Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vandringar 2019

Rapport från vandringar 2019 - bild ovan från 13 april

2019

Söndagen den femte maj genomförde Friluftsfrämjandet årets andra heldagsvandring. Vi började med att ta oss med bil till Sörmlandsledens etapp 32 strax väster om Stavsjö station. Första kilometern gick vi på järnvägsbanken efter Nunnebanan. Nunnebanan som byggdes från Virå till Bråviken kring förra sekelskiftet. Den skulle användas till att frakta virke. Virke efter skog som man varit tvungen att avverka på grund av skadeangrepp av miljarder barrskogsnunnor. Dessa barrskogsnunnor åt upp granarnas barr så träden dog.
Efter järnvägsbanken tog vi av åt öster ut på en mosse. En riktigt lång raksträcka på spänger över mossen gjorde att det var lätt att gå. Genom varierad skogsterräng närmade vi oss nu Lövsjön. Solen sken och det var bara svag vind så vi gick förbi vindskyddet upp på en bergsknalle. Där, med härlig utsikt över Lövsjön, tog vi första fikarasten.
Stärkta av rasten följde vi Sörmlandsleden runt södra delen av Lövsjön och vidare på sjöns östra sida. Vid sjöns sydspets startar Sörmlandsledens etapp 33 och den följde vi bara några hundra meter. Sedan fortsatte vi grusvägen fram till en rastplats med information om Fjällmossens naturreservat. Det är ett skogsområde i Kolmården som ligger både i Sörmland och Östergötland. I en informationsbroschyr står det att "Här möter du en av de största orörda myrarna med kringliggande skogar och sjöar i södra Sverige". Vi gick en stig norrut genom naturreservatet och kunde se delar av den öppna myrmarken. Denna stig lär ha funnits sedan medeltiden. Nu var det dags för nästa lite längre paus, med utsikt över myren och längre bort Lövsjön. Grusväg och stig genom skog ledde oss till Stavsjö gamla stationshus och slutligen en kort bit på asfaltsväg tillbaka till bilarna. Gullvivor i dikeskanten och trädpiplärkans drillar förgyllde vår 13,5 kilometer långa vandring, liksom vårsolen som visade sig stor del av dagen.
Gerd Rehnberg
______________________________________________________________
Lördag 13 april, vandring runt Ågelsjön väster om Åby. Se bild överst på sidan.