Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandringar 2022

Vandringar genomförda våren och hösten 2022

Vandring 26 november
Sedan några år tillbaka har Friluftsfrämjandet som tradition att anordna en vandring lördagen före första advent.
Så även i år. 
På morgonen den 26:e november samlades en grupp om 12 vandrare vid scoutgården.
Alla var väl utrustade med kläder och skodon som skulle klara en vandring i snön som låg på marken och duggregnet som föll från himlen.
För att komma till Ramsjöhult, som var målet för vandringen, fick vi verkligen gå i olika terräng och med varierat underlag.
Bitvis låg blötsnön decimeterdjup, bitvis var det vattensamlingar vi kryssade oss förbi och bitvis fina stigar eller skogsvägar att gå på.
Efter en dryg timme kom vi fram till Ramsjöhult där Lotta och Nisse tog emot.
De hade gjort eld i eldkorgarna vid verandan och inne i det nyrenoverade köket var varm glögg och pepparkakor framdukat och självklart brann en brasa i öppna spisen.
Vi bänkade oss kring borden för vila och samtal. Och förstås för att äta och dricka det vi hade med oss i matsäcken och ta för oss av glöggen och pepparkakorna.
Efter en trevlig rast i stugan var det dags att återvända till startplatsen vid scoutgården. 
Hela turen gick bland annat på Sörmlandsleden, på det grön-vita spåret och elljusspåret vid Stalls backe. Totalt blev sträckan ungefär 11 kilometer.
Innan vi skildes åt tackade vi varandra för en fin dag tillsammans och önskade varandra en fin första advent. 
Gerd Rehnberg
 
Vi har haft otur med de senaste vandringarna och de har blivit inställda pga att ledarna har varit bortresta eller skadade.
 
Friluftsfrämjandets vandring lördagen den 9 april blev en vintrig tur.
Vi var sex deltagare som startade vandringen vid badplatsen i Marmorbyn.
De första kilometrarna gick vi på skogsvägar nordväst om Marmorbyn. Trots att det var i början av april stod naturen i vinterskrud och marken var helt snötäckt. Det var en speciell känsla att gå i snön, höra kraschet under fötterna och vinden i trädtopparna. Första lite längre rasten tog vi när vi hade passerat Österby. Vi sopade av snön från en stock där vi satte oss på rad och fikade. Efter pausen gick vi ut på Djursnäset och Lagnö, en vacker sträcka där det var betydligt mindre med snö på marken. Här stannade vi till och tittade på flera arter av sjöfåglar på Kolsnaren. Efter att ha passerat Ålsätters fritidsområde vände vi norrut mot Marmorbyn. Här fick vi erfara vad vinden kan göra när det varit nederbörd och omväxlande temperaturer, både plus och minus. Från träden blåste det ner isbitar på oss där vi satt och fikade. Efter en kort rast, det var inte så trevligt med all is från ovan, fortsatte vi tillbaka till Marmorbyn. 
Sträckan vi gick blev ungefär 12 kilometer och vi var eniga om att det varit en fin dag som varit minst sagt omväxlande.  Fågelsång, blåsippor, blåst, lite sol, is, snö (både på marken och från himlen) i en salig blandning.
 
Lördagen den 19 mars startade Friluftsfrämjandet vårens vandringssäsong. 
Klockan 9 på morgonen samlades 16 vandrare vid Röda ladan. Natten och tidig morgon hade bjudit på minusgrader och lite kyla hängde kvar i luften vid samlingen.
Vi åkte bil till startpunkten för vandringen som var Trekanten strax utanför Bie. Rekommendationen inför vandringen var att utrusta sig med broddar. Nätternas minusgrader har gjort att isen på många ställen ligger kvar trots värme och sol på dagarna. 
Vi startade vandringen med att gå Dansbanevägen, en gångväg som leder in till Bie. Som namnet antyder har det för länge sedan legat en dansbana i området. Efter att ha gått i utkanten av ett villaområde vek vi av västerut genom skogen för att passera över väg 56. Därefter gick vi söderut, parallellt med stora vägen. Redan nu var det dags att ta av sig ett lager kläder, solen värmde riktigt mycket. Vi följde skogsväg och stig förbi gårdarna Fäboda och Sävbäcken. Ungefär en kilometer efter Sävbäcken stannade vi vid ett ödetorp för att ta dagens fikapaus. Vi slog oss ner i solskenet i en backe och njöt av fikat. Stärkta till kropp och själ fortsatte vi på grusvägen och gick över väg 56 vid Oxlångstorp. 
Därifrån gick vi rakt norrut, stannade för att titta på bergtäkten vid Mörtsjön. Alla var nog överraskade över hur stor bergtäkten är. Från bergtäkten följde vi en grusväg någon kilometer för att sedan ta en stig för att komma åter till Trekanten där bilarna väntade. 
Sträckan för dagens vandring blev runt 10 kilometer. Underlaget var mycket varierande, is, snö, lera, grus och lite asfalt. Vädret däremot var stabilt - strålande sol, svag vind och plusgrader. Vi tackade varandra för en fin vårdag och hoppas vi ses igen på kommande vandringar.
Gerd Rehnberg