- Meny: Om oss Om oss
Friluftsfrämjandet i media
Varje vecka publiceras artiklar och intervjuer med ledare, förtroendevalda och anställda i Friluftsfrämjandet. Här samlar vi ett litet urval av Friluftsfrämjandet i nyhetsflödet på kommunal, regional och nationell nivå.
September 2024
Sörmlandsleden – Först, störst och vackrast
Läs hela artikeln i Utemagasinet
Initiativet till Sveriges första låglandsled togs av ett gäng entusiaster från Friluftsfrämjandet. Man gav sig ut på rekognosering i syfte att skapa något som liknade fjällens ledstruktur, men att omsätta idé till praktik är som bekant en trög process. Markägarna var ovilliga. Kommunpolitikerna iskalla. Ingen hade hört talas om låglandsleder och man vädrade problem.
Genombrottet kom när Anders och Elisabeth von Stockenström i Ånhammar lät Sörmlandsledens första etapp passera över det egna skogsinnehavet och placerade etappstarten framför säteriets entré. Med paret Stockenström i bagaget kunde man sedan kuska vidare till Sörmlands övriga gods och skogsbolag.
Två år senare mätte Sörmlandsleden 500 kilometer från tunnelbanestationen i Stockholm via Eskilstuna och Katrineholm till Bråviken och Nyköping. En imponerande uppvisning av kollektiv ambition och frivillighet.
Totalt passeras 71 naturreservat och flera av de större har egna rundslingor sammankopplade med Sörmlandsleden, vilket betyder att korta etapper kan sluka avsevärd tid för naturnyfikna.
Premiär för Mulleloppet: Kul att få så många barn att röra på sig!
Läs artikeln i Skaraborgs Nyheter
50 unga deltagare i åldern från två till tolv kunde välja om de ville springa 500 meter, 1 kilometer eller 1,5 kilometer. Men innan själva loppet fick alla barn värma upp sig tillsammans med Mulle.
- Vi har ordnat det här utan att vi visste hur många som skulle komma. Det är kul att få så många barn att röra sig! Vi är ju inte en tävlingsförening på det sättet, vårt mål är att folk ska röra sig, säger Peter Wibjörk från Friluftsfrämjandet i Karlsborg.
Årliga äventyrsdagen blev succé - många besökare i Ålslån
Läs artikeln i Bohusläningen
Friluftsfrämjandet i Uddevalla bjöd in till lek och skoj på äventyrsdagen i Ålslån. Redan från klockan 11 var det många besökare på plats för att inviga Skogsmulles nya kåta och grilla korv. Flera paddlade kajak, pysslade och körde hinderbana.
Evenemanget är något som Friluftsfrämjandet gör för att få människor att komma ut i skogen.
- Vi vill göra det enkelt för folk att komma ut i naturen och bidra till ett aktivt friluftsliv, har Alicia Thyrsson berättat tidigare för Bohusläningen.
Augusti 2024
Internationell dag med kanot och friluftsliv
Ett femtontal personer från Afghanistan, Ukraina, Syrien, Somalia, Eritrea och Sverige, tillbringade en halvdag tillsammans vid Marma Flottarkoja denna sommar.
Arrangörer var SFI (Svenska för invandrare) i Älvkarleby kommun, Friluftsfrämjandet, Upplandsstiftelsen och Föreningen Marmabygden. Det undervisades i ord och handling om allemansrätt och allemansvett, konsten att sätta upp tält och använda ett Trangiakök för en god måltid i vår vackra natur.
Flera fjällräddningar i Sarek under helgen – därför är området så krävande
Lyssna på intervjun i P1 Morgon, Sveriges radio
Hör Helena Camarda, fjälledare på Friluftsfrämjandet, om varför vissa områden är svårtillgängliga och hur man förberedelser sig inför en fjällvandring.
Föreningarna inleder samarbete: "Ansvar"
Läs artikeln i Länstidningen Södertälje
Ett samarbete mellan Assyriska föreningen och Friluftsfrämjandet har inletts. På söndagen var båda föreningarna på plats i Ragnhildsborgsbacken för att möta skidintresserade familjer i en gemensam kick-off.
