Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skogsknytte – korta ben på upptäcktsfärd (3-4 år)

Skogsknytte är vår verksamhet för barn mellan tre och fyra år. Här får barnen fortsätta upptäcka och uppleva naturens variationsrika miljö, nu helst på nära håll.

Skogsknytte, som är en del av Skogsmulle och skogens värld, är sång, lek och upptäckter i naturen, för barn mellan tre och fyra år som börjat skutta runt över stock och sten på egen hand. Tillsammans med ledare och andra medföljande vuxna får barnen uppleva naturen på nära håll, i sin egen takt, med hela kroppen och alla sinnen. Lekar och sånger förstärker upplevelsen och gör vistelsen extra rolig. Friluftsliv bidrar till att få naturkänsla, rörelseglädje och gemenskap. För barnen innebär det att få uppleva naturen, röra sig fritt och ha roligt. 

Vi tycker att naturen är världens bästa lekplats, och det brukar också barnen tycka. Naturen stimulerar alla sinnen och väcker barns naturliga nyfikenhet, där tränas motorik och musklerna stärks. Barnen rör sig och använder sin fantasi av bara farten, och det häftigaste kanske faktiskt är att barn som fått lära känna naturen enligt forskning också i högre grad hittar ut i naturen och får ett miljöengagemang som vuxna.  

I Skogsknytte får barnen

  • Lära känna naturen, leka och ha roligt tillsammans med andra barn och sin medföljande vuxen 
  • Uppleva och upptäcka naturen i sin egen takt 
  • Utforska naturen med hela kroppen och alla sinnen 
  • Vidga sina begrepp genom upplevelser i naturen 
  • Få öva empati för naturen och allt som lever i den 
  • En vana att vara ute och röra på sig året runt  

Hur ser ett äventyr med Skogsknytte ut?

Träffarna kan ske såväl i en dunge vid den lilla parken som på en mysig plats i skogen. Vi ses en till två timmar åt gången. Träffarna sker regelbundet under terminerna. För att delta krävs ingen särskild utrustning. Kanske något att sitta på, som ett sittunderlag eller en tidning i en plastpåse. Och lite fika är alltid mysigt att ha med. Lekar och sånger gör vistelsen extra rolig och vi lär barnen att vara rädda om allt som är levande – om djur och växter. Här finns ofta inget gediget schema, för leken sker ofta av bara farten. Så mycket att se, höra, känna, dofta och smaka. Ledaren är flexibel i sin planering för er träff, och lyhörd inför barnens egna idéer och upptäckter.

Roliga, lärorika och trygga äventyr

Tillsammans med erfarna ledare får du och ditt barn i Skogsknytte uppleva naturen på ett både pedagogiskt och tryggt sätt. Ni får en gemenskap med andra barn i samma ålder och andra vuxna vilket gör äventyret ännu roligare. Din roll som medföljande vuxen är att vara barnets medupptäckare i naturen. Med dig som stöd får ditt barn i egen takt utforska och upptäcka sin omgivning tillsammans med gruppen. Alla Friluftsfrämjandets ledare i Skogsknytte är utbildade för att leda barngrupper i naturen och gör ditt äventyr roligt, lärorikt och tryggt. 

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem! Bli medlem

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning