Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandringar våren 2024

Vårens vandringar: lördagar 23 mars, 27 april, 18 maj, 1 juni. Kvällvandring 2 maj, 16 maj, 23 maj

Kvällsvandring 2 maj.
Torsdagen den 2 maj var vi fem vandrare och två ledare som gav oss ut på en lugn kvällsvandring på drygt fem kilometer i Krämbolskogen. Temat för kvällen var långsamhet, kring vilket det under vandringen fanns utrymme att reflektera kring.
Krämbol ligger i sydvästra Katrineholm och har en tillgänglighetsanpassad rundslinga som vi gick delar av. Vid vindskyddet vid Krämbolstugan satt vi ned en stund och lyssnade på en text om långsamhet av Sofia Sivertsdotter från boken ”Älskad vila i den du är”, Goodliness förlag;

”Plantera inte friska frön i näringsfattig jord. En livskraftig växt kan inte stressas ut marken. Låt din inre grodd få tid att spira. Lita på långsamhetens löften.
Hjälp mig att lita på min inre grodd och på långsamhetens löften. Låt mig gå till platser som ger näring för själen och gör mig immun mot brådska och osäkerhet.
Påminn mig om att stänga porten till alla former av rädsla och oro och istället plantera mina tankar och beslut i livgivande jordar.
Påminn mig om att alltid vara trogen min inre grodd och att lita på min förmåga att växa, spira och utvecklas i livets takt.”

Vi hade en fin vandring i skönt vårväder. Vi såg flera områden där liljekonvaljen snart kommer blomma.

____________________________________________

Vandring Björkviken och Ågelsjön den 27 april.
Tio vandrare och två ledare samlas vid Röda ladan för samåkning mot vår startplats Hultsbruk. På dagens schema står vandring runt Ågelsjön, en tur på 14 km.
Hultsbruk ligger strax utanför Åby i Norrköpings kommun. För många är området ett frilufts- och strövområde under hela året. Ågelsjön är ett av Norrköpings mest besökta naturområden. Den gamla skogen, branterna och klarvattensjön ger området höga naturvärden men också höga friluftslivsvärden. Området är populärt för vandring, fiske, klättring och skridskoåkning.
Ågelsjön är en sprickdalssjö, vilket syns på de dramatiska förkastningsbranter som omger sjön. Det ger området ett storslaget och vildmarkslikt intryck. I Ågelsjöns klara och djupa vatten finns bland annat kräftdjur som levt kvar sedan senaste istiden. Storlom är en av de fåglar som ofta ses i sjön vars vatten även är viktigt som huvudtillflöde till Hultån där det finns strömstare, forsärla och öring.
Ågelsjön är 3,5 kilometer lång och mellan 250 till 900 meter bred och med ett djup upp till cirka 35 meter.
Björkviken rundtur en utökad tur vid Ågelsjön. Turen går längs en kombination av etapper på Östgötaleden. Vi väljer att gå medurs för att få den mer dramatiska delen av turen som belöning på slutet. Den första delen bjuder på en fin skogsvandring på vältrampade stigar. Skogen bjöd på en del blöta partier men inte värre än att vi kunde ta oss runt någotsånär torrskodda.

Innan vi tar oss an den mer kuperade delen av vandringen åt vi vår lunchmatsäck på en udde i den norra delen av sjön. Stärkta av våra smörgåsar fortsatte vi vår vandring. Väl uppe på berget har vi en fin utsikt över Ågelsjön och det omkringliggande landskapet. Vi väljer att ta en fikapaus och nu har himlen spruckit upp solen värmer oss.
   
Innan vi når mer platt mark ska vi ta oss ned för en smal ravin och en trång klippskreva som vi forcerade med hjälp av ett rep. Alla var mycket nöjda att vi klarade det utan några blessyrer.
Innan strax innan parkeringen avslutade vi vår vandring med att tacka varandra för sällskapet och för den fina turen som alla bidrog till
Vandringsledare Anette Håckerström 

____________________________________________________

Vandring 23 mars. (se bild överst på sidan)
Vandringen startade vid Lenatorpet, första rast vid Sörmlandsledens vindskydd vid Häggsjön, rundade Häggsjön, fortsatte söderut, korsade väg 55 och hade andra rasten vid Sågmon och sjön Stor Jälken, avslutade vid Lenatorpet.