Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandring Ivön

Under senare delen av september och i oktober har alla tre grupperna i föreningen vandrat på Ivön.

Ivön har  3 naturreservat bla en halvö. Vi vandrade i reservatet IVÖ klack. Vid de två onsdagsvandringarna med alldeles utmärkt väder och söndagsvandringen ,som fick en hel del regn,  kunde vi avnjuta delar av ön. Söndagsgruppen kunde rapportera något väsentligt -  känslan av att ha roligt överglänste regnvädret.  Söndagsvandringen genomfördes tillsammans med Friluftsfrämjandet i Kristianstad.

 

För oss blev det en spännande och intressant vandring med utemuseerna som gav  info kring kalkstens- och kaolinbrytningen. Hårt arbete, inte minst för de fattiga polska arbetarna som kom till Ivön för att få inkomster.  Brytning av kalksten och kaolin på ön började kring 1860 och slutade kring 1930. Kaolinet forslades med båt till nybyggda fabriker i Bromölla och i våra dagar har vi nog framförallt tänkt på badkar, handfat och toalettstolar tillverkade med bl.a kaolin.

Vi fick repeterat för oss att Ivön är ett urberg med en högsta punkt 134 m över havet. Ivöns Vångagranit har en ålder av 1,3 miljarder år, en tidsrymd som är svår att förstå.  För många är nog Ivön förknippad med fossiler från bl.a. djur såsom ostron och sjöborrar. Idag kan fossiljakt sysselsätta både barn och vuxna.

 

För en av grupperna började dagen   med dis som skapade en magisk känsla. Detta dis varade flera timmar och låg över vattnet som en jätteslöja.  Pålar i vattnet, ja rester av dem visade på ett antal kajanläggningar. Bilder som bifogas är – ett gruppfoto  vid klacken och en bild över rester av kajplatser i svag dimma. Underlaget och miljön för vandringen kunde inte vara bättre – blandskog, ädellövsskog  och gröna ängar gav oss bra fäste och vackra vyer. I en kort men kraftig nedförsbacke hade vi gott stöd av en ledstång bestående av en kraftig kedja, alldeles utmärkt. Uppstigningen mot Klacken var lång men inte brant. Med väl markerade stigar av olika längd kunde vi kombinera vår vandringssträcka och det blev sammanlagt ca 8 km. Rastade gjorde vi och bl.a vid rastplatsen Ljungen med en liten sandstrand. De hågade tog ett dopp och rapporterade  – ok temperatur !

 

Så vill vi också nämna andra vandringsmål under hösten som vi verkligen kan rekommendera: Pieboda naturreservat vid sjön Halen med Boafalls backe och signalstenen som högsta punkt. Järnavik med delvis markerad led men också utanför. Ryssberget med utgångspunkt fr idrottsplatsen nära Gammalstorp,  Hässeldalen, Bräkne-Hoby kommun, med omnejd på skogs- o grusvägar. Återstår den 19 november för söndagsgruppen vandring längs Mörrumsån och onsdagsgrupperna kommer att närvandra runt Agnsjön med Valberget, Tararp. Avslutningsvandringarna blir kring Nytorpet med adventsfika i Storstugan – detta ser vi fram emot !

 

Friluftshälsningar

 

Birgitta Lindskog, Brigitte Thierfelder, Annica Paulsson Lövstedt, Ulrica Svensson och Gun-Britt Borg

Ivön4.jpg
ivön 3.jpg