Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Sova ute

Visst kan du sova utomhus året om!

Du har kanske hört om trenden om att sova utomhus en gång i månaden året om? Det har stått om det både i Friluftsfrämjandets magasin Friluftsliv och i många andra forum. Friluftsfrämjandet Huddinge har också, sedan flera år tillbaka, haft en tradition om att erbjuda vintertältning. I september arrangerade jag och min vandringskollega Lasse en övervattning i Lida för våra medlemmar. Det blev lyckat. För mig har det varit en stor händelse att vara ansvarig ledare för ett sådant äventyr. Jag ska berätta varför.

Sommaren 2020 köpte jag mitt livs första tält. Jag hade i några år tänkt att jag skulle köpa ett så jag kunde följa med på kajakturer med övernattning. Jag hade även ambitionen att sova med mina två söner i tältet på semestern året efter. Jag hade knappt sovit i tält i hela mitt liv och behövde bli trygg nog att ta med barnen. När umgänge och resor minimerades på grund av corona kände jag att det var ett bra tillfälle att få erfarenhet av att tälta. Jag hoppade på utmaningen att sova utomhus en gång i månaden året runt. Det gjorde jag både för att få upplevelser och erfarenheter.
imagee3dte.png

Och vilka upplevelser jag fick och vilka fina minnen! Fantastisk natur, krispiga mornar. Snön som föll under natten i februari och väldigt många skratt och förtroliga samtal kring elden om kvällarna. Det är något speciellt med att vakna ute i naturen. Jag och ett par vänner övernattade på olika platser runt om i Stockholmsområdet och fick på så sätt uppleva friluftsliv nära storstaden. På de flesta ställen vi tillbringade natten hade vi inte varit tidigare. Vi övernattade på fredagar och de helgerna kändes väldigt långa eftersom vi hann med mycket. I september 2021 gick jag i mål. Då jag hade sovit utomhus minst en gång i månaden året runt, oftast flera nätter. Jag har lärt mig mycket på det här året och även om vi har varit få som gjort utmaningen ihop så har jag fått några nya vänner på kuppen som jag annars inte hade träffat. Jag har gått från att fundera över packningen i många dagar inför en övernattning till att veta precis vad jag behöver och vara klar med packningen på ett nafs.

I somras hade jag uppnått målet och kände mig trygg nog att ta med barnen ut på övernattning. Inte bara en natt utan två.. Vi tog oss till Nåttarö utanför Nynäshamn där det finns mycket som förenklar för en barnfamilj. Vistelsen blev jättebra och båda barnen tyckte det var roligt. Det kommer att bli fler tillfällen med tältning framöver.

I september arrangerade jag och Lasse vår övernattning i Lida. På ett år har jag gått från att knappt ha sovit i ett tält till att känna att jag har kunskaper nog att arrangera övernattning för medlemmar. Vi blev ett gäng i Lida som övernattade och det gick utmärkt. Det gick till och med så bra att jag kommer göra fler övernattningar som ledare för Friluftsfrämjandet och du är varmt välkommen att delta.

Så vad behöver du för att kunna genomföra den här utmaningen? Lite mod är inte fel att ha och för att känna sig trygg kan det vara skönt att ha någon vän med sig ut. I början kan det också vara en bra idé att övernatta någonstans där man har faciliteter och parkeringsplats om man har bil. På så sätt blir utmaningen inte lika stor.. Lida friluftsgård passar utmärkt då och dit kommer man också med buss. Ju mer van du blir desto längre bort kan du ta dig.

Beroende på väderleken måste utrustningen anpassas men du behöver inte köpa allt direkt. Låna av vänner eller hyr på nätet. Det finns flera hemsidor där du kan hyra allt från tält till sovsäck. På Friluftsfrämjandets hemsida kan du också läsa en guide om vad du bör tänka på när du sover ute under de kallare månaderna.

Känner du att du vill testa att övernatta utomhus året runt och vill testa i sällskap med andra? Då är du välkommen att följa med oss på Friluftsfrämjandet framöver. Håll koll i Äventyrssökaren på hemsidan. Det kommer fler tillfällen att följa med.

Linda Gebauer

Intresserad av vintertältning?

Kan man verkligen tälta på vintern? Eller är det bara nördar som sysslar med det?

I början trodde jag nog på det senare alternativet men efter att ha provat att övernatta ute i snön både i tält och i snöbivack har jag lärt mig att det går alldeles utmärkt. Man fryser inte alls även om det är 10 grader kallt utanför tältet.

Visserligen behöver man lite andra grejor än på sommaren men inte mer än de flesta har hemma.
Vintertältning

Man börjar ju knappast tälta med att ge sig ut vintertid men har man lite vana av sommartältning fungerar det nog. Håller man till i skogarna i Huddinge duger de flesta tält även om jag inte använder mitt vandringstält som väger 600g. Skall man däremot tälta i fjällmiljö eller andra vindutsatta ställen bör man ha ett kraftigare tält! Kylan kommer ju från marken så vi brukar använda dubbla liggunderlag vilket ju knappast är ett problem eftersom de är så lätta. För att sova skönt är det ju viktigt att ha en sovsäck som klarar förväntad temperatur gärna med lite marginal. Själv är jag frusen av mig men klarar mig fint genom att använda en säck för några minusgrader plus en till som är avsedd för 0 grader. Tillsammans funkar det till minus 10, minst.
Huvudet står för en stor del av värmeförlusten så en bra mössa är viktigt

En detalj som kanske inte alla tänker på är att gasolen inte alltid funkar när det är kallt. Det finns speciell vintergas men även en full tub standardgas funkar. Den består av två olika gastyper men tyvärr brinner den mera köldtåliga upp först om man inte skakar tuben före varje användning. Ska man bara tälta en natt går det ju fint att förvara tuben i sovsäcken under natten men inte direkt skönt att stoppa ner iskall!

Friluftsfrämjandet Huddinge brukar ha en vintertältning varje år uppe i Paradisområdet. Vid vindskyddet vid Trehörningen tänder vi en lägereld, fixar lite mat och talar om tidigare och kommande äventyr eller kikar upp mot stjärnhimlen som är fantastisk så här långt ifrån allt stadsljus. Årets tältning är fullbokad men är du intresserad kan du boka dig på kö och blir dert många kanske vi kan fixa ett nytt tillfälle Till Äventyret

Något för dig?

Rune Lindqvist