Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Klädsel och packning

Risken är stor att du klär dig för varmt snarare än för kallt.

Klädsel

Man blir rätt varm när man paddlar. Beroende på utetemperatur och framförallt blåst är det lämpligt att paddla i underställ, linne eller vindjacka. Nedtill går det bra med shorts, tights eller tunna friluftsbyxor, helst inget åtsittande för bekvämlighetens skull. Vid risk för dåligt väder är det bra att ha regnjackan nära till hands i sittbrunnen så att du snabbt kan dra på dig den.

Tänk på att skydda huvudet när du är på sjön, kanske också nacken och dina händer om du är känslig för sol. Paddelhandskar kan vara bra att ha, inte bara för att undvika blåsor och skavsår, utan även för att skydda händerna från solen om du behöver det. Vattnet reflekterar mycket ljus så ett par solglasögon kan vara bra att ha. 

Man kan ju ta sig i och ur kajaken från brygga men på våra turer är det oftast från stranden, vilket innebär att man blir blöt om fötterna. En del väljer att ha vattenstrumpor på sig, andra är barfota och torkar av fötterna på en handduk innan man stoppar ner dem i sitbrunnen. Om det är klippigt och vasst underlag kan det vara bra att ha t.ex. foppatofflor som under färden förvaras på däck. 

Ett litet sittunderlag på kajakens botten är skönt att vila fötterna på under paddlingen. Risk för skavsår på hälarna annars!

Packning

Kajakerna har som regel vattentäta skott och packluckor med lock med olika utförande. Packningen ligger alltså rätt så skyddad från vatten men de flesta brukar ändå packa i vattentäta packpåsar. Det brukar också funka med dubbla plastkassar. Packa hellre i många mindre påsar än i en stor, det blir lättare att stuva då. Ex. Ikea-kassar är utmärkta att bära packning i när man lastar i och ur kajaken.

Säkert finns det massor med praktiska saker vi har glömt att ta med. Bästa sättet att få lära sig mer är kanske ändå att följa med på våra turer och spana in hur andra gör. Man lär sig alltid något nytt! 

Tips!

Läs mer om utrustning, paddelteknik och säkerhet.

Vatten & paddling