Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Vandring mellan Jämtlandsfjällens pärlor

Ganska plötsligt når vi trädgränsen. Kalfjället breder ut sig med vida vyer, blånande toppar i fonden, videbuskar och blomrika gräsängar i förgrunden.

 Vi inser att vi är nära målet för dagen när vi ser STFs flagga röra sig i den lätta vinden på sin vita stång. Strax når vi Lunndörrstugan och de som vill kan göra sig av med svetten genom ett bad i den lilla sjön strax bakom husen. Vi har vandrat från Vålådalen, den anrika fjällstationen som på 50-talet var idrottsvärldens centrum dit alla atleter med aspiration på medaljer ville komma för att träna på de magiska myrarna som stärker ben och hjärta. Har ni aldrig varit där så gör ett besök och kolla in muséet som ger en verklig nostalgikick för alla oss som var med när det begav sig.

Första dagens vandring är alltid lite oviss. Orkar alla eller har några överskattat sin förmåga? Fungerar utrustningen? Sitter vandringskängorna bra eller kommer skavsåren smygande. Ledarna påpekar gång på gång att alla begynnande problem måste avhjälpas omedelbart för att inte bli värre.

Idag går allt bra. Vi gör som vanligt. Vandrar 30 minuter och tar sen kort paus 5minuter med ryggsäck av för att vila rygg och ben. Sen går man mycket lättare igen. Till det kommer utsiktspaus dvs vi stannar och tittar bakåt. Det glömmer man ofta lätt och vackrare blir det för varje gång man stannar. Pustepaus med rygga på tar vi kort när vi betvingat någon lite brantare backe och behöver hämta andan. Lunchen är oftast en timme och för den väljer vi en plats med lä, tillgång till vatten och helst en fin utsikt.

Vi har valt upplägget att vi sover över vid fjällstugorna. Man kan välja att sova inne eller tälta efter eget önskemål. Det har visat sig att ungefär hälften av deltagarna tältar.
Man sover aldrig så skönt som efter en dags vandring. Nästa morgon vandrar vi vidare. Turen går via Vålåstugan, Gåsen och Helags innan vi avslutar i Ljungdalen. Vi hade tänkt oss att även besöka Stensdalens nya moderna fjällstuga men rapport kommer om ett farligt vad på vägen dit så vi väljer att gå direkt till Gåsen och ta en extra dag där istället med topptur för de benpigga och en lättare dagstur för njutarna. Fjällturer har alltid sina risker och vad tillhör de lurigaste. Man måste alltid vara beredd på att tänka om och ändra sina planer.
Väderprognosen var lite dyster innan avfärd men har man varit med ett tag inser man att det är svårt att spå vädret i fjällen. Förhållandena kan variera stort mellan två närbelägna dalar t ex. Vi har bara regn som kräver tät klädsel en dag. Att det regnar på natten på tältduken är bara sövande… Nästan för varmt första dagen, lite svalare och fint vandringsväder senare. Ingen hård vind. Oväder är ovanligt i augusti.
Längsta etappen till Helags är 19km men vi startar lite tidigare och tar det lugnt. Alla är i god form när vi når berget med Sveriges sydligaste glaciär som vi länge haft i synfältet. Även här tar vi en extradag. Vår nye fjälledare Mattias tar med sig de pigga upp på toppen medan veteranen Rune guidar njutarna runt Helagsmassivet som på sin sydsida uppvisar en vacker och intressant blomprakt. Kung Karls spira bör man ju definitivt lära sig känna igen! Vårt mål är den mäktiga klippan Prediktsstolen som stupar tvärbrant ner flera 100meter uppe från Helagsmassivet.

Sista dagen har vi en lätt vandring nedför till Ljungdalen där vi avslutar med en god middag på en mycket trevlig restaurang innan vi följande morgon sätter oss på bussen till tåget hem, stärkta till kropp och själ. Har du aldrig provat så kan jag berätta att den som en gång upplevt fjällvärldens skönhet alltid återvänder! Ett sätt att komma i gång kan vara att exempelvis åka till Storulvån och göra dagsetapper. Fungerar det är det bara att hänga med på en tur.

Kolla gärna in ett bildspel från turen.

Rune Lindqvist

Grenledare fjäll FF Huddinge