Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Friluftsfrämjandet i media

Varje vecka publiceras artiklar och intervjuer med ledare, förtroendevalda och anställda i Friluftsfrämjandet. Här samlar vi ett litet urval av Friluftsfrämjandet i nyhetsflödet på kommunal, regional och nationell nivå.

Februari 2024

”Stor satsning på skidanläggning – modernare och barnvänligare” 

Läs artikeln hos Västerbottens-Kuriren 

Bidraget från kommunen var avgörande för totalrenoveringen av skidliften, men utan det ideella engagemanget hade det inte varit möjligt. En grupp med kompetens inom el har jobbat med motorbytet i liften och ett annat gäng har haft hand om renoveringarna i värmestugan. Utöver detta har cirka 180 personer anmält sig för att hjälpa till och arbeta när skidbacken är öppen under helg- och kvällstid i vinter. 

- Det är hundratals ideella timmar som har lagts ned. Det är otroligt att det fungerar år 2024 med ideellt arbete, deras jobb är oumbärligt. Det är tillsammans vi gör det, säger Kari Åström, ordförande för Friluftsfrämjandet Nordmaling som driver anläggningen. 

- Det känns fantastiskt bra, det betyder att vi har en lift i 30 år till och att den är driftsäker. Nu kan man sänka hastigheten och det är en stor fördel när vi har skidskola, säger Kari Åström. 

Ilska över minskat friluftsstöd: ”Bara gamla skogsmullar kommer ut” 

Lyssna på inslaget hos Sveriges radio

Friluftsfrämjandet riktar stark kritik mot regeringens minskade satsningar på friluftslivet. Marianne Gutsch är ordförande i Norrköping. Enligt henne kan det minskade stödet få konsekvenser för hälsan. 

”Kapade anslag till friluftslivet – igen” 

Läs artikeln hos Svenska Dagbladet

Vandringsleder, grillplatser och naturvårdsprojekt försvinner i regeringens nedskärningar, varnar Svenska Turistföreningen och Friluftsfrämjandet. 

– Jag tror inte att man förstår vad det här innebär. Vi har ju tydliga besked från regeringen om att man vill skapa folkhälsa och motverka psykisk ohälsa. Då är ju just naturvistelser väldigt bra. Ska vi få befolkningen i rörelse så är naturen jätteviktig, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet. 

Fortsatt låga anslag för skötsel av naturreservat och nationalparker 

Se inslaget hos SVT

Regeringen har minskat anslagen för skötsel av naturreservat och nationalparker i Sverige med över 60 procent sedan 2022. Det innebär att vindskydd, fågeltorn och utedass som länsstyrelserna ansvarar för på sikt kan försvinna från vissa reservat. 

– Naturen är landets största arena för fysisk rörelse och sju av tio svenskar upplever återhämtning i naturen. I en tid när stillasittandet, den psykiska ohälsan och sjukvårdskostnader skenar, behöver naturen vara attraktiv och tillgänglig. Varje krona som samhället satsar på fysisk aktivitet, ger nästan fyra kronor tillbaka genom stärkt folkhälsa, säger Kristina Ljungros, generalsekreterare på Friluftsfrämjandet i ett pressmeddelande. 

Enligt Naturvårdsverket saknas över 750 miljoner kronor per år för att ta hand om och rusta upp svenska naturreservat och nationalparker. 

”Varningen: Kan bli svårare ta sig ut i naturen” 

Lyssna på inslaget hos Sveriges Radio

Skötseln av vandringsleder och rastplatser riskerar att försämras i samband med att regeringen halverat anslagen som påverkar friluftslivet, det varnar Friluftsfrämjandet för. 

”Blir det svårare att komma ut i naturen så påverkar det folkhälsan – vilket kommer kosta mer på en annan punkt istället”, säger ordföranden Lina Dahlström. 

Mindre folk i skogen – när det sparas på naturen 

Lyssna på inslaget hos Sveriges Radio

I år får länsstyrelserna mycket mindre pengar för att sköta om nationalparker och naturreservat. Ulf Andrén från Friluftsfrämjandet Sjuhärad ser uppenbara risker med att färre kommer ut i naturen.

Isen på Älvnäsviken – bästa på flera år 

Läs artikeln hos Mitti

Lördagen bjöd på drag nere vid Älvnäsviken. Tranholmens skridskobana lockade många åkare och både svävare och helikopter gjorde visit. Och isen är bättre än på länge. 

I helgen var det drag vid skridskobanan vid Tranholmen på Ekerö. Under lördagen var flera olika aktiviteter på isen, bland annat övade sjöräddningen med sin svävare och Sjöfartsverket med sin räddningshelikopter. 

– Det var många små och stora åkare på plats och att de övade på isen blev förstås en stor attraktion, säger Gösta Norrgård, ansvarig för isbanan och representant från Friluftsfrämjandet. 