- Vi brukar åka till Romme med våra medlemmar. Resorna har blivit alltmer populära, sist bokade vi tre bussar. Det finns intresse och vi vet att våra medlemmar brukar vara i Ragnhildsborgsbacken om vintrarna, berättar Sonya Aho, ordförande för Assyriska föreningen och fortsätter:
- Det här är en bit av engagemanget för staden. Vi vill vara en del av och ta ansvar för Södertälje och det fina friluftsliv som finns här.
Mullespår i Sigghusskogen: Vi vill öka kunskapen om allemansrätten
Vill du lära dig mer om allemansrätten? Då finns det nya Mullespåret i Sigghusskogen som sattes upp i veckan.
- Vi vill öka kunskapen och få människor att ge sig ut i naturen, säger Maria Liabäck, ordförande i Friluftsfrämjandet i Hjo.
Experten tipsar: Så gör du för att inte gå vilse i skogen
Nu under svamptider ökar risken för att fler går vilse i skogen. Sofia Runn på Friluftsfrämjandet ger tips på hur du ska tänka inför en skogsvandring för att inte gå vilse, och hur du gör om du faktiskt inte hittar ut ur skogen.
Eftersatt skötsel av naturområden: "Mer pengar behövs"
Läs artikeln i Utsidan
Den eftersatta skötseln av naturreservat och nationalparker beror på för lite pengar. Enligt nya beräkningar från STF och Friluftsfrämjandet har det statliga stödet för skötsel av naturområden nästan halverats sedan 2017.
Beräkningar från friluftslivet: Naturpengar har halverats
Läs hela artikeln i Altinget
Anslaget för skötsel av skyddad natur har närapå halverats per område sedan år 2017. Det visar nya beräkningar, som även har tagit hänsyn till inflationen, från Friluftsfrämjandet och STF.
“Vi hoppas nu att regeringen tänker om inför höstbudgeten“, säger Friluftsfrämjandets Kristina Ljungros.
– Vill man få befolkningen i rörelse, då måste man se kopplingen mellan folkhälsan och naturvärdena. Naturen är Sveriges största arena för att få folk i rörelse, säger hon.
Friluftsfrämjandets nya solcellsanläggning har invigts
Läs hela i Folkbladet
- Vi förbrukar cirka 9 000 kilowattimmar per år och räknar med att solcellsanläggningen ska producera ungefär lika mycket. Den bidrar till förbättrad friluftsmiljö och säkrar ekonomin på sikt, säger Jens Rinman.
- Vi kan genomföra det här tack vare bidragsfinansiering från kommunen och Swedbank, genom Sparbanksstiftelsen Alfa. Sedan har vi gått in med egna insatser, som inte varit möjligt utan våra lokala samarbetspartners.
Friluftsfrämjandet i Vindeln har fått 275 000 kronor av Naturkompaniet för att rusta upp Isälvsleden
Läs hela i Västerbottens-Kuriren
Pengarna som föreningen nu får kommer i första hand gå till renovering av byggnader som vindskydd och övernattningsstuga. Där behöver taken göras om så att det inte ska rinna in vatten. Det finns också behov av att skaffa in nya båtar till båtöverfarten i Djupsund.
- Det är helt fantastiskt, det är alltså 14 års driftsbudget från kommunen som vi nu får på ett bräde, säger Anders Mattsson ordförande för friluftsfrämjandet i Vindeln.
Nedskärningarna slår mot nationalparkerna Friluftsfrämjandet: "Nu skjuter vi bara problemen framför oss"
Läs hela i Aftonbladet
- Vår unika allemansrätt måste skötas om kontinuerligt. Så just nu skjuter vi bara problemen framför oss, säger Friluftsfrämjandets generalsekreterare Kristina Ljungros.
Juli 2024
Vill ha strategi för att främja folkhälsan bland invånarna
Läs hela i Ystads Allehanda
Friluftsfrämjandet har i rapporten "Så kan kommunen stärka folkhälsan genom friluftsliv", lyft fram olika förslag som Sveriges kommuner kan jobba med för att vända den negativa trenden. Ett av förslagen är att en friluftsstrategi eller friluftsplan tas fram och att man utefter denna kan arbeta vidare för att fler barn och unga kommer ut i naturen.
