Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Planerade fjällvandringar

Här är exempel på fjällvandringar som planeras

Under sommaren 2023 arrangerar vi två vandringar:

Upptäckartur i Abiskofjällen 26 juli - 3 aug

Denna tur vänder sig till dig som kanske aldrig har vandrat i dessa spektakulära fjälltrakter. Du vill vandra i trygghet och gemenskap och uppleva fjällen utanför vältrampade leder. Vi kommer gå på stigar, men även helt oledat. Vädret och topografin kommer att få styra oss vart vi vandrar och slår läger.

Denna tur som börjar och slutar i Abisko leder oss in i Tjuonavagge vars samiska namn kanske är okänt men på svenska är det kanske vår kändaste dal i fjällvärlden, nämligen Lapporten. Vandringen kommer ske i dalar, men också på höga höjder. Vi är ute i 7,5 dagar och 7 tältnätter.

Målet med denna tur är att upptäcka nya platser som man kanske har hört talas om men aldrig varit till i gemenskap och trygghet.

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---sommar/upptackartur-i-abiskofjallen/

Fjällvandring med Unga Äventyrare 4-10 augusti 2023

Vi börjar vår resa med att ta nattåget till Abisko, där vår vandring börjar.

Under 6 dagar kommer vi att vandra ca 60 km. Men vi får inte låta oss luras av att det inte är så långa sträckor vi skall gå.Terrängen är bitvis väldigt krävande och det kommer kännas rejält i benen. Men vi tar det i lugnt tempo med många stopp.

På vägen kommer det att finnas fjällstugor (Kårsavaggestugan och Låktatjåkkastugan) men där stannar vi bara för att fylla på godisförrådet. Bor gör vi i tält. Så allt vi behöver bär vi med oss i vår ryggsäck (som kan väga mellan 12-20 kg).

Vi kommer vandra i lugnt tempo och inte allt för långa sträckor per dag (ca 10–15 km) men det är ändå vissa dagar krävande terräng. Det är viktigt att förstå att vandring i fjäll är mycket mer ansträngande än att gå i skogen på plan mark. Dessutom har vi relativt tunga ryggsäckar på ryggen genom att vi bär med oss allt vi behöver för att klara oss 6 dagar på fjället.

Vi vandrar bland höga fjäll och djupa dalar. Vi blir under hela vandringen påminda om att vi är i Sapmi (Sapmi är det stora landområde där samerna bor), då alla namnen på kartan är på samiska. Vi lär oss vad bla de beskrivande samiska orden corru, jávri, vàggi betyder.

Vi avslutar vår resa med att ta nattåget från Vassijaure tillbaka till Gävle.

https://www.friluftsframjandet.se/lat-aventyret-borja/hitta-aventyr/fjallturer1/fjall---sommar/fjallvandring-med-unga-aventyrare-6-12-augusti-2023/