Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Skogsmulle - känslan för naturen växer fram (5-6 år)

Vår friluftsverksamhet för barn som är 5–6 år. Nu kan barnen skilja på fantasi och verklighet – det är därför fantasifiguren Skogsmulle passar bra.

Skogsmulle är barnens vän och fantasifigur i skogen, som besöker barnen för att leka, sjunga och berätta om naturen. Skogsmullefiguren är också ledarens pedagogiska hjälpmedel och är en symbol för hänsyn i naturen. Skogsmullebarnen vill experimentera och söka kunskap. Barnen är samarbetsvilliga och ivriga att lära. Kan följa regler och är mogna för samtal – ord har börjat ersätta handling. Barnen vill vara lika andra, men också klara sig själva. De behöver fortfarande träna grovmotoriken och gillar livliga, högljudda, fantasifulla lekar. Ledaren är en viktig bro mot världen.

Sök gärna upp svaren tillsammans med barnen i böcker eller på internet. Följ upp det ni hittar och återkom till det så att ni vidareutvecklas. Barnen undersöker och upplever naturen på ett nyfiket sätt och upptäcker på så sätt naturens vanligaste växter och djur. Barnen lägger nu sista bitarna i grunden för att skapa en känsla för naturen och allt som lever i den. I känslan ingår attityder, värderingar och identifieringar. Direktupplevelser med alla sinnen är basen för att göra oss medvetna om människans inverkan på naturen och grundlägger en ekologisk förståelse. 

I Skogsmulle får barnen:  

  • Lära känna naturen, leka och ha roligt tillsammans med andra barn och sin ledare  
  • Börja visa hänsyn till naturen och allemansrätten 
  • Lära sig om växter och djur 
  • Känna på samarbete och gemenskap 
  • Packa och sköta sin egen ryggsäck 
  • Träffa Skogsmulle 
  • Trivas i naturen i alla väder året runt 

Hur ser ett äventyr med Skogsmulle ut?  

Träffarna kan ske i en närbelägenmysig plats i skogen. Vi ses två till tre timmar åt gången och träffarna sker regelbundet under terminerna. För att delta krävs ingen särskild utrustning. Kanske något att sitta på, som ett sittunderlag eller en tidning i en plastpåse. Och lite fika är alltid mysigt att ha med. Lekar och sånger gör vistelsen extra rolig och vi lär barnen att vara rädda om allt som är levande – om djur och växter. Ofta har träffarna ett tema som sånger och aktiviteterna utgår ifrån, dock är ledaren flexibel i sin planering för er träff, och lyhörd inför barnens egna idéer och upptäckter.   

Roliga, lärorika och trygga äventyr  

Tillsammans med erfarna ledare får ditt barn i Skogsmulle uppleva naturen på ett både pedagogiskt och tryggt sätt. De får även en gemenskap med andra barn i samma ålder vilket gör äventyret ännu roligare. Alla Friluftsfrämjandets ledare i Skogsmulle är utbildade för att leda barngrupper i naturen och gör äventyret roligt, lärorikt och tryggt.  

Bli medlem

Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 8500 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap. Varmt välkommen att bli medlem! Bli medlem

Hitta äventyr

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning