Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Mountainbike med barn

Under 2018 gör Friluftsfrämjandet en stor satsning på att öka intresset för barn att börja cykla mountainbike. Cyklingen är en utmärkt aktivitet för de som gillar utmaning och äventyr i skog och mark. Cykling i naturen ger också en allsidig träning där barnen tidigt kan träna upp sin balans, teknik och koordination utan att trängas med bilar.

Det långsiktiga målet med satsningen är att barnen tidigt ska få en bra relation till en cykel, för då ökar sannolikheten att cykeln blir en naturlig del av vardagen senare i livet, till och från skolan, kompisar och aktiviteter. Med cykelsatsningen 2018 ger vi stöd för ett utökat ledarskap i hela landet. Vi jobbar fram ett utbildningsmaterial som både vänder sig till barnen, ledarna och föräldrarna som vill lära sig mer om cykling i naturen.

Vår projektledare för cykelsatsningen mot barn heter Andreas Danielsson. Han har cyklat till yrket, jobbat som förbundskapten och senast som chefredaktör för landets största cykeltidning. 

- Jag vet att det finns ett jättestort intresse bland barn att lära sig cykla. Tyvärr är det få cykelklubbar i landet som har resurser att fånga upp det intresset, särskilt för barn som kanske inte lockas till tävlingsverksamhet, säger Andreas.

- Friluftsfrämjandet har i många år satsat på cykel genom sina lokalavdelningar och på flera håll runt om i landet görs ett fantastiskt arbete med mängder av barn. Det vill vi förstärka och mycket av det arbetet samlas runt den bok som Andreas nu producerar. Den handlar om allt man behöver veta som ledare eller föräldrar om cykling i naturen, säger Carl Crafoord som är verksamhetsansvarig för cykling på Frilufsfrämjandet.

Andreas kommer att resa runt i hela landet och vara engagerad i träffar och utbildningar och dela med sig av sin kompetens. Genom att samarbete med partners kommer Friluftsfrämjandet också att kunna erbjuda cyklar och utrustning för barn och föräldrar som vill prova på mountainbike.

En viktig del i satsningen handlar också om att lära sig respektera Allemansrätten, så att den fortsatt kan vara en arena även för cyklister. I takt med att MTB-intresset växer så växer också intresset för att bygga, markera och gradera MTB-leder för olika nivåer. En del av projektet handlar om att både informera om och inspirera till att det görs på rätt sätt, med hänsyn och respekt för markägare och andra som rör sig i skog och mark. 

 

Äventyrscykling på youtube:

a a a

Äventyrscykling på youtube:

a a a

aktuella frågor och projekt