Covid-19 och Friluftsfrämjandet (Uppdaterad 2021-09-22)

Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Vandring hösten 2021

Rapport från vandringar

Höstvandring 2:a oktober 2021 (se bild ovan)
Lördagen den 2:a oktober möttes vi upp, 11 personer vid Röda ladan. Himlen var grå och väderprognoserna tidigare i veckan indikerade att det kunde komma skurar under dagen. Vi hade alla bestämt oss för att möta hösten med en vandring för att se hur skog och natur klädde sig i den färgsprakande höstskruden.

Med bil tog vi oss till Forssjö och naturmuseet strax utanför vid Askersunds gård och Sörmlandsledens etapp 28 och tillhörande rundslinga, 28:1. Väl på plats kunde vi beskåda resterna av kolmilor och en lin-grop.

Vi påbörjade vandringen som skulle ta oss upp över en rullstensås, förbi vulkanitblock och en riktig urskog. Vi bjöds på en hel del berättelser om etapp 28 då vi hade etappansvarige med på vandringen. Snart nog kom vi fram till Hönstorpasjön där ett skärmskydd med grillplats låg, det var dock för tidigt för att inta den första matsäcken så vi fortsatte vandringen.

Efter att vi intagit matsäcken invid en stor rullstensås passerade vi de s.k. Lisstorpsblocken, några jättelika stenar, som bildades i samband med ett vulkanutbrott i Strångsjöområdet för cirka 1900 miljoner år sedan. Vandringen tog oss vidare till Viggarens strand och en övernattningsstuga, tyvärr huserade stugan en större mängd slöa getingar som några av oss fick en närkamp med.

Efter att ha passerat en underbar urskog var vi tillbaka vid vår utgångspunkt i närheten av Askersunds gård. Vädret bjöd på uppehåll och en mycket behaglig temperatur för en vandring men det blåste en del när vi gick uppe på rullstensåsen och längs en kraftledningsgata.

I det stora hela, en underbar höstvandring!

//Andreas Peterzén

Vandring 11 september
På "Vandringens dag" den 11 september arrangerade Friluftsfrämjandet och Svenska turistföreningen en gemensam vandring. Det var en vandring som började där etapp 24 och 25 av Sörmlandsleden möts. Vi började på etapp 25 och efter ungefär en kilometer kom vi fram till Vigors kyrka som är ett ett mycket stort klippblock (se bild ovan). Enligt upgift är höjden på blocket 7 meter, längden 8 meter och bredden mellan 5 och 6 meter! Enligt sägen är det en gammal offerplats och vid sidan om den stora stenen ligger ett antal mindre klippblock som ska härstamma från det stora "altaret". Mäktigt är det och högst upp växer det små träd.

Vi fortsatte söderut i fin och lättgången skogsterräng och valde rundslingan som leder upp på en utsiktsplats. Numera är skogen hög så någon utsikt är det inte tal om, men en stunds vila tog vi innan vi gick nerför berget och var tillbaka där etapp 25 övergår i etapp 24. 
Lundsjön som vi strax såg på vår vänstra sida låg alldeles stilla när vi gick genom hagen. Här stannde vi och tog fram förmiddagsfika ur ryggsäckarna.
Efter välbehövlig vila följde vi leden vidare där terrängen nu blev kuperad och gick över stock och sten, men som  efter några kilometer övergick i en alldeles stilla björkskog. 
Vid en öppen plats som vi förstod varit ett boställe tog vi nästa längre rast. 
Efter att hittills gått i varierad skogsterräng blev det nu stig, grusväg och slutligen en bit på asfaltsväg innan vi var tillbaka vid bilarna och startplatsen för vandringen.
Det har varit en alldeles vindstilla, ljummen höstdag som började med lätt dimma som solen inte lyckades bryta igenom. Några få regnstänk fick vi på oss vid en av rasterna.  Längden på vandringen var ungefär 11 kilometer.
Vi tackade varandra för en fin dag och planerar för ny vandring nästa år på "Vandringens dag" som är andra lördagen i september.
Gerd Rehnberg