Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Klä barnen rätt

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder sägs det. Men vad är bra kläder, och är det någon skillnad på vad som passar barn och vuxna? Skogsmulleledaren Ida ger sina bästa tips för att hålla barnen varma och torra ute på äventyret.

–Med familjens och Skogsmullegruppens små äventyr blir vardagen roligare. Vi längtar alla ut jämt, säger Ida.

Och med några enkla tips just kring klädvalen, blir stunden i naturen mycket behagligare för både stora och små. Även små äventyrare behöver bra kläder. 

Närmast huden

Bär aldrig bomull närmast huden. Bomull är uselt på att transportera fukt och blir tungt och kallt när det blir blött. Välj merinoull med fina fibrer som inte kliar eller sticks, eller syntet om aktiviteten är hög och man väntar sig att bli svettig.

Mellanlager

Mellanlager kallas ofta det lager man har utanpå understället. Det är lite missvisande eftersom det inte alltid behövs något över detta lager. Traditionellt har denna tröja eller väst ofta varit gjord av fleece, men det finns också bra alternativ i tjockare merinoull. På senare år har bra jackor med syntet som härmar dunets egenskaper också dykt upp. Dessa är ofta både varma och lätta och ett bra alternativ till den tjocka och tunga fleecen.

Ytterlager

En del vill ha ett yttersta lager som är både vind- och vattentätt, andra har en vindjacka som kompletteras med en regnjacka när det behövs. På förskolan använder många barn galonkläder. Bra skalkläder är ett annat alternativ som också fungerar bra, framför allt när barnen blivit lite äldre. 

På fötterna

Det är roligt med vattenpölar och gegga! Se därför till att barnen har bra skor så de kan leka ordentligt. På små barn är gummistövlar bra. Äldre barn kan tycka att det blir lite varmt och klumpigt och kan trivas bättre i ett par sköna kängor.

Ida, Ledare Skogsmulle och skogens värld

–Vi skulle göra 100 äventyr på ett år, jag och min familj. När vi ser tillbaka på allt vi gjort, så är det de allra enklaste äventyren vi minns. Fredagseftermiddagen som vi åt mellanmål i kojan i trädgården. När vi grillade korv på öppna spisen inomhus. Eller pannkakslunchen på gräsmattan, där alla ler jättestort på bilden, men precis efteråt gick något snett och barnen gick tjurandes åt varsitt håll.

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.