Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vandringar hösten 2020

Rapport höstens turer

Lördag 12 september
Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen i Katrineholm uppmärksammade Vandringens dag, lördag 12 september, genom att arrangera en heldagsvandring.
18 vandrare träffades i Svalboviken på lördagsförmiddagen. Duggregnet hängde bokstavligen i luften så vi rustade oss med regnkläder innan vi startade vandringen. Vi gick på en grusväg några hundra meter tills vi kom fram, så vi kunde ansluta till Sörmlandsledens etapp 23. Efter ungefär tre kilometer kom vi till den lilla sjön Båven. Leden går genom varierad skogsterräng där marken på sina ställen lyste röd av mogna lingon. Med utsikt över sjön tog vi dagens första längre paus för att äta av vår matsäck. Efter rasten gick vi tillbaka ungefär 500 meter och tog nu grusvägen åt nordost till Älgsjödammen.

Där stannade vi till och tittade på den 100 meter långa muren som dämmer upp vattnet i den närliggande mossen. Muren är upp mot två meter hög och fem meter bred. Vi fortsatte på grusvägen som delvis går utmed Älgsjön i ungefär en kilometer innan vi vek av norrut och så småningom kom fram till Sörmlandsledens etapp 24:3. Nu var det dags för nästa rast. När vi rastade vid Båven höll regnet upp.  När vi packade upp fikat nu regnade det lätt på oss. Efter rasten följde vi Sörmlandsleden tillbaka till Svalboviken. Väl framme vid startpunkten tackade vi varandra för en fin dag tillsammans i naturen. Sträckan vi vandrade uppmätte vi till ungefär 11 kilometer. Friluftsfrämjandet och Svenska Turistföreningen hoppas kunna fortsätta att arrangera en vandring tillsammans och lämpligen göra det just på vandringens dag. Vandringens dag som infaller andra lördagen i september varje år.
Gerd Rehnberg

______________________________________________

Söndag 23 augusti
Friluftsfrämjandet i Katrineholm anordnade höstens första heldagsvandring söndagen den 23 augusti. Vi var nio vandrare som mötte upp i Forssjö för vandring på Sörmlandsleden etapp 27 söderut. Efter den senaste tidens värme var det en skön morgon med lite lägre temperatur och svalkande vind. Leden är väl underhållen med varierad vandring bitvis på härligt mjukt underlag. Lingonen lyste röda på tuvorna, en del klara att plocka andra lite halvmogna. Förmiddagskaffet  intogs efter 4 km vandring. Vi fortsatte på sörmlandsleden innan vi vek av på skogvägen mot Fräkenstugorna och så småningom ut på vägen Forssjö-Strångsjö. En kilometer på asfalt innan vi vek av på grusvägen mot Djulö kvarn och vi var strax tillbaka på Sörmlandsleden. Leden passerar en höjd med kala berghällar och några små bänkar, där tog vi en välbehövlig andra rast. Fikade och njöt av vilan i solen innan vi fortsatte tillbaka mot bilarna. Leden är väl upptrampad vilket tyder på att många vandrat där i sommar. Dagens vandring blev ca 15 km.

Anders Rehnberg