Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vad vaknar i naturen om våren?

Våren är här och hela naturen väcks till liv igen efter en lång vinter. Ut och spana under stubbar och stenar och se vilka djur som hunnit vakna till liv! Skogsmulle i förskolan-pedagogen Catharina ger ledtrådar på vad du kan se.

–Ta med dig en lupp, förstoringsglas och en kikare och kryp ut i naturen, så nära marken du kan. Kom ihåg melliset, för att leta vårtecken är svårt att få nog av, säger Catharina .

Friluftsfrämjandet har verksamhet i cirka 400 förskolor och skolor runtom i landet genom I Ur och Skur, Skogshjältarna samt Skogsmulle i förskolan, där Catharina är förskollärare. Leta vårtecken är något som barnen på förskolan älskar att göra.

Vad är ett vårtecken?

–Visst är det kul att se alla nya skott och blommor som växer upp, men också småkryp kommer fram! Spindlar, myror och så småningom fjärilar. Vi brukar skriva ned vad vi ser för att om några veckor jämföra, säger Catharina.

Att se på insekter är spännande, men kom ihåg att vara försiktig och lämna tillbaka alla kryp-kompisar du hittar.

–Vi brukar ”luppa” insekterna där de redan är istället för att plocka upp dem. Vi tittar närmre på djurens gångar, under barken, stockar och stenar. Att se hur en myrstack vaknar tycker barnen är kul. Det vårstädas och byggs på stacken för fullt. Behöver du locka fram dem, är socker en favorit.

Det är inte bara nyfikna människobarn i skogen – hela naturen är full med ungar. En del fåglar bygger bon på marken, som koltrasten, så se upp var du sätter fötterna.

–Hittar du ett bo kan du försiktigt följa det på avstånd från ägg till unge. När de sedan lämnat boet kan du undersöka hur de bygger och hur stort det är, säger Catharina 

Att följa ägg, yngel och ungar i naturen ger barnen förståelse för småkryp, djur och deras betydelse i faunan. 

–Hur yngel blir groda är näst intill en magisk upplevelse. Grodyngel är fridlysta, men om du fångar dem försiktigt i en hink och bara tittar en stund kan du för var gång se hur processen går till. Kom ihåg att alltid släppa ut dem där du tog dem. 

Varför sjunger fåglarna på våren?

Barnen älskar att lyssna på fågelkvitter och undrar ofta vad de sjunger om.

–Det är en jättebra fråga! Fåglarna sjunger för att markera revir och för att locka till sig en hona. När fågeln får ungar sjunger den för att lära dem att sjunga, förklarar Catharina.

Hjälp insekterna hitta mat

För larven som lever i vattnet är vårisarna förrädiska, precis som för oss, men av ett annat skäl berättar Catharina.

–Genom den porösa isen söker sig larverna upp mot det härliga ljuset, men där väntar den hungriga kråkan som behöver massor med näring efter den långa vintern. Larverna är goda och näringsrika byten.

Sälgen är ett jätteviktigt träd, speciellt om våren då den är viktig vårmat åt många insekter. Insekterna i sin tur är viktig mat för vårfåglar som flyttat hit.

–Humlehonan har övervintrat och föder upp sin första kull larver med ”mat” från sälgen. Det finns inte så mycket annat att äta så tidigt på våren. Sex veckor senare har larverna utvecklats till en ny generation humlor som kommer att pollinera fruktträd. För att hjälpa sälgen och humlorna kan du köpa ett fång sälgkvistar och ställa ut.

Trädens knoppar påbörjades redan förra sommaren och är fulla med näring. Många djur livnär sig på dem under vintern.

–Vi brukar göra en knoppkarta – rita rutor på ett papper och rita av knoppen varje gång vi är ute. Tillslut blir det ett blad eller blomma. Fint, roligt och lärorikt!

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning