Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vad vaknar i naturen om våren?

Våren är spännande – hela naturen väcks till liv igen efter en lång vinter. Grått och brunt blir till ljusgrönt, lila, blått och gult. Ut och spana under stubbar och stenar och se, vilka djur som hunnit vakna till liv! Här är några ledtrådar på vad du kan leta efter.

Ta med dig en lupp, förstoringsglas, håv och en kikare och kryp ut i naturen – så nära marken du kan. Vilka är det som vaknat efter vintern?

  • Småkryp kommer fram, spindlar, myror och så småningom också fjärilar. Vilka hittar du? Skriv ned dem – om du går ut om några veckor kan du jämföra och se om du hittar ännu fler då!
  • Titta närmre på djurens gångar under barken och under stock och sten
  • Leta vårtecken tillsammans som fåglar, småkryp, blad, vårblommor, väder och temperatur. Se er om, vad skiljer sig mellan varje gång ni är ute?

 

Varför är sälgen ett viktigt träd på våren?

Sälgen är ett jätteviktigt träd, speciellt om våren. Humlehonan har övervintrat och hon föder upp sin första kull larver med ”mat” från sälgen, eftersom det inte finns så mycket annat att äta så tidigt på våren. Sex veckor senare har dessa larver utvecklats till en ny generation humlor som kommer att pollinera våra fruktträd.

Det här kan du tänka på: sälgen, som växer vid dikeskanter och i skogsbryn, är viktig som vårmat åt jättemånga insekter. Insekterna är viktig mat för vårfåglar som flyttat hit. Vad skulle hända om sälgarna utrotades? Finns det något som hotar sälgarna (människans omvandling av landskapet, igenläggning av diken, effektivisering av jordbruk och skogsbruk m.m.)?

 

Varför sjunger fåglarna på våren egentligen?

Våren är full av vackert fågelkvitter – har du undrat någon gång vad fåglarna säger? 

Fåglarna sjunger för att markera sitt revir, men också för att locka till sig en hona. När fågeln får ungar sjunger den för att lära ungarna att själva kunna sjunga. 

Fågelparet hävdar sitt revir för andra fåglar av samma art. Genom sin sång markerar de att andra fåglar ska hålla sig borta från där de ska bygga bo och hitta mat till sina ungar. Ett blåmes-par måste samla in ca 600 larver varje dag för att mätta sina ungar. Det är rätt många – hur många hittar du när du är ute? 

Vårisarna är förrädiska, inte bara för människor men också för de larver som lever i vatten – genom den porösa isen söker sig upp mot det härliga ljuset. Uppe på isytan blir de lätt mat för hungriga kråkor eftersom larverna är så energirika, och kråkorna behöver massor med näring efter den långa vintern.

 

När förstår växterna att det är vår?

Trädens knoppar har påbörjats redan förra sommaren. Knopparna är fulla med näring! Många djur livnär sig på knoppar under vintern, t.ex. orre, ripa och rådjur. Knopparna har olika sätt att skydda sig mot kylan, t. ex. fjäll som ekens knoppar har, vax som aspen har eller hår som på rönnen. Först på våren kan växten suga upp vatten och då sväller knopparna för att växa ut till blommor och blad.

De växter som övervintrat som frön försöker nu gro på den plats där de hamnat. Lökväxter som blommar i trädgårdar och parker har med sitt stora sockerförråd i lökarna förberett sig på att dagarna blir längre och ljusare, och sätter fart på fotosyntesen. Snön smälter snabbt kring just dessa växter eftersom de utvecklar värme medan de växer.

Läs också vår artikel ”Ut på vårupptäckaräventyr” – där finns en utskriftsvänlig version av frågor ni kan ställa er när ni är ute och utforskar våren! 

Mer kan du också läsa i vår bok "Kunskap och känsla för naturen".

 

Ut å upptäck - och låt äventyret börja. 

 

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.