Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

60 år #60aventyr2018

Den 18 april 2018 fyllde vår lokalavdelning 60 år. Det firade vi med att arrangera 60 olika äventyr under året, utöver vår ordinarie verksamhet.

Genomförda aktiviteter

1. Lekdag i Embarsboda 11/2
Det var en gråmulen och lite ruggig dag när startade igång jubileumsåret med den första av våra 60 äventyr. Vi hade fem leksugna barn, och några vuxna, på plats vid Embarsboda. Ur en påse med lappar där det stod en lek på varje lapp drog vi fram "Kom alla mina kycklingar", "Sardinburken", "Familjen Ohlsson" och "Alfabetsledet". Vi testade även charader, banankull och ambulanskull (bilden ovan). 

2. Mörkerspår vid Embarsboda 17/2
Vi var 19 personer, barn och vuxna som kom till grillplatsen i skogen vid Embarsboda denna stämningsfulla februarikväll. Temperaturen var behaglig, någon minusgrad och i skogen var det vindstilla och alldeles tyst, i alla fall mellan skjutningarna som då och då hördes från Kungsängen. Från lägerplatsen kunde man följa ett reflexspår i en slinga genom skogen. På några platser fanns tända ljus och en fråga eller ett uppdrag att fundera på längs vägen. Veden vid lägerplatsen var ganska blöt, men när vi äntligen fick eld kunde vi också grilla både korv och pinnbröd. Ni som missade kvällens aktivite får en ny chans i höst!

3. Melodikryssfrukost vid Embarsboda 3/3
Sju deltagare och en ledare träffades i Embarsboda för att äta frukost innan vi satte på radion och tillsammans löste Melodikrysset. Vi gick bet på sista frågan, det fattades en bokstav, annars gick det som en dans med frågorna. Två av deltagarna var i Embarsboda för första gången, en kom ända från Stockholm för att vara med.

Vi fick också sällskap av Sven Olof som kom för att skotta rent bord och bänkar inför caféverksamheten på söndagen. Och när krysset var över så kom en familj för att inta medhavd matsäck och dom fick också för första gången titta in i torpet. En mysig start på helgen.

4. Eldkurs vid Embarsboda 4/3
Idag fick vi lära oss av Joacim Norberg hur man hanterar yxa och kniv för att förbereda veden till brasan. Vi lärde oss om olika tändmaterial och hur man bygger upp elden i flera steg för att få till den bästa brasan och v i övade att tända med tändstål.  Vilken föredrar du, pagod- eller pyramidelden?  Vi var 6 deltagare, varav 3 var barn. Vi hade även besök av Cathrin, reporter för Friluftsfrämjandets tidning Friluftsliv, så förhoppningsvis kan ni läsa mer om eldkursen i majnumret av Friluftsliv. Både vuxna och barn hade roligt och lyckan när gnistan från tändstålet äntligen fick nävern att börja brinna var härlig. 

5. Gissa bajset vid Embarsboda 25/3
Denna soliga vårdag med takdropp och geggamoja var det full fart vid Embarsboda. Drygt 40 personer deltog i vår Jubileumsaktivitet Gissa bajset, en lite klurig tipspromenad som var uppskattad av både stora och små.

6. Geocaching vid Embarsboda 8/4
Sex deltagare samlades kl 12 för att ge sig ut på en runda i skogen runt Embarsboda för att leta geocacher. Embarsboda är en bra plats för nybörjare, här finns flera cacher inom inte alltför långt avstånd från varandra, och några bjuder dessutom på en lite mer än bara en burk. Vi är glada att Sigtunabygden hade en notis om att vi fyller 60-år, och vårt geocachingevenemang. Dessvärre framgick inte alla detaljer om evenemanget i notisen vilket gjorde att det kom besökare till Embarsboda senare än kl 12 då gruppen redan gett sig iväg. 

7. Sagostund med Mulle vid Embarsboda 15/4
Idag hade vi besök i Embarsboda av självaste Mulle. 9 barn kom och lyssnade på när Mulle berättade sagan om sin födelse och läste boken "Örjan den höjdrädda örnen". Mulle och barnen sjöng också Mullesången. 

Lyssna här så kan du också sjunga med när Mulle kommer till nästa sagostund i maj.

Efter sagostunden bjöd Mulle på saft och kakor och så blev det lite lek utomhus med några av barnen.

8. 60-årskalas vid Embarsboda 18/4!
Vi firade att vår lokalavdelning fyllde 60 år den 18/4! Just den 18 april 1958 bildades föreningen.

Igår var det ca 40 medlemmar som träffades och firade, yngsta deltagaren var 1 år och äldste 90 år. Vi skålade i alkoholfritt bubbel, åt goda laxgrillspett och förstås tårta. De som ville gick en runda runt tomten och svarade på 10 frågor om 1958. Mari-Anne briljerade med alla rätt! 

Inga-Britt skänkte en fin bok till vår barnverksamhet i 60års-present. Tack!
Tack till alla som deltagit i vår verksamhet under dessa 60 år, till alla som kom ikväll och till alla som hjälpte till att fixa kalaset! 

Vi fortsätter firandet hela året i projektet #60aventyr2018, så häng med oss ut!

9. Tyst vandring i Rävsta 25/4
Tyst, nej, trummande hackspettar, och sjungande bofink, taltrast, och alla de andra vårfåglarna underhöll. Solglitter på Mälarens vågor, solsken in mellan trädstammarna, doft av jord tall och gran, känslan av grus, lera och mjukaste mossa under fötterna. Det blev en upplevelserik promenad för dagens ledare, som faktiskt var den enda deltagaren på äventyret. Vi hoppas kunna göra ett nytt försök och locka fler till denna avkopplande upplevelse!

10. Fredagsmys vid elden, vid Embarsboda 4/5
Det var en ljummen och skön fredagkväll vid lägerplatsen i skogen intill Embarsboda. Tyvärr var det inte så många som hittade hit den här dagen. Men vi fem som fanns på plats hade en härlig kväll. Det poppades popcorn så klart, både vanliga och blå. Vi lagade mat, bakade russinbullar och aktiverade oss med 36-leken och ett rörelsespår. Så här borde man avsluta arbetsveckan lite oftare! 

11. Fågelotta vid Fysingen 5/5
Vilken fantastisk morgon det blev i Fysingens naturreservat! Kl 7.00 samlades vi 9 entusiastiska deltagare vid Åholmens badplats. Ingemar Johansson från Fysingegruppen var vår kunniga guide och han började med att ta oss med till en udde där vi med kikare kunde spana in ett havsörnsbo, med tillhörande havsörn, långt ute på en ö. Fantastisk! Vandringen gick sedan över delvis översvämmade spänger, förbi fågeltornet och vidare längs sjön. Vi lyssnade i buskarna, spanade ut över vattnet och vassen och fikade i solen bland backsipporna på åsen. Många skådare fanns på plats den här dagen. Dels var det den årliga fågeltornskampen, och dels hade man noterat några rariteter i sjön som många kom för att spana efter. Vi säger ett varmt tack till Ingemar för en fantastisk utflykt och rekommenderar alla att ta en tur till denna pärla. 

12. Vårvandring 8/5
12 deltagare gav sig ut på en fin 18 km lång vårvandring, från Rosersbergs station via Fysingen och Västerbytorp till Nordians hög. Aktiviteten var ett samarrangemang med Solna-Sundbyberg lokalavdelning.

13. Skogsafterwork vid Embarsboda 18/5
En solig fredagkväll var det dags för vår första skogsafterwork. Skogen fanns lite på avstånd denna kväll. Eftersom det rådde eldningsförbud så hölls aw:n vid Embarsboda istället. Ett glatt gäng på 9 personer grillade sin middagsmat, spelade kubb och njöt av den sköna majkvällen. 

14. Sagostund med Mulle vid Embarsboda 20/5
I maj konkurrerar vi med många aktiviteter. Inte ens Skogsmulle kunde locka sagolyssnare till Embarsboda denna soliga söndag. Men en familj kom i alla fall, med andan i halsen, och fick hälsa på Mulle och lyssna på en saga.

15. Ungdomsvandring, Sigtuna–Steninge 26/5
Tyvärr var det inte några ungdommar som lockades till den här vandringen, men vi känner att vi har mycket annat att konkurrera med i maj! Ledaren och hennes ungdom tog i alla fall en tur till Embarsboda för att testa sinnespromenaden som pågick samma dag. Vi hoppas på bättre uppslutning till hösten då vi kör en ungdomspaddling!

16. Sinnespromenad vid Embarsboda 26/5
Två deltagare fick använda sina sinnen till att utforska naturen runt Embarsboda denna varma majdag!

17. Walk and talk i Steningedalens naturreservat 28/5
Hela 14 deltagare kom till kvällens vandring med prat i Steningedalens naturreservat. En anspråkslös liten mötesstund mellan människor från Sverige, Afghanistan, England, El Salvador och Eritrea.

18. Vandring Vaxön runt, 25/5
Den här vandringen gick rung Vaxön och genom Vaxholm. 13 deltagare fick under den 10 km långa vandringen uppleva skärgårdsnatur, äldre bebyggelse och nyare bostadsområden. 

19. Utematlagning för familjer 2/6
På grund av eldningsförbudet blev vi tvungna att ställa in utematlagningen. Ett nytt tillfälle kommer i höst, troligtvis i början på september!

20. Walk and talk i Sköndalsskogens naturreservat, 11/6
Fin och kul walk-and-talk i Sköndalskogens naturreservat och Måby vattenpark med 20 personer i alla åldrar och från en massa olika länder. 5 km, 2 tim och vi pratade om – ja, lite av varje och det mesta.

21. Cykeläventyr, 13/6
Den här kvällen genomfördes en MTB-tur med fika till hemligt mål. Vi startade i regn men halvvägs till fikapausen hade regnet gett sig och vi kunde nå vårt mål Rosersbergs slott utan regn. En lyckad tur med härliga människor! Håll utkik efter #60äventyr till hösten då en MTB-tur till kommer att finnas.

22. Fredagsmys vid elden, 15/6
På grund av eldningsförbudet så höll vi till vid Embarsboda och grillade med kol i en vanlig grill. Bara arrangören med familj var på plats, men fyra deltagare hade i alla fall en mysig fredag vid kolgrillen :-)

23. Grill med chill, 13/6
Ikväll hade vi Grill med chill vid Embarsboda, vi var 6 stycken som fick en trevlig kväll tillsammans.

24. Walk and talk 25/6
Ett storg gäng deltagare från många olika länder deltog på kvällens vandring i Rävsta naturreservat

25. Walk and talk 13/8
Vacker sommarkväll med intressanta samtal under en vandring genom Askare hage naturreservat norr om Wenngarns slott. Ca 20 personer deltog. 

26. Geocaching i Rosersberg, 17/8
Tyvärr fick vi ställa in den här aktiviteten eftersom vi inte fick några anmälningar.

27. Walk and talk, 27/8
Ikväll hade vi Walk and Talk i Västerängsudd naturreservat. Vi trodde det var för tidigt för att få se tidlösan, men till vår förvåning så blommar den redan.

28. Fredagsmys i Embarsboda, 31/8
Lagom till kvällen började regnet falla, men temperaturen var behaglig. Vi var fyra stycken som hade fredagsmys med popcorn och grillade marsmallows vid lägerplatsen i skogen intill Embarsboda. 

29. Utematlagning för familjer, 2/9
På svampens dag fick 11 barn och vuxna lära sig hur man lagar mat över öppen eld. Dagen bjöd på svampsoppa med hembakat bröd och munkpannkakor med nygjort äppelmos och grädde. Härlig dag! Guiderna för matlagningsaktiviteten kom från företaget Naturens hemligheter. 

30. Tyst vandring, 6/9
Ett par deltagare hittade ut till Embarsboda denna torsdagförmiddag. Att vandra tysta genom skogen och ta in alla ljud och dofter med alla sinnen är en speciell upplevelse!

Bild på stekta äpplen

31. Gourmetmatlagning för vuxna, 8/9
Sex entusiastiska deltagare var med på denna inspirerande workshop i utematlagning över öppen eld. 

32. Sagostund med Mulle, 9/9
Fyra barn, som hade tagit sig hela vägen från stan ut till oss, fick höra Mulle läsa saga, hjälpa igelkotten att lägga sig inför vintern och färglägga svampkort. Mulle bjöd också på saft och kex. 

33. Walk and talk i Hällsboskogens naturreservat, 6/10

34. Stigcykling, 16/9
Under vår äventyrsdag vid Embarsboda arrangerade vi en stigcykling med MTB. Denna aktivitet lockade en deltagare.

35. Outdoor After work, 5/10
Grillkväll fungerar även i oktober. Sex personer deltog på after work denna fredagkväll vid Embarsboda. 

36. Höstvandring, 2/10
Hela nitton deltagare hängde med på denna höstvandring som gick från Munkholmen i Sigtuna, via Steninge och naturreservatet Västerängs udd och till Märsta. Det blev en fin tur på19 km, på stigar och småvägar och vi var ute i sex timmar.

37. Eld och friluftskläder - Något att oroa sig för? 6/10
Dagens aktivitet gick ut på att testa hur snabbt, eller långsamnt, olika klädmaterial brinner. 

38. Lövlek, 14/10
Ca 15 barn med sina vuxna kom till dagens aktivitet där målet var att hoppa i löv, kasta löv, leka i löv, gömma sig i löv, ja allt som hör hösten och lövlek till. Vädret bjöd på sol och sensommarvärme!

39. Familjevandring, 21/10
Denna lite gråmulna men vindstilla höstdag vandrade vi, tre vuxna och fem barn mellan 3 och 11 år, från liv och rörelse vid Steninge slott till det folktomma utsiktsberget intill naturreservatet Västerängs udd. Eftermiddagen bjöd på fin vandring genom slottsparken, bergsbestigning, vacker utsikt, lövlek och trädklättring. Vandringen blev ca 3 km lång. 

40. Skogshinderbana, 28/10
Det här visade sig vara ett populärt äventyr. Vi uppskattar att ca 100 vuxna och barn i olika åldrar dök upp för att testa vår skogshinderbana. Deltagarna fick ta tag i en ögla som de sedan skulle föra längs med ett snöre genom skogen. Snöret gick upp i träd, under en stor pressänning, över en repbro mm.

41. Höstvandring, 8/11
9 deltagare trotsade gråvädret och gick drygt tio km mestadels genom skog men avslutningsvis strandpromenaden till centrala Sigtuna. Vi passade på att besöka Mariakyrkan och titta på rådhuset innan hemfärd. Två av deltagarna var sigtunabor. 

42. Prova på klättring för ungdomar och vuxna 15/11
Tre deltagare var anmälda till dagens klättring, på klättercentret i Uppsala. Bara en dök upp, men han fick klättra tills armarna värkte. 

43. Spelkväll i Embarsboda, 16/11
Den här kvällen var det laddat med sällskapsspel för barn och vuxna i Embarsboda. Men fredagkvällar är svåra har vi fått erfara. En deltagare dök upp, men på plats fanns också familjen som arrangerade äventyrer.

44. Mörkervandring vid Embarsboda, 18/11
Sex personer deltog i mörkervandringen, som var ett ganska långt reflexspår genom skogen vid Embarsboda. Det blev också middag och marsmallows vid lägerelden. 

45. Fortbildning i Första hjälpen, 21/11
Vi fick möjlighet att låna in Sten Christensen som till vardags jobbar med utbildningar i Första hjälpen. 15 personer deltog, de flesta var ledare och funktionärer, vilket kändes bra och viktigt. Det var en proffsigt genomförd fortbildning med en mycket kunnig kursledare. 

46. Prova på klättring för familjer, 22/11
Ytterligare en kväll på klättrecentret i Uppsala. Den här gången var målgruppen familjer. Fem familjer deltog, och både var och vuxna fick testa på klätterväggen.

47. Skridskoåkning i Märsta ishall, 24/11