Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Öppna skogsgläntan – utomhuskul för de allra minsta

Välkommen på upptäcktsfärd till djurens värld! Öppna skogsgläntan är vår verksamhet för de allra minsta (0-2 år), som vänder sig till hemmavarande vuxna på dagtid.

Vi sjunger, leker och fikar tillsammans, ungefär som i öppna förskolan fast utomhus. Vi kommer ut i alla väder under avslappnade former och upptäcker en ny värld i närområdet och får nya vänner, vilket ger vårdnadshavarna nya nätverk och stöd i föräldrarollen. Barnen får upptäcka och uppleva naturen för första gången med alla sinnen och hela kroppen, med trygghet och vägledning från medupptäckande vuxna.

Målen för Öppna skogsgläntan är:

• att barn och vårdnadshavare har roligt tillsammans i naturen

• att barn och vårdnadshavare tillsammans utforskar naturen med hela kroppen och alla sinnen

• att vårdnadshavarna utvidgar sitt nätverk

• att barnen och vårdnadshavarna får vana att vara ute året runt.

För att delta behövs ingen särskild utrustning utöver lämpliga kläder och kanske ett sittunderlag och lite fika. Det går även bra att ta med äldre syskon, de brukar också uppskatta verksamheten även om den i första hand riktar in sig på barn upp till ungefär två år.

Vi träffas nära dig

Öppna skogsgläntan kan ske i den lilla parken runt knuten men även i ett trevligt, lättillgängligt skogsområde. Allt som behövs är variationsrik miljö där barnen kan träna motoriken och musklerna. Träffarna varar mellan en och två timmar beroende på väder och årstid.

Din roll som förälder

I Friluftsfrämjandet låter vi barnen upptäcka i sin egen takt, utan att få förmaningar och förhållningsorder. Din roll är att vara barnets medhjälpare och ledsagare in i naturen. Med dig som stöd får ditt barn i lugn och ro utforska och upptäcka sin omgivning. Du har ansvar för ditt eget barn under passet, men alla medlemmar i Friluftsfrämjandet täcks av våra försäkringar under aktiviteten.

Värt att tänka på

Du och ditt barn bör ha kläder som passar för väderleken. Vi är ute året runt, även när det regnar eller snöar. Ta gärna med lite extra kläder till ditt barn, som reserv om det plaskas mycket i pölar eller geggas i lera.

Öppna skogsgläntan

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning.