Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Barnvagnspromenera vid sjön Flaten

Strandpromenaden längs sjön Flaten, Norrgärdesvägen-Irisdalsvägen, är ett smultronställe för både stora och små naturupptäckare.

Under småbarnsåren kan det vara utmanande att hitta utflyktsmål som är både lättillgängliga och spännande. Devisen kan vara att en bra utflykt är den utflykt som blir av. Därför är det guld värt att finna en plats i närområdet där barnen kan uppleva naturen. För min del är den platsen strandpromenaden som går runt en del av Flaten från Norrgärdesvägen till Irisdalsvägen.

Första stoppet är för att plocka ett av fjolårets torra vasstrån, som är dubbelt så långa som barnen är. Vilka bra fiskespön! Med dem kan man tydligen fånga hajar. Om håven är med kan det vara roligt att utforska vad det finns för spännande varelser i dammen eller sjön. För den hugade går det även att fiska på riktigt i Flaten. Enligt Rönninge Fiskevårdsområdesförening har prover visat att fisken kan användas som matfisk. Dessutom behöver inte barn och unga upp till 18 år något fiskekort.

Nästa tips längs strandpromenaden är ”Bockarna Bruses bro”. Här gömmer sig det otäcka trollet, så stora som små måste tassa försiktigt över för att inte väcka honom.

Längs stranden håller flera bävrar till. Deras framfart är spännande att studera tillsammans med barnen. Tänkt att så små djur kan fälla så stora träd! Och varför gnager de så mycket?

Många myrstackar finns det även att undersöka för barnen. Ta gärna med lite pärlsocker för att ”mata” myrorna och iaktta när de springer runt med kornen.

Observera att merparten av strandpromenaden går över privat mark med privata bryggor och sjöbodar. Ungefär halvvägs finns dock en allmän brygga. Det är ett perfekt stopp för lite matsäck. Om man har tur kommer en hungrig gräsand förbi. Att mata fåglar är alltid lika uppskattat!

/Martina, barnledare