- Tomelilla kommun ligger i ett fantastiskt naturlandskap med naturreservat och andra utmärkta områden för friluftsliv nära in på samtliga av våra tätorter. Det vore en fördel om dessa, tillsammans med andra satsningar för att öka befolkningens vistelse i naturen samlas i ett kommunövergripande styrdokument.
Nu vill S att kommunen antar styrdokumentet för friluftsliv i syfte att förbättra folkhälsan bland Tomelilla kommuns invånare.
Här är naturpärlorna du missat
Läs hela i Ystads Allehanda
Att ligga på stranden vid Sövdesjön eller Vombsjön i all ära, men det finns mer att göra för den som hemestrar hemmavid i Sjöbo kommun. YA har tagit hjälp av Friluftsfrämjandet för att lyfta fram några förbisedda naturpärlor i närområdet. Angelica Andersson, ordförande för Friluftsfrämjandets lokalavdelning i Sjöbo ger fem tips om naturpärlor i kommunen, som eventuellt har gått under radarn.
Så blir du en säker vandrare i sommar
Läs hela TT-artikeln i Aftonbladet
Tiden för vandring i svenska fjällen närmar sig sin absoluta högsäsong. Den besöksgrupp som ökar mest är nya och ovana fjällturister, enligt Naturvårdsverket.
- Innan man vandrar i fjällen kan man försöka efterlikna det hemma. Packa ryggsäcken, ta på kläderna du tänkt vandra i och ge dig ut i skogen, gärna där det är kuperat, säger Åsa Magnusson, fjälledare på Friluftsfrämjandet.
Det vanligaste misstaget som ovana besökare gör i sommarfjällen är att underskatta hur snabbt vädret kan slå om, enligt Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråds enkätundersökning.
Här kan man vandra i Gröngubbens fotspår
Totalt ansvarar Friluftsfrämjandet för hela 48 mil vandringsleder i Gagnefs kommun. Drygt tre mil av dessa leder fick sitt speciella namn 2004. Bäsnabon Jan-Åke Dragsten har länge varit engagerad inom Friluftsfrämjandet i Gagnefs kommun.
– Arbetet med att skapa och se över vandringsleder i kommunen inleddes vid mitten av 1990-talet av Peo Persson och John Mattsson. Själv kom jag med lite senare tillsammans med bland andra Agneta Granath, Rune Persson och Georg Källström, som var navet i just dessa leder, berättar Jan-Åke Dragsten.
Uteliv ska stärka folkhälsan – vill ha ut fler Strömstadsbor i naturen
Friluftsliv är viktigt för folkhälsan - det slår friluftsfrämjandet fast i en ny rapport. I Strömstad jobbar organisationen aktivt tillsammans med kommunen för att främja friluftslivet och på så sätt bidra till friskare invånare.
- Vi ska visa vägen till friluftsliv och att det är för alla, säger Karin Björk, ordförande i Friluftsfrämjandet.
Det är inte helt ovanligt att få en skogspromenad på recept om man går till doktorn med psykiska besvär. Detta eftersom fysisk aktivitet och närhet till naturen har många hälsofrämjande effekter, något som Folkhälsomyndigheten flaggar stort för.
Pontus, 17, lär Tomelillabarn att elda med tändstål
Pontus Albrektsson är ledare inom Friluftsfrämjandet. Under sommaren delar han med sig av sina kunskaper till alla barn som vill lära att göra upp en eld med tändstål, laga pannkakor på muurikka eller koka egengjord pasta på stormkök.
- När man är utomhus minskar stressen, samtidigt som man lär sig att ta tag i saker, säger han.
Pontus Albrektsson har varit aktiv i Friluftsfrämjandet Skåne Tranås sedan har var sju år gammal. Nu tio år senare är han ansvarig för sommarlovsaktiviteter med Friluftsfrämjandet i kommunen.
