Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Så kommer du ut i naturen med barnen

I naturen leker barn av bara farten. Ändå kan det kännas svårt att gå ut ibland, speciellt om inomhusaktiviteter lockar. Skogsmulleledaren Gustav tipsar här om enkla utomhusaktiviteter att hitta på med barn.

–Naturen är världens bästa lekplats. Det påminns de flesta om när man väl är där, men ibland är tröskeln hög ändå och då är det hjälpsamt med en idébank, säger Gustav.

Gustav är ledare för Skogsmulle och skogens värld i Friluftsfrämjandet, och har lett flera barngrupper på naturäventyr.

–Förbered barnen redan hemma på vad ni ska göra, om lekar ni ska leka eller om den mysiga fikastunden ni ska ha. Då har de något att se fram emot! Som vuxen är det bra att påminna sig själv om att det inte behövs ett långt schema för en dag i naturen. Det brukar bli kul ändå, säger Gustav.

Inte långt bort

Ni behöver inte ta er långt för att få en spännande dag. Även naturen i närheten har mycket att upptäcka.

–Upplevelsen gömmer sig troligtvis där du minst anar det. Som i diket, eller under en sten. I barngrupperna ser jag ofta hur vår förutbestämda plan ändras när något annat tar barnens uppmärksamhet. Deras nyfikenhet bestämmer vad vi gör – ibland kommer vi inte längre än till myrstacken, säger Gustav.

Att gå utan att tänka på det

Oavsett distans – fyll fickorna med lekar och sånger som förflyttar er automatiskt. Kom ihåg att hålla energinivån uppe. Fyll på när ni blir hungriga, och glöm inte vattnet. Att dricka ur egen kåsa är kul!

Gör en naturruta

–I naturen är ingen dag den andra lik. Vad som växer, vilka småkryp som finns och vilka färger som syns. Ett populärt projekt hos barnen är att välja ut ett en naturruta. Det är lätt att göra oavsett hur närmiljön ser ut, säger Gustav.

Välj en plats ni kan besöka ofta, ungefär 10x10 meter. Gärna där det finns stenar, olika träd, buskar, lav, mossor, växter och småkryp. När ni besöker naturrutan så ska ni med kroppens sinnen utforska platsen. Hur luktar det? Hur känns marken, är den kall eller varm? Kvittrar fåglar? Vilka färger syns? För att hjälpas åt att minnas kan ni fotografera och jämföra när ni kommer tillbaka nästa gång.

Titta på Skogsmulle-TV

Skogsmulle är barnens och djurens vän, och lär barn om allt som lever i naturen och hur de ska ta hand om den.

–Skogsmulle tittar såklart inte på TV, men han älskar att lägga sig ned på marken och se på himlen eller trädkronorna. Det brukar också barn tycka är roligt, säger Gustav.

Hitta en skön och mjuk plats där ni kan ligga på rygg. Berätta för barnen att Skogsmulle brukar lyssna efter skogens ljud. Ligg stilla och tysta en stund, kanske ser ni mönster i trädkronorna eller figurer i molnen. Prova att lyssna efter det ljud som hörs allra svagast eller längst bort. Då måste man lyssna riktigt noga.

Bygg en koja

–Oändligt är antalet kojor som lekande barn har byggt och ätit mellis i. Men det är ju så roligt! Börja med att lägga nedfallna grenar mot ett träd med en lågt utskjutande gren. Lägg sedan över mindre pinnar. Hittar du nedfallna grenar med mycket barr på, skyddar det bra mot vinden och blir också ett bra golv, säger Gustav.

Tänk på allemansrätten – kom ihåg att inte skada eller bryta av det som lever.

Gå reflexvandring

–Även i mörkret är naturen spännande! Sätt upp reflexer med lagom avstånd. Leta upp dem med varsin ficklampa och följ dem tillsammans. Kanske hittar ni en skatt? Ha middagen med er så kan ni äta den i naturen som avslutning, säger Gustav.  

Hitta äventyr för barn

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning