Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Bli ledare

Vad brinner du för och vad längtar du efter Vi brukar säga att det enda som slår äventyret är att leda det. Ta chansen och se om det stämmer även för dig!

Detta får du
Som ledare får du inte bara ett superroligt ideellt uppdrag utan även möjlighet till personlig utveckling och mycket tid i naturen med likasinnade (både små och stora). Du behöver inte vara expert och kunna allt. Det som krävs är ett intresse för natur och friluftsliv och en vilja att uppleva det!

När du blir medlem får du tillgång till en mängd äventyr både i lokalavdelningen och runt om i landet - året runt. Som ledare får du även tillgång till inspirerande fortbildning (på grund av ”Friluftslivets år 2021” blir det extra mycket av den varan det här året). I lokalavdelningen är vi ett härligt ledargäng som gärna växer - välkommen att leda med oss!

Vad brinner du för?

Du bidrar med din lust, din tid och ditt engagemang när du leder äventyr. Välj en gren efter vad du är nyfiken på/brinner för och vill utvecklas inom. Inom Friluftsakademin finns en rad utbildningar att välja på såsom Öppna skogsgläntan (verksamhet för barn 0-2 år och medföljande vuxen), Skogsmulle och skogens värld (för barn 3-7 år), Vildmarksäventyr (för barn 7-13 år), Skridskoskola, Klättring, MTB, Vandring, Kajak, Kanadensare, Långfärdsskridskor, Naturparkour... 

Du väljer inriktning och vi 
stöttar dig att komma igång med verksamhet så snart som möjligt. Våra grupper leds av minst två ledare och ibland även av hjälpledare. Du och den du leder äventyr med väljer vilka dagar och tider ni erbjuder gruppen att träffas (vi berättar hur de brukar se ut med t ex antal timmar i barngrupper).

Vad händer i lokalavdelningen?

Föreningen har närmre 500 medlemmar och vi blir gärna fler! I Friluftsfrämjandet Salem har vi olika verksamheter:
- Grupper för barn i åldrarna 5 år och uppåt: Skogsmulle för 5-7 åringar, Strövarna för 7-9-åringar, Frilufsarna för 9-12-åringar och TVM för unga från 13 år.
- Äventyrliga vuxna
- Mountainbike

Utöver det håller vi i en del övriga event såsom Familjedag, medverkan i Salemsdagen, lunchpromenader, Friluftsloppis och Frilufts- och 4H-gårds äventyr. Vi är ett tjugotal ledare. Vill du driva verksamhet vi inte har? Spännande - vi är öppna för diskussion om det.

Kom med och prova på!

Vi erbjuder möjlighet att komma med och praktisera i någon av de befintliga verksamheterna om du vill prova på och få en inblick i verksamheten. 

Om du är den vi söker står lokalavdelningen för utbildningskostnad, information om den lokala verksamheten och diverse sociala trevligheter. Vi bidrar även med utrustning som gruppen kan behöva såsom stormkök, luppar, håvar, GPS:er, tarpar/vindskydd etc (prylarna finns till utlån på vårt gemensamma kansli). Du får möjlighet att träffa ledargänget på den årliga ledarmiddagen, på ledarträffar och du får bidrag till profilkläder att leda i.

Låter detta spännande?

Kul! Hör av dig genom att skicka ett mejl till hanna.bjarenstam@friluftsframjandet.se hör vi av oss. Vi tar gärna en ”Walk and talk” i skogen så får du veta mer om vad det innebär att vara ledare i Friluftsfrämjandet.

Bra att veta

Om du har ett barn i samma verksamhet som du ska leda får ditt barn förtur i gruppen. Hen deltar kostnadsfritt (dvs betalar ingen terminsavgift däremot medlemskapet i Friluftsfrämjandet).

För att bli ledare & leda verksamhet behöver du uppvisa ett begränsat utdrag ur belastningsregistret (om du kommer att leda barn), detta då vi värnar barnen som deltar i våra grupper.

När du fått ok från lokalavdelningen anmäler du dig till en utbildning via Friluftsfrämjandets hemsida. Lokalavdelningen bekostar din utbildning i utbyte mot ditt ideella engamang. 

Medlemskap

Medlemskap i Friluftsfrämjandet är en förutsättning för att du ska kunna anmäla dig till en utbildning och bli ledare. Här blir du snabbt och enkelt medlem: https://www.friluftsframjandet.se/engagera-dig/bli-medlem/

Utbildning för dig som vill leda äventyr i naturen

Friluftsakademins grundutbildningar vänder sig till dig som vill bli ledare inom Friluftsfrämjandet och aldrig tidigare har deltagit på någon grundutbildning. För att kunna leva upp till Friluftsfrämjandets vision “Världens bästa friluftsupplevelser för alla, guidade av Sveriges mest eftertraktade ledare” ska alla ledare ha genomgått denna utbildning en gång. Grundutbildningen genomförs enligt Friluftsakademins utbildningsplan och ger dig en bra plattform att kunna planera, organisera och genomföra aktiviteter inom vald verksamhetsgren. Litteratur ingår i priset.

Här får du en överblick över vilka utbildningar som erbjuds i närområdet i nuläget: https://www.friluftsframjandet.se/regioner/malardalen/

Att gå utbildning

För att bli godkänd på utbildningen krävs 100% närvaro samt genomgången interaktiv värdegrundsutbildning. I en del utbildningar ingår även en obligatorisk övernattning. En separat första hjälpen utbildning kan också ingå som ett moment på somliga utbildningar. Intyg fås efter genomförd utbildning. Vad som gäller för den utbildning du är intresserad av finner du beskrivet i äventyret om den specifika utbildningen.