Påverka din tätortsnära natur
Flera av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar arbetar kontinuerligt med att påverka sina kommuner, regioner och länsstyrelser för bättre tillgång till tätortsnära natur. Här möter du några av dem.
Friluftsfrämjandet Mälaröarna
Louise Sörme är miljöombud i Friluftsfrämjandet Mälaröarna. Hon har varit engagerad i många ärenden om lokal friluftsmiljö och plan- och byggprocesser och svarat på kommunens remisser. Här är hennes bästa tips för att lyckas med det lokala friluftsmiljöarbetet.
Case Ekebyhovsbacken:
Friluftsfrämjandet Mälaröarna har avtal med kommunen om att sköta en naturstig och ett vindskydd i närheten av den lokala skidbacken, Ekebyhovsbacken. I samband med byggandet av en ny motorled över Ekerö föreslog kommunen att använda en del av fyllmassor från bygget till att höja skidbacken med 35 meter. Det kan låta som en vinst för friluftslivet, men samtidigt hade kommunen planer på att just detta område skulle bli ett natur/kulturreservat, och en höjning av backen skulle kunna komma att påverka den befintliga naturstigen, vindskydd, löpspår mm. Friluftsfrämjandet Mälaröarna ansåg att kommunen inte gjort en ordentlig miljökonsekvensutredning inför projektet. Dessutom skulle en höjning av backen kräva att långsiktigt engagemang från en aktör som vill driva backen framöver, och vid den tidpunkten hade kommunen bara ett ettårigt avtal med den lokala skidklubben.
Friluftsfrämjandet Mälaröarna mejlade in sina synpunkter (en A4-sida) till kommunen. Kommunen beslutade senare att avvisa ansökan om höjning av backen. Detta var alltså en framgång för Friluftsfrämjandet Mälaröarna, som nu kan fortsätta bedriva sin verksamhet ostört med naturstig och vindskydd.
Du hittar båda dokumenten från Friluftsfrämjandet och kommunen här bredvid och kan ladda ner dem i pdf-format.
Friluftsfrämjandet Vadstena
Eivor Folkesson tillhör Vadstena Lokalavdelning och har många gnge varit i kontakt med kommunen i det lokala påverkansarbetet. Både som sekreterare och ordförande i lokalavdelningen blev det aktuellt i och med ansäkningar för lokalt stöd för bland annat barnverksamhet och skidanläggnningen Ormbergsliden.
Case Kommunal friluftsplan:
Lokalavdelningen äger och förvaltar skidanläggningen. Stora delar av omgivningen till är naturreservat, och med tanke på det så har Eivor haft nära kontakter med Länsstyrelsens naturvårdsenhet. trots att själva backen inte är en del av reservatet behöver förändringar ske i samråd. Med sökande av aktivitetsbidrag för ya verksamheter har erfarenheten av politikens inverkan och möjligheer blivit stor.
Se filmen nedan för hela Eivors berättelse – samt tips och råd kring hur lokelavdelningen bäst samverkar med sin kommun.
Friluftsfrämjandet Kalmar
Dela:
3 goda skäl att bli medlem
Ta del av det roliga
Nyfiken på oss? Följ gärna med någon av våra 7000 ledare ut i naturen – för upplevelser, glädje och gemenskap.
Varmt välkommen att bli medlem!
Låt äventyret börja.
Bli medlem