda behövs eller om den kan paddlas utan dessa hjälpmedel.

Ur underhållssynpunkt har vi valt att ha skäddakajaker, det är färre saker som kan gå sönder i uthyrningsverksamheten och de är enklare att reparera om något går sönder. Men vi har inget emot roderkajaker som vissa hävdar, många av kajakledarna har roder på sina privata kajaker. Våra tvåmanskajaker har roder.

Skäddan är som ett litet reglerbart "centerbord" på undersidan av kajakens akter och höjs och sänks med ett reglage vid sittbrunnskanten.

Skäddan används för att hålla rak kurs i förhållande till vinden genom att minska/öka kajakens tendens att svänga upp mot vinden (lovgirighet). Om skäddan är nedfälld faller kajaken av från vinden, är den uppfälld lovar den upp mot vinden. Däremot kan du inte "styra" kajaken på samma sätt som med roder. Kajaker med skädda styr du med paddeln och genom att luta kajaken så att köllinjen förändras. OBS du lutar inte kroppen utan vickar på höften så att kajaken lutar i vattnet.

 

Skäddan har fastnat. Vad ska jag göra?

Den vanligaste orsaken är att sandkorn har fastnat mellan skeddan och sidorna i "skäddahuset" (platsen där skäddan sitter under kajaken). Detta händer ofta när kajaken dragits upp på en sandstrand.

Lösning:

Dra ut skäddan från huset med hjälp av det lilla snöret / buntbandet som (förhoppningsvis) sitter fastknutet i skäddans underkant. Alltså, be en paddelkamrat stoppa ner handen i vattnet under kajakens akter och dra i snöret. Paddlar du ensam måste du ta dig i land för att själv dra loss skäddan. Finns det inget snöre behöver du istället en plattång för att dra ut skäddan. Så det är klokt att kolla i förväg att det verkligen sitter ett litet snöre på skäddan.

Finns det någon genväg?

Nej, tryck absolut inte skäddareglaget bakåt med kraft om skäddan sitter fast. Då lossnar nämligen hela vajerpaketet inne i kajaken, med ett omfattande reparationsarbete som följd. Inget som man direkt fixar när man är ute paddlar i alla fall.

 

Hur skall kajaken packas för turpaddling?

Generellt gäller att tunga saker skall placeras på botten strax framför  och bakom sittbrunnen. Lätta saker längst fram och längst bak. Även om kajaken har vattentäta utrymmen så skall fuktkänslig utrustning (mobiltelefon, bilnycklar, kamera m.m) alltid packas i vattentäta påsar. Det underlättar att packa i små kollin.

Däckslast eller packning i sittbrunnen bör man undvika.

Till viss del kan kajakens egenskaper styras genom fördelningen av vikt vilket är bra om man paddlar en kajak med skädda. Tung packning akterut gör kajaken fallgirig, vilket innebär att den svänger från vinden och ner mot lä. Detta beror på att aktern får bättre grepp i vattnet. Med tung packning förut händer motsatsen och kajaken blir lovgirig d.v.s. den vill gira upp mot vinden.

 

Bilersättning på dags- och helgturer

Ansvarig ledare för aktiviteten bestämmer antal bilar och bilförare. Syftet är att minska antal bilar, utsläpp och kostnaderna för deltagarna så mycket som möjligt. Endast dessa bilförare får ersättning. Ersättning till bilförarna som kör på våra dags- och helgturer utgår enligt beslut av Uppsala lokalavdelning enligt följande:

 • Ersättningsnivån följer Skatteverkets belopp för skattefri bilersättning, för närvarande 25 SEK/mil.
 • Föraren som kör bilen med kajaksläpet får ytterligare 5 SEK/mil i ersättning.
 • Kostnaderna delas av alla deltagare och ledare som gemensamt åker från Uppsala, förare betalar ej.

Exempel helgtur till Gräsö med 12 deltagare, 3 ledare och 4 bilar, en med kajaksläpet:
Uppsala tur/retur: 21 mil: Ersättning till förare är 525 SEK/bil; 630 SEK/bil med släp, totalt: 2205 SEK
Kostnad per person: 200,50 SEK; 4 förare betalar inget.

 

Svårighetsgradering vid kajakturer

1                    Nybörjare     

Du behöver inte ha paddlat förut eller ha någon tidigare friluftsvana. Vi paddlar i lugna, mycket skyddade vatten. Du lär dig grunderna i paddling

 

2                   Ovana paddlare

Du har varit med på Prova-på-turer, eller motsvarande på egen hand. Du känner dig trygg i och kan manövrera kajaken. Du behöver inte ha någon tidigare friluftsvana.

Vi paddlar i lugn takt i skyddade vatten där vi kan möta korta vågor som inte bryter. Om du vill får du hjälp att utveckla din paddelteknik.

 

3                   Vana paddlare

Du har varit ute på flera heldagsturer där du paddlat 2-3 timmar i sträck. Du har genomfört kamraträddning. Du har paddlat i vågor och dåligt väder och behärskar det. Du har gjort kortare tältutflykter.                

Vi paddlar ofta i delvis oskyddade vatten på fjärdar där vi kan möta brytande vågor. Om du vill får du hjälp med att finslipa din paddelteknik. Paddling 2-3 timmar såväl före som efter lunch. På dessa turer skall samtliga deltagare ha kajaker med vattentäta skott

 

4                   Säker paddlare

Du har varit ute på flera flerdagsturer eller minst en veckotur där du paddlat 2-3 timmar i sträck såväl före som efter lunch. Du har paddlat i dåligt väder och brytande vågor och behärskar det. Du behärskar kamraträddning. Du har veckotältat eller gjort flera kortare tältutflykter.           

Vi paddlar ofta i oskyddade vatten på stora fjärdar där vi kan möte större, brytande vågor. Paddling 2-3 timmar såväl före som efter lunch i god marschfart. Istället för ovanstående kan det röra sig om paddling tidig vår/senhöst där vattentemperaturen ställer högre krav på säkerhet. På dessa turer skall samtliga deltagare ha kajaker med vattentäta skott.

 

5                   Avancerad paddlare

Du har varit ute på flera veckoturer där du paddlat 2-4 timmar i sträck såväl före som efter lunch. Du har paddlat i dåligt väder och grov, brytande sjö och behärskar det. Du behärskar kamraträddning och flottöruppgång. Du har veckotältat en eller flera gånger.             

Vi paddlar ofta i helt oskyddade vatten där vi kan möta grov, brytande sjö och de extrema väderförhållanden som kan råda utomskärs. Paddling 2-4 timmar såväl före som efter lunch, ofta i hög takt. Istället för ovanstående kan det röra sig om paddling vintertid där vattentemperaturen ställer högre krav på säkerhet. På dessa turer skall samtliga deltagare ha kajaker med vattentäta skott.

 

 

Nybörjaren som vill prova på och lära sig mer om kajakpaddling rekommenderas att anmäla sig till "Prova på-turer" och "Räddningsövning i Fyrishov" samt därefter "Kvällsturer" och "Lätta dags-/skärgårdsturer".

Orkar jag? Tycker du att en dagsutflykt tur och retur Uppsala-Skokloster (ca 20 km) känns lagom lång kan du paddla 3:a-turer.

 

Svårighetsgradering av kanadensarturer

Till skillnad från kajakturer på öppet vatten är sällan vind och vågor ett problem på den "typiska" kanadensarturen. Däremot finns det andra problem med vatten som rör på sig.

 

A                   Svårare turer med forsar som kräver goda kunskaper i manövrering. Du ska kunna både främre och bakre styrtag och det är en fördel om du klarar traverser och bakvatteningångar.

                  Medelsvåra turer. Snabb ström, lättare forsar och "skval", tvära svängar. Det är nödvändigt att behärska de vanliga styrtagen.

C                   Inga särskilda svårigheter. Familjetur. Det räcker att kunna paddla någorlunda rakt. Landtransporter kan förekomma.