Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vanliga frågor om skid- och snowboardskolan

Nedan följer vanliga frågor som brukar ställas i samband med anmälan till Friluftsfrämjandets skid- och snowboardskola i Yxbacken. Läs gärna igenom dessa frågor och svar så kanske du besparar dig själv ett mail! :-)

När öppnar anmälan till 2024?

Vi räknar med att öppna anmälan till skid- och snowboardskolan 2024 tre veckor innan omgång 1 planerars att dra igång. Det innebär att vi släpper på anmälan till omgång 1 respektive 2 den förste respektive den andre januari 2024. Båda dagarna är det kl 14:00 som gäller.
Ha lite span på Anmälningssidan.

 

Jag har inte fått någon info via mail trots att skidskolan snart startar, varför?

Information kommer att skickas ut till alla deltagare ungefär en vecka innan skidskolestart. Har du inte fått information efter det så beror det antagligen på att du inte angivit en korrekt mailadress i den anmäldes profil.

 

Är omgång 2 en fortsättning på omgång 1?

Nej, det är det inte. I omgång 2 har vi samma kunskapsnivåer och i stort sett samma åldersindelning. Det är de olika djuren som är nivåskillnaden. Läs mer under Om Skid- och snowboardskolan.

 

Finns det någon kölista till skidskolan om det blir avbokningar?

Ja. Vi har fem reservplatser till varje grupp, och när det blir ett avhopp så ska systemet boka på den som står först i kön.

 

Om det inte blir någon snö? Vad händer då?

Snö i Yxbacken är förstås en förutsättning för att det ska kunna bli någon skidskola. Håll utkik på Yxbackens egna hemsida för att hålla dig uppdaterad på läget i backen. En ledare tar kontakt med dig som är anmäld senast en vecka innan skidskolestart. Om vi inte kan starta skidskolan vid utsatt datum så meddelar vi detta också senast en vecka innan.

Om skidskolan uteblir helt och hållet på grund av till exempel snöbrist så kan vi dock inte betala tillbaka någon betald medlemsavgift. Alla sådana frågor får man ta med Friluftsfrämjandets Medlemsservice: https://www.friluftsframjandet.se/kontakta-oss/
I och med att själva skidskoleavgiften betalas i samband med skidskolestart, så är det förstås en icke-fråga huruvida man får tillbaka just den avgiften eller ej vid snöbrist, eller stängd anläggning av andra skäl.

 

Om man blir sjuk eller av andra anledningar inte kan vara med andra helgen i en omgång - kan man få pengar tillbaka då?

Nej, det kan man inte. Skidskoleverksamheten drivs av ideella ledare men innebär trots allt vissa kostnader b.la. i form av avgifter till NSK som driver backen och liften. Det gör att vi inte kan återbetala avgiften om man får förhinder att fullfölja genomförandet.

Var hittar jag information om skidskolan?

Det hittar du på sidan bredvid denna i menyn till vänster, eller klicka här: Om Skid- och snowboardskolan.

 

Hur vet jag om min anmälan blev rätt?

För att kontrollera din anmälan måste du logga in med medlemsnummer och lösenord för den person som anmälan avser. Då kommer du automatiskt till den sidan där det står vilka aktiviteter som medlemmen är anmäld till. Om du redan är inloggad så kan du klicka på rullgardinen överst på sidan som heter "Hantera" och välja "Mina uppgifter". Välj fliken som heter "Aktiviteter". Där finns information om vilka aktiviteter som medlemmen är anmäld till. Där kan du också ändra din anmälan.

 

Jag hittar inte mitt barns medlemsnummer, kan jag använda mitt egna medlemskap istället?

Nej, det går inte. Vi kontrollerar så att ålder stämmer överens med den grupp medlemmen är anmäld till. Dessutom är det viktigt ur försäkringssynpunkt att den som deltar i skidskolan är medlem. Du riskerar att mista din plats om du inte respekterar detta. Kontakta medlem@friluftsframjandet.se för assistans vid behov.

 

Hur betalar jag för skidskolan?

Man betalar på plats när skidskolan startar - endast via swish.

 

Mitt barn är född efter 2018, kan jag anmäla barnet till skidskolan ändå?

Nej, till skidskolan år 2024 så har vi en åldersgräns för barn födda 2018 (dvs minst 5 år gammal).

Gränsdragningen vid femårsåldern handlar dels om den motoriska utvecklingen och dels om den sociala utvecklingen. Vid femårsåldern har de flesta utvecklats så pass motoriskt att de klarar av att koordinera kroppsrörelserna och har benstyrka nog att "stå på skidorna" så att säga. Rent socialt har de flesta vid femårsåldern utvecklats så pass att de fungerar i en grupp och kan vänta på sin tur etc. I den åldern börjar de flesta också förstå och kan följa språkliga instruktioner.

 

Varför är åldersgränen för snowboardskolan satt till 8 år?

Vi har inte några åldersindelade grupper i snowboardskolan och vår erfarenhet är att vi kan ha både en 8-åring och en 48-åring i samma grupp. För yngre barn kan man ofta behöva annan pedagogik och övningar.

 

Hur är det med privatlektioner?
Vi hoppas kunna erbjuda privatlektioner för smågrupper med nybörjare vid några tillfällen under vintern. Anmälan till detta gör man via Äventyrssöket. Vår förhoppning är att kunna erbjuda fler sådan tillfällen i vinter. Håll utkik på hemsidan!

 

Kan man hyra utrustning?

I Yxbacken finns en uthyrning. Kontakta dem för mer information: https://www.yxbacken.nu/alpin/skidutrustning/skiduthyrning

 

Om man vill träna utförsåkning, hur gör man då?

I Yxbacken bedriver Norrköpings Skidklubb - NSK - träningsverksamhet för barn och ungdomar. Läs mer om deras verksamhet här:
https://www.svenskalag.se/norrkopingssk

 

Uppdaterad 2023-11-26