Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Genomförda fjällvandringar

Här kan du läsa om tidigare genomförda fjällvandringar

Njutarvandring i Grövelsjön, september 2022

9-13 september gjordes en vandringsresa till Grövelsjöfjällen med 11 deltagare och fjälledare Susanne Holmkvist, hjälpledare Karin Jakobsson och Maria Hedkvist.
Vi bodde på fina Grövelsjögården som vi hade för oss själva under vistelsen. Vi hade tillgång till självhushållskök där vi kunde laga de måltider som varje deltagare var för sig hade med sig. Ankomstdagen gick vi en kortare tur i närheten av STF Fjällstation. Vi kokade kaffe över öppen eld och berättade lite om upplägget för dagarna. Vi gick också upp till ett sameviste och tittade. Den första kvällen åt vi pizza tillsammans som vi beställde från det lokala bageriet.
Dag två tog vi båten M/S Sylöra över Grövelsjön till Ryvang på den norska sidan. Därifrån gick vi tillbaka till Grövelsjön, genom den vackra dalen mellan Salsfjellet och Sjöhögda.
Dag tre åkte vi bil en bit in i Norge mot Elgå, för att ta oss upp på Båthusberget med sina dramatiska klippbranter, väl uppe fick vi en fantastisk utsikt över de norska fjällen. Dag fyra gick vi en tur som började vid bron över den forsande Grövlan och sedan förbi ett renhägn och vidare upp över Dyllen och tillbaka ner i skogen. Vi hade väldig tur med vädret dessa dagar vilket gjorde att vi kunde se långt i alla väderstreck när vi var uppe på höjd.
Alla deltagare fick varsitt tygmärke som ett minne från resan “Grövelsjön 2022”. Vi följde vår plan A, vilket innebar att vi kunde erbjuda tre helt olika typer av vandringar för att visa deltagarna fjällens och fjällvandringens olika möjligheter. Alla – deltagare och ledare – var mycket nöjda med resan.

Fjällvandring med Unga Äventyrare, juli 2022

7-10 juli gjordes en vandring med 8 deltagare, 3 unga ledare, en fjälledare och en hjälpledare i Vålådalsfjällen.
På avresedagen samlades alla ungdomar i Sandviken kl 06.00 för avresa. Ledarna var redan på plats i Vallbo/Vålådalen. Ledaren Susanne hade hämtat all hyrd utrustning på Outdoor Buddies i Åre.
7 juli Kl 15.00 började vår vandring ca 5 km upp till vårt första läger vid Samevistet i Grönvallen. Ett sprudlande lyckligt gäng som slog upp sina tält och gjorde upp en eld för att laga mat. För flera av deltagarna var den första gången som dom drack vatten ur en jokk på fjället. Det var en härlig upplevelse för oss ledare att bli vittne till. Vid lägerelden pratade vi bla om Samer och deras kultur.
2:a dagen vandrade vi vidare ca 6 km till Issjödalen som är en spektakulär plats även för fjällvärlden. I den mäktiga dalgången märkt av istiden slog vi läger vid Issjön. Vi käkade lunch innan vi begav oss iväg på en eftermiddagstur till Pyramiderna, ännu en mäktig plats märkt av istiden. Det blev såklart mycket prat om istiden ungdomarna hade mycket kunskap om den och det var fint att få visa dem avtrycken av den.
Vid lägerplatsen gjordes det middag under en tarp som vi satt upp för att ha en samlingsplats under tak då det regnade på kvällen. Vi hann även göra en topptur på Skraupvalen 900 möh som ligger alldeles bredvid Issjödalen. Där uppe firade vi även 2 deltagare som fyllde år. På vägen ner började det åska och blixtra, vi räknade kilometer och det var riktigt spännande. Men ovädret drog vidare och vi kände oss trygga. Myggen var högst närvarande under kvällen och ungdomarna fick känna på hur livet på fjället kan vara under en regnig och fuktig natt.
Dag 3 gick vi på tur med endast dagsryggsäckar på en till stor del oledad tur (lägret stod kvar i Issjödalen). Vi gick igenom karta och kompass och navigerade efter det. Första stoppet var vid minnesplatsen/stenen för Anarisolyckan som inträffade vintern -78 då 8 personer tragiskt frös ihjäl. Vi pratade bla om säkerhet och hur nyckfullt vädret kan vara på fjället.Tanken var att vi skulle göra en topptur på fjället Saanta men regnet ville inte ge sig, så vi fick ge upp den tanken. Vi fortsatte istället till Lunndörrsstugan där vi tog en lång paus med inköp av lite godis och info om hur en STF stuga fungerar. Vi gick hela 19 km den dagen så det var inte svårt för någon av oss att somna den kvällen.
4:e och sista dagen packade vi ihop lägret och begav oss neråt fjällskogen igen. Stämningen och sammanhållningen var verkligen fin och känslan av att vara lite oövervinnelig fanns hos ungdomarna. Det var mycket prat och skratt efter leden. Men också fina djupa samtal mellan deltagarna och även med oss ledare blev det. Vi gjorde flera stopp och vid ett av dem hade vi en muntlig utvärdering där ungdomarna fick dela sina upplevelser och minnen med varandra. Många fina ord sades om turen och vi ledare fick höga betyg. Men det högsta betyget fick alla deltagare som med bravur utan ett enda klagomål och perfekt packade ryggsäckar har de vandrat i fjällskogen, över blöta myrar och upp på fjälltoppar. Med mygg, regn, åska, blixtar och ett filmteam som sällskap (vi hade även uppehållsväder, dock var solen rätt frånvarande under hela äventyret) har de alla peppat varandra och verkligen vuxit som fina fjällfarare och medmänniskor.
På vägen ner fick vi alla ett märke att sätta på våra ryggsäckar som ett minne av vår fina tur tillsammans. Resan gick bra och ungdomarna har fått ett minne för livet.
Så viledare vill verkligen tacka för förtroendet att vi fick genomföra denna vandring, det har verkligen varit en fantastisk upplevelse att få dela detta med Unga Äventyrare. Ett stort tack även till Göranssonska stiftelsen som verkligen gjorde det möjligt att genomföra detta äventyr.
Vi hoppas att få förtroendet igen och genomföra fler vandringar med ungdomar framöver.

Expedition Padjelanta 24- 31/7 2021

LA Sandviken i samarbete med LA Stockholm. Expeditionen var en 7 dagars tälttur som gick till stora delar efter Nordkalottleden och Padjelantaleden. Men för att göra det till en expedition, lämnade vi leden varje dag. Vi slog läger relativt tidigt på dagarna för att slippa bära all utrustning vidare då vi utforskade fjälltoppar, vattenfall, samevisten och andra exotiska platser som man inte ser från lederna. Alla deltagare tog nattåget upp till Gällivare och vidare med buss till Ritsem. Turen startade i Ritsem kl 14.00 på ankomstdagen med en helikopterresa över Akkajaure. Därefter började vandringen in i Padjelantas makalöst vackra nationalpark via Vajsaluokta. Vandringen avslutades efter 7 dagar i Staloluokta. En mycket nöjd grupp och nöjda individer som gärna följer med på fler expeditioner.

Njutarvandring i Grövelsjön 23-28/8 2021

LA Sandviken anordnade i egen regi en Njutarvandring i Grövelsjön. Intresset var stort för vandringen vi hade en lång kölista Vi bodde på välskötta och trevliga Grövelsjögården under hela veckan, vi hade dessutom hela gården för oss själva. Vilket var en förutsättning pga coronasituationen. Vi gjorde 5 dagsvandringar av olika karaktärer. På ankomstdagen gjorde vi en samisk kulturvandring med samen Peter från Idre sameby. Den vandringen fick sätta prägel på veckans alla vandringar. Framförallt för att påminna oss om att vi befann oss i det samiska kulturarvet. De andra dagarna bestod av en dag med vatten och vattenfall, en annan med skog och besök på en vacker fäbod. Vi avslutade veckan med en topptur på Lillvätteshågna. Väldigt nöjda deltagare efter veckans slut.

Höstvandring Vålådalen 16-19/9 2021

LA Sandviken i samarbete med LA Enskede. En 4 dagars tälttur efter rösad led som startade i Vallbo. Alla deltagare ankom med nattåget till Undersåker och de tog sedan transfer upp till startplatsen. Vandringen som gick i en av Jämtlands mest spektakulära områden blev både blåsig och dimmig, men solen orkade också fram emellanåt så vi fick uppleva höstens alla sprakande färger på fjället. Issjödalen, pyramiderna och kungens jakthus var några av våra besök. Sista tältnatten klev vi ner från det blåsiga fjället och gick in i den skyddande vackra gamla skogen, lägret slog vi vid Grönvallens sameviste. Intresset var stort för vandringen vi hade en lång kölista.
En mycket nöjd grupp och nöjda individer som gärna följer med på liknande vandring.