Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Kanadensare

Att paddla kanadensare är en riktig klassiker som återigen börjar bli ett populärt sätt att upptäcka naturen på. Vi i Strängnäs har hoppat på trenden och försöker återupptäcka kanadensaren och dess möjligheter!

Kanadensare är som Kajak en speciell sorts Kanot. Namnet har koppling till Kanada där kanoten har varit livsviktig för kommunikation och handel i området under hundratals, om inte tusentals, år. Det enda sättet att ta sig fram var över sjöar, i vattendrag och mellan olika vattensystem genom så kallade "portages" bärandes kanadensaren. I dag är kanadensaren en fritidsfarkost och ett sätt för Kanadensare att njuta av sin natur och uppleva kulturhistoria genom att följa gamla transportleder. 

Till Sverige kom Kandensaren på 1920-talet som Fritidsfarkost och har under perioder varit mer eller mindre populär. Som redan nämnts är intresset för Kanadensaren på uppgång och runt om i vårt land återupptäcker vi våra gamla Kanadensarleder. Man får gå tillbaka till 70-talet början på 80-talet för att hitta dess senaste storhetstid.

Vi i Strängnäs ser Kanadensaren som en mycket trevligt transportmedel som möjligör lyxigare tillvaro ute i naturen utan att den tyngre och skrymmande packningen behöver betyda mer bekymmer. Färdsättet är också mycket bra tillsamans med barn, blir de trötta så kan de bara åka med, titta på omgivningen, fiska m.m.

Föreningens satsning går ut på att utbilda nya ledare och föryngra utrustningen. Målet är att under året ordna kvällspaddlingar, dagspadlingar och en helgpaddling. Tanken är att befintliga medlemmar och nya tillsammans med oss ska återupptäcka Kanadensaren som farkost.

Intresserad? Håll utkik i aktivitetshanteraren och föreningens Facebook sida!

Har ni frågor går det bra kontakta vår grenledare Håkan, se rubriken kontakt i menyn till vänster. Eller vid allmänna frågor till föreningen maila strangnas@friluftsfrämjandet.se 

Låter det så intressant att ni vill ta en mer aktiv roll i bildandet av våran nya gren? Varmt välkommen att kontakta oss i så fall.