Ronja kysste mobilen farväl inför två dagar i skogen utan el
Lina Dahlström från Friluftsfrämjandet förklarar att den här typen av skarp övning är ett bra sätt att lära sig hantera olika typer av scenarion och att deltagarna ofta får syn på saker som man kanske inte ens tänkt på innan.
- Det är ofta små saker som i en sån här situation blir en hel process. Kaffe på morgonen vill vi ju gärna ha men då måste vi ha vatten till det och vi måste göra upp en eld för att kunna koka det. Eller en sån sak som att kunna tvätta händerna när man har varit på toaletten fast det inte finns något vatten i kranen.
Skogen som medicin mot fladdrande tankar
Skogen där vi befinner oss, i Rönninge söder om Stockholm, liknar en trollskog och känns perfekt för skogsbad. Men tanken är att skogsbad kan utövas lite var som helst. Du behöver inte ens en skog. Några träd i en park eller trädgård räcker och det går lika bra att göra ensam som i grupp.
Frågan är om det inte räcker med att gå ut i skogen och njuta – behöver man göra det under etiketten ”skogsbad”? Ledaren Katarina Ahlskog från Friluftsfrämjandet tycker att det gör skillnad.
– När du bara går ut i skogen är det lätt att mobilen åker fram. Och ofta när vi är i skogen, och till exempel promenerar eller cyklar, så är vi inställda på att vara aktiva. Men vi mår bra av att få stanna upp och vara närvarande.
Juni 2024
Riskabelt i reservaten när träden faller – flera stigar stängda
Läs hela i Uppsala Nya Tidning
Risken att få en död gran i huvudet längs Uppsala läns vandringsleder är stor efter granbarkborreangreppen. Medan länsstyrelsen stängt av flera vandringsleder av säkerhetsskäl håller kommunen sina leder öppna.
Under försommaren har ett omfattande uppröjningsarbete pågått i Storskogen tillsammans med Friluftsfrämjandet för att möjliggöra framkomlighet.
- Rent procentuellt är det ju en mycket liten risk att trädet ska falla precis när man går förbi. Vi informerar om farorna så gott vi kan och litar på att besökarna kan ta sitt eget ansvar och göra en egen bedömning, säger Johan Jernebring, arbetsledare på friluftsenheten i Uppsala kommun.
Vandra med gröna steg i sommar
Läs hela i Sveriges Natur
Fjällvandra utan att belasta naturen. Fjälledare Peter Lindström delar med sig av sina bästa tips.
– Det enda spår vi lämnar efter oss ska vara fotavtrycken, säger han.
Storsatsning på cykling i skidbacke - får 3,5 miljoner
Läs hela i Nacka Värmdö Posten
Nu har Friluftsfrämjandet i Boo sökt pengar för en cykelsatsning och fått hela 3,5 miljoner ur Allmänna arvsfonden. Syftet med projektet är att utveckla föreningens verksamhet och göra Fregattbacken till en större mötesplats för barn och ungdomar. Man ska anlägga två downhilleder vid backen, anpassa liften så att den fungerar för cyklar, bygga en ny klubbstuga samt ett teknikområde. Klubbstugan ska bli en samlingsplats för föreningens cykel- och skidverksamhet där man också kan ha samlingar, möten, utbildningar och sociala aktiviteter.
Maj 2024
Så ska fler skolbarn upptäcka skärgården
Läs nyheten på Mitt i Stockholm
Hundratusentals besökare tar sig till Gålö varje år. Nu är målet att fler barn och unga ska hitta hit – när stödet för skolklasser att ta sig ut i skärgården stärks.
– Barns utomhusvistelser minskar kraftigt. För 15 år sedan var 80 procent av barn ofta ute – i dag är det 50 procent. Det är framför allt barn och unga från friluftsvana familjer som kommer ut i naturen. Därför är det så viktigt att få hit skolklasser, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet.
Friluftsfrämjandet och Radiohjälpen har högst anseende
”Att vi toppar förtroendet bland ideella organisationer är helt och hållet ett resultat av insatserna från våra 8 700 ledare, från alla andra ideellt aktiva och alla kollegor”, skriver Friluftsfrämjandet generalsekreterare Kristina Ljungros.