Nyhetssändningen bestämde vännernas vandring genom Skåne 

Se inslaget hos SVT

Idén är förstås lysande, att lägga upp färdplanen efter SVT:s nyhetssändningar. Möt tonåringarna från Lund som helgvandrar med fredagens Lokala Nyheter Skåne som ledstjärna. 

– En ganska trevlig sändning, vi har fått vandra en hel del längs kusten, summerar Albin Christensson. 

De storslagna havsvyerna känns visserligen avlägsna just där och då, när han och fyra kompisar från Friluftsfrämjandets ungdomsverksamhet TVM i Lund stövlar fram i snögloppet utanför Svedala. 

– Vi började igår kväll i Ystad. Närmast kommer Malmö och sen drar vi vidare mot Helsingborg, förklarar Emil Pettersson, som tycks fungera lite som truppens organisatör och kartläsare. 

Hammarbybacken mötesplats för kvinnor som vill lära sig åka skidor: ”Som en ny värld” 

Se inslaget hos SVT

I Hammarbybacken möts kvinnor som aldrig åkt skidor tidigare för att lära sig åka slalom. 

Pernilla André är en av grundarna i projektet Frostfruar. Förra året tog hon, tillsammans med några skidlärare inom Friluftsfrämjandet, initiativ till att starta en skidskola för vuxna kvinnor. 

– Det är ganska svårt att i vuxen ålder lära sig att åka skidor, så vi vill vara där för att instruera – men också för att skapa en skidplattform och ett sammanhang för de medverkande, säger Pernilla André. 

Udda evenemang i pannlampans sken

Läs artikeln hos Norrbottens-Kuriren

Rakt ut i "bushen" är det som gäller när Friluftsfrämjandet Luleå anordnar skogsskidåkning i pannlampans sken. Naturmiljöer som exempelvis skog har enligt forskning en positiv effekt på välbefinnandet. Sommartid är tillgängligheten lättare när det bara är att traska ut i skogen men nu går det att få hjälp på traven även vintertid. Friluftsfrämjandets Hasse Eriksson har åkt upp ett spår i förväg som inte går efter några vägar eller skoterspår mer än i undantagsfall. 

–Det är mysigt att åka i pannlampans sken och vi åker en tur och efter ett tag sätter vi oss i en snödriva och fikar. Sedan fortsätter vi, säger Roine Karlsson på Friluftsfrämjandet. 

–Det finns till och med en del gammelskog på vissa fläckar. Jag tycker det är så häftigt att några kilometer utanför stan är man direkt i skogen. 

LindeNytt: Dags för traktens knattar att ge sig ut i spåren igen 

Läs artikeln hos LindeNytt

Bara några veckor innan Vasaloppets målgång i Mora, är det dags för den yngre generationen att genomföra sin egen upplaga av tävlingen, när IFK Lindesberg tillsammans med Friluftsfrämjandet arrangerar Barnens Vasalopp i Fritidsbyn. Precis som de senaste åren finns flera distanser att välja mellan och alla barn som går i mål belönas med en medalj. 

Januari 2024

24-01-30 

Nu i Österåker: Går mot trenden – här är lokala föreningen som växer explosionsartat 

Friluftsfrämjandet i Österåker har ett riktigt superår bakom sig och fortsätter växa raketsnabbt. Nu närmar sig föreningen 2 000 medlemmar – en utveckling som sticker ut i jämförelse med resten av landet. 
– Friluftsintresset är stort i Österåker, säger ordföranden Tobias Lundberg. 

24-01-29 

Dagens Kalmar: Prisregn på kommunfullmäktige – de här fick utmärkelserna 

Kommunfullmäktige i Kalmar har delat ut 2023 års priser inom kategorierna integration, jämställdhet, tillgänglighet och landsbygdsutveckling. Pristagarna får 15 000 kronor.  Pristagare i kategorien Tillgänglighet är Friluftsfrämjandet Kalmar-Öland: "Friluftsfrämjandet Kalmar – Öland" gör så att alla kan hänga med ut! Tack vare deras insatser får personer inom socialpsykiatrin möjlighet att ta del av friluftslivets positiva inverkan på hälsan. Alla får delta på sina villkor och utifrån dagsform. Ligga i hängmattan, skratta runt lägerelden eller plocka svamp och bär. Det som ser ut som en vanlig skogsutflykt är i själva verket vägen till ökat psykiskt välmående. Friluftsfrämjandets verksamhet bidrar också till att målgruppen kan finna en stig till en ny gemenskap." 

24-01-28 

SVT: Trots mildväder – högsäsong för långfärdsskridskor 

I helgen har Friluftsfrämjandet erbjudit en möjlighet att prova på långfärdsskridskor på Helgasjön i Växjö. Det visade sig vara en populär aktivitet. 
Pär Wallin som är sektionsansvarig för skridskor på Friluftsfrämjandet i Växjö, säger att intresset har varit stort. Och när det inte går att åka på sjöarna i Växjötrakten, samarbetar de med föreningar i Kalmar och Blekinge län. 

24-01-23

Norrtelje Tidning: Skidåkare trotsade iskylan i Kvisthamrabacken på World Snow Day

Isande kyla stoppade inte glada skidåkare i Kvisthamra. Friluftsfrämjandet och Norrtälje kommun bjöd på gratis åkning och backarna fylldes av både veteraner och nybörjare.  

–Vilken jäkla superstart vi har fått den här säsongen, säger skidläraren Elina Digerberg som har varit aktiv i Friluftsfrämjandet och Kvisthamrabacken i många år. 

Hon har märkt ett ökat intresse för skidåkning, men också att det är fler medlemmar och fler som ideellt vill hjälpa till att sköta hela ruljangsen kring skidbackarna. 

–Det är verkligen roligt. Vi behöver fler utbildade skidlärare så att vi kan hålla fler klasser, säger Elina Digerberg.  

24-01-18

P4 Gotland: Experten: Så klär du dig bäst i vinterkylan

Det sägs att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder. Men vad ska man då egentligen ha på sig för att hålla värmen i det kalla vädret. Lina Dahlström, ordförande för Friluftsfrämjandet Gotland, delar med sig av sina bästa tips. 

24-01-17

Ystad Allehanda: Ledare samlades till uppstartsmöte - överraskades med 2023 års hållbarhetspris

Ett trettiotal av Friluftsfrämjandets ledare hade samlats till upptakt inför det kommande året – och blev rejält överraskade när Sjöbo kommun dök upp, med blommor och diplom. Det visade sig att lokalavdelningen tilldelats 2023 års hållbarhetspris. 

–Ert ideella arbete är en förebild för hållbarhet i både socialt och miljömässigt avseende, förklarade samhällsbyggnadsnämndens ordförande Michael Smedberg, när han läste upp motiveringen. 

–Vilken glad överraskning! tyckte Jicka Andersson, ordförande i Frilutsfrämjandet i Sjöbo. 

24-01-13

P4 Väst, Friluftsfrämjandet: så ska du agera om du går igenom isen

Många är ute på isarna nu i kylan. Men hur ska du agera om du eller någon annan går igenom isen? Det berättar Carl André vid Friluftsfrämjandet i Strömstad. 

Länstidningen Södertälje, De har gjort jättefint i backen

Ragnhildsborgsbacken har ett rejält snölager. Vintern har varit kall och de ideellt arbetande snöläggarna har kunnat bygga en gedigen pist. Det är något av ett rekordår för Ragnhildsborgsbacken när det gäller skidskolan. De har 190 anmälda som ska gå kurs i olika nivåer. 

–Vi kör kurserna lördag, söndag och onsdag kväll. I år har vi för första gången två nybörjargrupper för snowboard, båda är fulla. Och på onsdag kväll har vi nybörjarkurs för vuxna, den har varit full länge. Till och med alla reservplatser är fulla, berättar Tammie Lättman från friluftsfrämjandet. 

24-01-10

Lokaltidningen i Västerbotten: Vardagshjältar ser till att hemmabacken bevaras

I fjol tog vännerna Anna-Leena Danielsson och Maria Lundqvist över driften kring skidanläggningen Granbergsbacken strax utanför centrala Vilhelmina. För detta uppmärksammandes de som 2023 års vardagshjältar vid en ceremoni på länsresidenset. 

–Både jag och Maria är ju föreningsmänniskor. Men just att starta en förening från grunden är ju inte det lättaste, berättar Anna-Leena Danielsson. 

Vännerna valde då att starta en lokalavdelning inom Friluftsfrämjandet. 
–Det är en så pass stor och stabil bas. När man startar ett främjande via de då har man så mycket hjälp, säger Anna-Leena Danielsson. 

–Hemmabacken är urviktig för snöglädje och spontanidrott. Också det här med att umgås i verkliga livet, de flesta kanske umgås i spel hemma på sina rum, säger Maria Lundqvist. 

P1 Morgon | Sveriges Radio: Det här ska du tänka på om du ger dig ut på isen

Vintervädret i hela landet gör att många just nu ger sig ut på isen. Men vad ska du tänka på när det kommer till säkerheten? Och vad är egentligen tjusningen med långfärdsskridskor?

Hör Ylva Schöldberg, långfärdsskridskoledare på Friluftsfrämjandet intervjuas av P1 Morgons reporter Mårten Färlin under en skridskotur på Riddarfjärden i centrala Stockholm. 

23-12-27

Aftonbladet: Här går reportern genom isen: Jag är helt förstörd

Aftonbladets reporter Nellie Håkansson ger sig ut på isen för att testa hur svårt det är att ta sig upp ur vattnet när isen brister. Issäkerhetsexperten Ari Hultqvist från Friluftsfrämjandet följer med för att ge sina bästa tips och råd.