Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Luften är fri – Friluftslivets År 2021

2021 har vi extra goda möjligheter att bidra till folkhälsa och livsglädje! Naturvårdsverket och Svenskt friluftsliv har planerat och förberett ”Luften är fri – Friluftslivets År 2021” som Friluftsfrämjandet är del av. Under dess paraply erbjuder vi ytterligare äventyr som hjälper, inte minst friluftsovana, människor att hitta ut. Låt äventyret börja.

Varför och för vem? 
Syftet med projektet är att få fler människor att prova friluftsliv och långsiktigt fortsätta, samt öka medvetenheten om friluftslivets värden och allemansrätten. Målgrupperna är främst personer som är ovana att vara ute i naturen med särskilt fokus på:

  • Nya svenskar
  • Skolbarn åk 4-6
  • Beslutsfattare som politiker, skolpersonal och föräldrar

Hur?
Lokalavdelningarna har möjlighet att skapa nya äventyr kopplade till Friluftslivets år, eller väva in Friluftslivets års teman i befintlig verksamhet. Varje månad har en leverans eller tema med invigning av året planerad till den 16 – 24 januari 2021. Det kommer att finnas en aktivitetskalender där ni kan marknadsföra olika aktiviteter under året. Kalendern ska vara sökbar för aktivitetsort, datum och typ av aktivitet.

Ni hittar mer information på luftenarfri.nu eller på svensktfriluftsliv.se/friluftslivets år. Webbplatsen luftenarfri.nu är under uppbyggnad men genom att klicka på menyn längst upp till vänster på skärmen så öppnas undermenyerna med en hel del information och filer för nedladdning som projektplan ”Luften är fri - Friluftslivets år 2021”, kunskapssammanställningar, grafisk manual, logotyper, powerpointpresentation med mera.

Sök medel
Det fanns möjlighet att söka medel via Länsstyrelsernas bidrag till lokala naturvårdsprojekt (LONA-bidraget) med sista ansökningsdag 1/12 2020. Det kan eventuellt komma en utlysning till (i jan-febr) för att söka projektmedel för att genomföra aktivitet/äventyr under Friluftslivets år. Flera länsstyrelser har tydligt skrivit in i sina riktlinjer om möjligheten att söka för aktiviteter inom ramen för ”Luften är fri - Friluftslivet År 2021”. Om ni har projektidéer eller frågor kontakta gärna respektive länsstyrelses friluftsstrateg eller motsvarande om det kommer ytterligare möjlighet att ansöka.  

Planera & genomför
Planera och förbered inför Friluftslivets år i er budget och verksamhetsplan för 2021. Inför er verksamhetsplanering är det fint om ni kan väva in äventyr som passar in under Friluftslivets års projekt.

Här är de teman som löper över Friluftslivets år:
Jan -  Invigning Friluftslivets år 2021
Feb -  Inspiratör friluftsliv
Mars - Friluftskompis
April - Hela Sveriges friluftsdag
Maj - Friluftsliv i skyddad natur
Juni - Äta ute
Juli - Sova ute
Aug - Jag har aldrig…
Sept - Gilla friluftslivet
Okt - Lära ute
Nov - Må bra ute
Dec - Dialog friluftsliv

Inspireras
På webbplatsen luftenarfri.nu kan du få tips och idéer från aktivitetskalendern. Du kan också hålla dig uppdaterad genom att prenumerera på ”Luften är fri” nyhetsbrev. Anmälan sker längst ned på sidan.

Här finner du två kunskapssammanställningar som också kan inspirera ert arbete:

  1. Friluftslivets värden
  2. Kunskap och strategier för att hjälpa ”ovana” ut i naturen

Äventyr på webben
En fråga som kommit upp i samband med Friluftslivets år är om Äventyr måste anmälas till aktivitetskalendern på luftenarfri.nu för att räknas som ett "”Luften är fri” –arrangemang. Svaret är nej, för att ett äventyr ska räkas som ett "”Luften är fri” -arrangemang behöver det inte anmälas till aktivitetskalendern. Men projektet tycker att det vore kul att kunna visa så många aktiviteter som möjligt där, så registrera så många äventyr ni vill och hinner med.

Ett annat alternativ för att sprida projektet är att ladda ner ”Luften är fri”- loggan från hemsidan och skylta med loggan i äventyren i Äventyrshanteraren, använda hashtags och dela gärna ”Luften är fri”- inlägg på Facebook/Instagram. Sno, låna och använda helt enkelt. ”Friluftslivets år”- vill ju att så många som möjligt ska vara med så trösklarna låga. Logotyperna finns på www.luftenarfri.nu/om-projektet.

Vad händer inom Friluftsakademin?

Friluftsakademin kommer att erbjuda ett fortbildningsprogram (för olika målgrupper) under hela året som är kopplat till de olika temana. Håll utkik i Äventyrhanteraren under 2021!

Låt ledarkompetenser, fantasi och lust styra - skapa och publicera äventyr under Friluftslivets år!

Hör gärna av er till regionkontoret om ni vill ha mer information eller bolla idéer så hjälper vi gärna till.

Allemansrätten, vad gäller?

Övergripande gäller ”inte störa – inte förstöra” men ibland är det svårt att veta vilka skyldigheter vi har när vi förhåller oss till Allemansrätten. Här kan du läsa mer om allt från isvett, bad och strandskydd till jakt, campande och organiserat friluftsliv. Låt äventyret börja

Vad gäller?