”Bruna kortet” lär folk hur man bajsar i skogen: ”Definitivt ett problem”
Ett brunt kort för att lära människor hur man bajsar på bästa sätt i naturen – det har Svenska turistföreningen lanserat och över 10 000 svenskar skaffat diplomet hittills. Enligt Sofia Runn som är ordförande i Friluftsfrämjandet Öxnegården är det ett problem att människor inte vet hur de ska uträtta sina behov i naturen.
Hård kritik för eftersatt naturskötsel
Läs nyheten hos Göteborgs-Posten
Riksrevisionen kritiserar skötseln av landets nationalparker och naturreservat och menar att regeringen måste se över den finansiella styrningen på området. Samtidigt får den bristfälliga skötseln stora konsekvenser för folkhälsan, enligt Friluftsfrämjandet.
Skogsglädje med Skogsmulle i Hidingsta
I en liten glänta i skogen i Hidingsta, söder om Kumla, hörs glada tjoanden från barn. Det är Skogsmulleträff. Barnen som är mellan 4 och 6 år kommer rusande och berättar vad de gjort.
– Om man kommer vilse ska man lägga ut pinnar och krama ett träd så vuxna kan hitta en, säger lilla Nora och kramar ett träd.
Ny vandringsled i Sundsvall: ”Ska vara enkelt och spännande”
Söndagen den 17 maj invigdes en ny vandringsled i Sundsvalls kommun. Botnialeden på 48 kilometer kommer gå från Södra berget till Galtström vid kusten. Lotte Nord hos friluftsfrämjandet i Njurunda har varit projektledare och hon hoppas att fler hittar ut i naturen.
Natur- och kulturvandringar för daglediga lockar många varje vecka
Läs hela i Provinstidningen
Genom att kombinera natur- och kulturupplevelser med motion lockar Friluftsfrämjandet Åmål-Säffle varje tisdag många vandrare. Idén bakom Friluftsfrämjandet Åmål-Säffles natur- och kulturvandringar för daglediga är att kombinera motionen med att knyta sociala band.
Vandringarna har blivit populära och ofta är det 30-40 deltagare varje tisdag.
- Det känns som att vandring har blivit lite av ett mode eller kanske att många har upptäckt och snappat upp att man mår bra av att vistas I naturen, säger Leif Nilsson som är en av sju aktiva ledare.
Klassrum byts mot skogen: Häftigt vad som händer med eleverna
Läs hela i Helsingborgs Dagblad
På Filborna anpassade gymnasieskola tar hälsan allt större plats. Det senaste läsåret har naturen använts som klassrum när eleverna fått lektioner i friluftsliv.
- Det häftiga är vad som händer med eleverna efteråt, säger Lovisa Cederström om de positiva effekter som friluftsliv medför.
- Metoden med att må bra i naturen är inte framtagen för elever i anpassad skola från början, men passar för alla. Egentligen är det rätt enkelt. Om vi fokuserar mer på det som kittar oss samman, som elden, maten, samtalen och den fina gemenskapen tror jag vi generellt hade haft det bättre, säger Lovisa Cederström från Friluftsfrämjandet Region Syd.
Enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport (2023) om skolbarns hälsovanor i åldrarna 11, 13 och 15 anger elever med funktionsnedsättning i större utsträckning än övriga elever att de upplever skolstress och sämre hälsa.
Grönska i stadsmiljö – en boost för hälsan
Läs TT:s artikel i Svenska Dagbladet
Närhet till grönska kan göra oss friskare och mindre stressade. Men arbetet för att få mer natur nära städerna släpar efter på många håll, enligt Friluftsfrämjandet.
– Det borde vara lika självklart som att planera in idrottsarenor, säger generalsekreteraren Kristina Ljungros.
De som bor nära grönområden går inte bara ut oftare. Forskning visar även att de är mindre stressade, har generellt bättre hälsa och lever längre, enligt en sammanställning från Naturvårdsverket.
Att se till att grönskan finns nära städer är därför en relativt enkel investering i folkhälsan, anser Friluftsfrämjandet i en ny rapport om kommunernas roll.
– Många tänker på friluftsliv som något man gör på semestern, men det viktigaste friluftslivet händer i vardagen. Stillasittandet växer och tätortsnära natur är jätteviktigt för människors möjlighet att komma ut regelbundet, säger Kristina Ljungros.
Så kommer du ut i naturen med barnen
Läs hela i Ystads Allehanda
Naturen i sydöstra Skåne är kanske finast i landet. Men hur ska man kunna ta del av den och var ska man börja? Vi följde med några föräldrar och barn för att höra hur de gör för att ta sig ut i naturen.
Friluftsfrämjandet och deras verksamheter för barn i olika åldersgrupper kan dock vara ett sätt komma över en tröskel och inspireras att komma ut i naturen.
- Vi har aldrig haft ett så stort intresse. Vi har kö till vissa av våra grupper för tillfället, säger Martin Wester som är en av ledarna i gruppen.
- Det tindrar i ögonen på både barn och vuxna när de kommer ut och man behöver aldrig oroa sig för att barnen inte har något att hitta på i skogen. De hittar alltid saker att göra. Skogen är en egen lekplats.
Friluftsfrämjandet: ”Behandla friluftslivet på samma sätt som idrotten”
Se hela inslaget i TV4 Nyhetsmorgon
Idag släpper Friluftsfrämjandet en ny rapport om hur Sveriges kommuner kan stärka folkhälsan genom friluftsliv. 9 av 10 kommuner vill satsa mer på friluftslivet, men bara 3 av 10 kommuner har en politisk antagen plan för friluftslivet.
”Det krävs aktiva politiska beslut”, menar Kristina Ljungros, generalsekreterare för Friluftsfrämjandet. Linnéa Holmsten, ideell ungdomsledare, vittnar om att det är extremt viktigt att mötet med naturen börjar tidigt.
"Så många möjligheter i naturen" Lavinartat intresse för mulleverksamheten
I år har intresset för Friluftsfrämjandets mulleverksamhet växt lavinartat. Förra året startade en grupp, i år har sex barngrupper varit igång.
- Det är verkligen jättekul, säger ledaren Annica Janson.
Intresset för uteverksamheter har växt sedan pandemin inom flera områden. Något som Friluftsfrämjandet märker av hos ung som äldre.
- Nu har vi omkring 500 medlemmar, säger barnledaren Annica Janson.
Pengaregn från vindkraften - tilldelas byns föreningar
Sedan 2017 har Arbrå-Undersvik vindkraftfond betalat ut bidrag till ideella föreningar i närområdet. Under fredagen var det dags igen då sex olika föreningar fick dela på hela 140 000 kronor. Friluftsfrämjandet Arbrå fick störst summa på 40 000 kronor för att kunna inhandla en ny skoter till skidanläggningen vid Koldemoåsen.
- Vi är en ideell förening som är beroende av att alla hjälper till för att vi ska få Koldemoåsen att fungera och för att kunna hålla det öppet. Så att kunna få bidrag som detta är jätteviktigt för oss, säger Marina Larsson, ordförande för Friluftsfrämjandet Arbrå.
Ökat intresse för friluftsliv - här startar "Skogsmulle för vuxna"
Lyssna på radioinslaget i P4 Västernorrland
Friluftsfrämjandet i Sundsvall arrangerar nu en friluftsskola för vuxna - eller som de själva kallar det: Skogsmulle för vuxna. Det efter att man sett ett växande intresse för friluftsliv i samband med pandemin. Ordförande Carola Nordström berättar vad man får lära sig - och hintar om att det kan bli celebert besök.
Dags för Nattvandring på Kinnekulle
Fredagen den 10 maj är det dags för Nattvandringen arrangerad av Friluftsfrämjandet Kinnekulle.
- Vandringen, som sker under Kinnekulles fagraste tid, är efterlängtad av många. Inom föreningen känner vi en glädje för att få organisera och planera vandringen som engagerar drygt 50 personer. Ett flertal planeringsmöten har hållits för att få Nattvandringen att fungera så smidigt som möjligt, säger Veronika Andersson.
Dela
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem!
Bli medlem