Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Säkerhet - Håll koll på var du är

Fjällen erbjuder många hisnande upplevelser. Med rätt förberedelser blir vistelsen mer njutbar och dessutom säkrare.

Välj rätt utrustning

Kläder och pjäxor ska tåla vind och väta. Kläderna bör kunna bäras i flera skikt för att enkelt anpassas efter väder och temperatur. Bra utrustning behöver inte vara dyr och en klokt packad ryggsäck bör inte vara för tung.

Meddela färdväg och beräknad återkomst

Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och när ni räknar med att komma tillbaka. Berätta för en vän, en släkting eller någon annan som kan slå larm om ni inte skulle återvända som planerat.

Anpassa fjällturen efter vädret

Vädret kan slå om hastigt i fjällen. Ta del av lokala och aktuella väderprognoser. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.

Följ markerade leder

Det finns hundratals mil markerade leder i fjällen, med bland annat avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. De flesta gör klokt i att följa lederna, det minskar risken för att hamna i lavinfarliga områden och är ett säkrare alternativ om ni av någon anledning skulle behöva hjälp. Tänk på att ibland kan skyltarna ha snurrat och skalan på fjällkartan är så grov att varje sväng på stigen inte kan vara inritad.

Ta med karta och kompass

Se till att ha med en karta som är aktuell. Kompass behövs framförallt utanför markerade leder. Använd gärna GPS, men tänk på att batterier laddas ur. Välj den lättaste vägen, raka vägen kan vara onödigt kuperad eller blöt. Att följa höjdkurvor är en gammal visdom som ofta ger en fingervisning om bästa vägen.

Rådfråga erfarna personer

Friluftsfrämjandets ledare vistas ofta i fjällen och kan ge viktig information. Ta kontakt och ställ frågor om vägval, vattenstånd, broar och annat som underlättar er planering eller hör med andra erfarna fjällvandrare.

Trygghet med en grupp och kunskap

Första gångerna i fjällen går man bäst i grupp. Där finns trygghet, säkerhet och gemenskap. Flera av Friluftsfrämjandets lokalavdelningar ordnar fjällturer och fjällcirklar med teori, praktik och pröva-på-turer. Där finns helgturer med stugboende eller basläger, veckoturer i tält och stugor och ibland ännu längre äventyr.

Fjällturer

Visar 0 av 0 äventyr Hittar du inte det du söker? Gör en avancerad sökning