Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Klä barnen rätt

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder sägs det. Men vad är bra kläder då? Och är det någon skillnad på vad som passar barn och vuxna? Här är våra bästa tips för att hålla barnen varma och torra.

Även små äventyrare är värda bra kläder. Med några enkla tips blir stunden i skogen eller på fjällen mycket behagligare, för både stora och små.

Närmast huden

Bär aldrig bomull närmast huden. Bomull är uselt på att transportera fukt utan blir tungt och kallt när det blir blött. Välj merinoull med fina fibrer som inte kliar eller sticks, eller syntet om aktiviteten är hög och man väntar sig att bli svettig.

Varm mellan

Mellanlager kallas ofta det lager man har utanpå understället. Det är lite missvisande eftersom det inte alltid behövs något utanpå detta lager. Traditionellt har denna tröja eller väst ofta varit gjord av fleece, men det finns också bra alternativ i tjockare merinoull. På senare år har bra jackor med syntet som härmar dunets egenskaper också dykt upp. Dessa är ofta både varma och lätta och ett bra alternativ till den tjocka och tunga fleecen.

Vind och vatten

En del vill ha ett yttersta lager som är både vind- och vattentätt, andra har en vindjacka som kompletteras med en regnjacka när det behövs. På förskolan använder många barn galonkläder. Bra skalkläder är ett annat alternativ som också fungerar bra, framför allt när barnen blivit lite äldre. 

På fötterna

Det är roligt med vattenpölar och gegga! Se därför till att barnen har bra skor så de kan leka ordentligt. På små barn är gummistövlar bra. Äldre barn kan tycka att det blir lite varmt och klumpigt och kan trivas bättre i ett par sköna kängor.

Skogsmulle och skogens värld

Hitta fler tips

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.