Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Turgradering

Gradering av ledarledda MTB turer inom Friluftsfrämjandet i Skaraborg

Vi lägger stor fokus på den sociala biten och målet är framför allt att träffas och ha kul tillsammans, samtidigt som vi kombinerar det med motion och naturupplevelse.

Vi kombinerar begreppet ”svårighetsgrad”, enligt Friluftsfrämjandet, med en bedömning av de stigar vi cyklar, enligt ”Happyride”.

Svårighetsgrad

  • Lätt: Nybörjarcykling i lugnt tempo som passar alla. Vi stannar ofta för att vila och tar en paus halvvägs för de som vill fika.
  • Medel: Normal tur för alla med viss cykelvana. Vi anpassar tempot efter gruppen, men kör lite längre mellan stoppen. Vi planerar även här en fikapaus.
  • Krävande: Tur för dig som är van och cyklar regelbundet. Tempot kräver lite flås och höjdmetrarna är fler. Som utgångspunkt bör du känna dig bekväm med att vara ute på cykeln i två timmar, även om turernas längd varierar. Självklart håller vi alltid ihop gruppen och anpassar turen efter deltagare och underlag.

Stigar

  • Grön: En grön stig är bara marginellt svårare än en grusväg. Den enda egentliga skillnaden är att det kan förekomma lite lättare hinder och rötter. Här kan alla som kan cykla ta sig fram.
  • Blå: På den blåa stigen dyker det då och då upp en del lite klurigare passager. Grova stenar och svårpasserade rötter kan förekomma. En erfaren skogscyklist upplever inga problem men nybörjaren kommer behöva sätta ner fötterna ibland.
  • Röd: Röd stig innehåller branta stigsektioner med en del vassa stenar och rötter. Du behöver stå upp och cykla mycket och en heldämpad cykel gör skillnad. Nybörjaren behöver leda cykeln en del på den röda stigen och den erfarne cyklisten ser det som en utmaning, speciellt om det ska gå fort.