Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skridskor

Långa, nästan ljudlösa skär. Få upplevelser slår en lyckad tur på långfärdsskridskor – och i Sverige har vi verkligen perfekta förutsättningar.

 

Västerskrinnarnas hemsida

Turerna utlyses senast klockan 19 dagen före, på Västerskrinnarnas hemsida.

Till Väster-skrinnarnas hemsida

Under namnet Västerskrinnarna samarbetar vi med Västerorts lokalavdelning och har på så vis möjlighet att erbjuda långfärdsskridskoturer i flera olika grupper med avseende på turernas längd och svårighetsgrad. Turerna görs på såväl närliggande sjöisar som de något mer avlägsna havsisarna.

Vi erbjuder även en isbana vid Tranholmen som har kafé på söndagar.

Utrustning

Vi avvisar alla åkare som är bristfälligt utrustade – läs därför noga vår information om utrustning. Där får du bland annat veta hur stor ryggsäck du bör ha, hur du ska packa den och hur isdubbarna ska placeras. Mer information om utrustning kan du läsa här.

Gruppindelning

För att du, men även övriga deltagare, ska få behållning av turen är det viktigt att du väljer rätt grupp att åka med. Välj hellre en lättare grupp än en snabbare om du är osäker på din åkkapasitet. Gruppindelning nedan visar vad som gäller i längd och hastighet för de olika grupperna.

  • Grupp 1 - Erfarna, konditionsstarka åkare. Åksträcka ca 10 mil och mer än 20 km/h.
  • Grupp 2 - Erfarna, konditionsstarka åkare. Åksträcka ca 6-8 mil, 16-18 km/h.
  • Grupp 3 - Vana åkare. Åksträcka ca 5-6 mil, 13-15 km/h.
  • Grupp 4 - Vana åkare som åker i måttlig fart. Åksträcka ca 4-5 mil, 10-12 km/h.
  • Grupp 5 - Mindre vana åkare som vill åka lugnt. Åksträcka ca 3 mil, högst 10 km/h.

Kurser

Västerskrinnarna har kurser att erbjuda inom långfärdsskridsko. Klicka här för att gå till deras sida och läsa mer om detta.

Kostnader

Kostnaden för att delta i tur är 50 kronor för Friluftsfrämjandets medlemmar, icke medlemmar betalar 100 kronor. Du kan också köpa ett häfte om fyra turer för 150 kronor för medlemmar. Det går även bra att Swisha till 1234 170 189 och ange skridsko. Avgiften betalas på plats till ledarna.

Färdmedel

Många av våra turer planeras så att vi kan använda kommunala färdmedel till startplatsen och/eller tillbaka till utgångspunkten. Ta därför med SL-kort. Ska vi åka en längre sträcka samåker vi med bil. Vår praxis är att bilföraren ska ha 28 kronor per mil, uppdelat på alla i bilen, alltså även bilföraren själv. Bilförare och tre passagerare blir således sju kronor per person och mil, osv.

Samlingsplats

När vi utlyser turer anger vi samlingsplats men aldrig vart vi ska. Is är färskvara, förhållandena kan ändras snabbt och vi vill inte bidra till att människor lockas ut på isar som inte är säkra.

Samlingsplatsen på Mälaröarna är oftast Kommunalhuset Tappström på Ekerö. I  Västerort samlas vi vid Islandstorget bakom Preemmacken. Har du inte bil kan du alltid ta dig till samlingsplatsen med T-bana eller buss.

Grenledare: Therese Rosén, 076-801 10 55               
                     therese_c_s_rosen@hotmail.com
 

Vill du bli skridskoledare?

Är du intresserad av att bli skridskoledare hos oss? Information om ledarkurs m.m får du av Margareta Thorhagen tel. 070-950 09 02

Skridskobanan vid Tranholmen

Läs mer