Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

TVM 60 år - så började det

1958 blåste en frisk och helt ny vind in i främjaretablissemanget. TVM hette den och var namnet på föreningens nya ungdomsverksamhet. Det kom med en kritisk syn på samhället, på överkonsumtion och miljöförstörelse. TVM:s ideal är mer aktuella än någonsin.

Av: Per Göthlin

1958 kom en man till Friluftsfrämjandet. Han var två meter lång, med väldig bröstkorg och två spett till ben, vita lockar och en tordönsstämma, berättar en hans lärjungar Björn Thordsson.

Mannen hade idéer om en ny ungdomsrörelse i föreningen. TVM kallade han den — »TVärtoM« till den rådande ungdomskulturen. Vi reagerar mot att istället för frihet och eget skapande fått nöja oss att passivt konsumera och ta del av kändisars liv. Vi måste revoltera mot den nakna materialismens kallgrin, den cyniska kommersialismens hånflabb som smittar och hämmar vår vilja att verka, skrev han i uppropet.

Namnet på den karismatiske mannen var: Torvald Wermelin. Och han kom att skapa de uppkäftigaste ungdomar denna förening haft under sina 125 år. Rekordåren hade just börjat. Aldrig hade så många fått så mycket på så kort tid. Även friluftslivet präglades av den materiella tillväxten. Främjandet skriver i en ledare i medlemstidningen 1961.

Man kan tycka att det är onödigt att bilen skall kunna köras ända fram till raststugan. Men så ser inte bilägarna på saken. Detta är ett faktum som vi måste brätta oss efter, i alla fall vi som vill verka för friluftsliv åt så många som möjligt. Vi har all anledning att se positivt på saken. Och så kommer en man och kritiserar det moderna tillväxtsamhället. Det var till att svära i främjarkyrkan.

Torvald pratade också om friluftslivets innersida, om att hitta de djupare inre värdena i friluftslivet. Naturfilosofen Thoreau citerades ofta. Han som såg skogstjärnen som jordens öga, och träden närmast som fina ögonhår. Blickade man in i detta öga skulle man möta djupet i sin egen natur.

Många såg Wermelin som en bråkmakare, en som inte ville anpassa sig till organisationslivet i Friluftsfrämjandet. Om ledare skrev Wermelin:

"De rasslar med papper när ungdomar frågar efter äventyr, börjar väsnas om protokoll närungfolket drömmer om expeditioner till Sarek och Lofoten. Friskheten försvinner bland stencilångorna, äventyret vissnar under en mulen karbonpappershimmel."

Klart TVM-ungdomarna älskade en sådan frifräsare! Så det blev ju bråk. Kulmen nåddes 1972 när TVM bröt sig ur Friluftsfrämjandet (men då hade Wermelin lämnat TVM).

 

Det stora bråket

De första 15 åren levde TVM ett eget liv i Friluftsfrämjandet vid sidan av lokalavdelningar och centralt valda kommittéer. TVM blev en klubb i klubben med egna stadgar och ceremoniella inval av medlemmar efter avklarade kunskaps- och teknikprov.


Men så kunde man inte ha det. Från centralt håll krävdes : TVM:are, fall in i ledet! Ungdomarna klagade och menade att detta var »ett administrativt övergrepp«. Men centrala styrelsen körde hårt: Kansliet kan inte längre serva er, TVM-märken och foldrar tillhör Friluftsfrämjandet, inte TVM.


När de centrala förslagen på organisation av TVM presenterades så insåg TVM:arna: »Vår ursprungliga idé med bland annat kulturanknytning och »innersida« finns inte längre.« Kanske stärkta av den pågående ungdomsrevolten och 68-rörelsen tar stora delar av TVM-gänget 1972 beslutet att helt sonika gå ur föreningen. Året är 1972. Lite senare bildar de en fristående förening, »Klubb TVM«. I ett slag mister Friluftsfrämjandet 330 duktiga ungdomsledare.


Ett debacle, förstås. Ilskan och besvikelsen är stor bland ungdomarna. På Klubb TVM:s eget Ting 1974 på Billingen sprättas gamla TVM-märken bort från jackor och bränns. Så småningom uppstår dock samarbete mellan lokalavdelningar och avhoppade och icke avhoppade TVM-grupper. Men fortfarande glöder det i TVM-själen: I diskussioner, 1978, i Lunds TVM-grupp, anföres John Travolta och filmen Saturday Night Fever som ett exempel på negativ och likriktad ungdomskultur.