Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Klä barnen rätt med lager-på lager-metoden

Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder sägs det. Men vad är bra kläder, och är det någon skillnad på vad som passar barn och vuxna? Skogsmulleledaren Ida ger sina bästa tips för att hålla barnen varma och torra ute på äventyret.

–När jag och min familj, eller Skogsmullegruppen planerar små äventyr blir vardagen så mycket roligare. Vi längtar alla ut jämt. Det ska inte vara svårt, utan kan vara en ny äng vi aldrig sprungit ut på, eller ta en ny stig åt ett nytt håll. Men en förutsättning för att det ska bli roligt för alla är att vi har klätt oss klokt, och då finns det lite saker man kan tänka på, säger Ida.

Ida är ledare inom Friluftsfrämjandets verksamhet för lite yngre barn, Skogsmulle och skogens värld, som innefattar Öppna Skogsgläntan (0-2 år), Skogsknopp (2-3 år), Skogsknytte (3-4 år), Skogsmulle (5-7 år) och Familjemulle.⁠

–Det är ju en åldersgrupp som kanske mer än någon annan bokstavligen är i naturen med hela kroppen. De kryper nästan in i småkrypens värld och då gäller det att kläderna inte har gett upp redan efter fem minuter. Så, även små äventyrare behöver bra kläder alltså, och eftersom barn i de här åldrarna växer ganska snabbt finns dessutom en bra andrahands-marknad ifall man behöver komplettera på hallkrokarna, säger Ida.

Närmast huden

–Vilket material man har närmast huden är viktigt för att hålla en bra kroppstemperatur. Bär aldrig bomull närmast huden. Bomull är nämligen uselt på att transportera fukt och blir tungt och kallt när det blir blött. Välj merinoull med fina fibrer som inte kliar eller sticks, eller syntet om aktiviteten är hög och man väntar sig att bli svettig, säger Ida.

Mellanlager

Mellanlager kallas ofta det lager man har utanpå understället. Det är lite missvisande eftersom det inte alltid behövs något över detta lager. Traditionellt har denna tröja eller väst ofta varit gjord av fleece, men det finns också bra alternativ i tjockare merinoull berättar Ida.

–På senare år har bra jackor med syntet som härmar dunets egenskaper också dykt upp. Dessa är ofta både varma och lätta och ett bra alternativ till den tjocka och tunga fleecen.

Ytterlager

En del vill ha ett yttersta lager som är både vind- och vattentätt, andra har en vindjacka som kompletteras med en regnjacka när det behövs.

–På förskolan använder många barn galonkläder. Bra skalkläder är ett annat alternativ som också fungerar bra, framför allt när barnen blivit lite äldre, säger Ida.

På fötterna

–Det är ju så roligt med vattenpölar och gegga! Se därför till att barnen har bra skor så de kan leka ordentligt, säger Ida.

På små barn är gummistövlar bra. Äldre barn kan tycka att det blir lite varmt och klumpigt och kan trivas bättre i ett par sköna kängor.

–Är det kyligt ute, välj ett par strumpor utan halkskydd under, dessa leder kyla. Och det allra bästa är ju förstås ett par strumpor i merinoull för att hålla tårna varma.

Andra knep

Är ni inte bara runt hörnet så är det en god idé att ha ett extra ombyte i ryggsäcken, så att inte äventyret faller med ett blött plagg. Lägg också i en mössa och ett par vantar och extrastrumpor.

–Sammanfattningsvis, välj gärna merinoull på de plagg närmast huden, ha ett varmt mellanlager när det är kyligt eller som det yttersta plagget när det är torrt. Välj ett vind- och vattentätt ytterlager som barnet trivs i när det behövs. Välj ett par skor som är lätta att leka i och samtidigt håller fötterna torra. Friluftskläder för barn med god kvalitet hittas ofta begagnat. Ha så kul i naturen!

Ida, ledare Skogsmulle och skogens värld

–Vi skulle göra 100 äventyr på ett år, jag och min familj. När vi ser tillbaka på allt vi gjort, så är det de allra enklaste äventyren vi minns. Fredagseftermiddagen som vi åt mellanmål i kojan i trädgården. När vi grillade korv på öppna spisen inomhus. Eller pannkakslunchen på gräsmattan, där alla ler jättestort på bilden, men precis efteråt gick något snett och barnen gick tjurandes åt varsitt håll.

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning