Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsskolan - för våra barn

Friluftsliv skapar naturintresse och grundlägger en vana att vara ute året runt. Direktupplevelser med alla sinnen och hela kroppen sätter spår för livet. Det du gör som barn, blir ofta ditt fritidsintresse som vuxen. Friluftsfrämjandet Mälaröarna driver en bred barn- och ungdomsverksamhet under namnet Friluftsskolan.

Genom Friluftsskolan får många barn och ungdomar komma ut i naturen. De får tillägna sig grundläggande kunskaper i friluftsliv, lära sig respektera allemansrätten och värna om vår miljö. I vår verksamhet platsar alla barn och ungdomar, vare sig de vill bli äventyrare när de blir stora eller bara tycker om att var ute i naturen. I Friluftsfrämjandet finns ingen utslagning, vi mäter inga prestationer och ingen behöver vara bäst. Friluftsskolan har till syfte att väcka intresse för friluftsliv hos barn och ungdomar genom att:

  • Trivas och ha kul i naturen
  • Vara aktsam om naturen
  • Lära känna naturen
  • Vara ute året runt.

Barn och ungdomar i olika åldrar har olika förutsättningar och ställer olika krav på verksamhet och ledare, Friluftsfrämjandets Friluftsskola är därför indelad i Skogsmulle och skogens värld för barn från 1-6 år:  Knopp (1-2 år), Knytte (3-4 år), Mulle (5-6 år) och Vildmarksäventyr för barn från 7 år och uppåt: Strövare (7-9 år), Frilufsare (10-13 år) samt TVM (14 år och uppåt).

Läs mer här om de olika grupperna.

I Friluftsskolan ingår även verksamheter för skidor och skridsko. Våra ledare är utbildade inom Friluftsfrämjandet i bl.a. natur och miljö, men också i pedagogik samt förhållningssätt för olika åldersgrupper. Läs mer under Vår verksamhet/Snö.

I verksamhet upp till och med Strövarna, planeras och genomförs alla aktiviteter av Friluftsskolans ledare. Som Strövare börjar man få inflytande över vilka aktiviteter man ska genomföra och som Friluftsare tar man, under överinseende av vuxna ledare, aktiv del i planeringen av gruppens verksamhet. Som äldre TVM:are tar man steget fullt ut och ansvarar själv för att planera och genomföra sina friluftsaktiviteter. Det går utmärkt att börja Friluftsfrämjandets Friluftsskola oavsett ålder och tidigare erfarenhet av Friluftsfrämjandets Friluftsskola. Det är många barn som vill vara med i våra grupper, därför behöver vi fler ledare – är du intresserad får du utbildning av oss utan kostnad.

Det är många barn som önskar börja, i synnerhet i Knopp, Knytte och Mulle-verksamheten men vi saknar tyvärr ledare och kan därför inte starta nya grupper. Blir någon plats ledig i en av våra existerande grupper kommer den att erbjudas via Äventyrssök. Först till kvarn gäller. 

Är du intresserad av att bli ledare eller hjälpledare? Då är du varmt välkommen att kontakta oss på: friluftsskolan.malaroarna@friluftsframjandet.se

Gör din intresseanmälan här.

Bli ledare

Vår verksamhet byggerpå ideella ledares engagemang. Vi behöver dig!

Läs mer