Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Genomförda kurser

Hösten 2012
Vår första kurs som gick av stapeln i början av oktober. Det blev en tidig kväll eftersom höstmörkret kom fort och en kall natt. Kursen kördes med 16 deltagare och genomfördes i strålande höstväder.

Våren 2013
I början av maj kördes vår andra kurs och efter ett antal avhopp blev det bara 12 deltagare, varav två avvek under första dagen. Denna gång var vi lite oroliga för vädret och islossningen skedde bara en dryg vecka innan kursen. Men när kursen väl var igång bjöds vi på strålande vårväder och en kylig natt. 

Hösten 2013
Eftersom oktobermörkret hade kommit lite väl fort på den första kursen valde vi att lägga denna kurs i slutet av augusti istället. Vädret var än en gång strålande. Andra nyheter denna kurs var möjligheten att gå kursen med mat, att ungdomar var välkomna samt att vi gick upp till 20 deltagare. Hälften av deltagarna valde att gå kursen med mat.

Våren 2014
Vår största kurs hittills med 20 deltagare. Vädret var än en gång strålande men natten var kall med 3-4 grader. Inför denna kurs lyckades vi också få till ett radioreportage.

Hösten 2014
Eftersom grannfastigheten avverkats sökte vi oss denna gång till nya marker och fann bra skog invid Drögen. Det var lite utmanande att byta plats och det blev ett par vändor extra. Vädret var i stort sätt bra förutom en störtskur under lördagkvällen så att allt blev blött lagom till lägerbygget. Imponerande att alla fick upp eld.

Våren 2015
Återigen nya marker, denna gång vid Stenbäcksgölen väster om Rimforsa. Dagen innan kursen kom vårens sista snöfall och natten blev rå och mycket kall med temperaturer på 1-2 grader. Den första dagen hade vi också mycket regn men den andra dagen var det bättre väder.

Hösten 2015
Återigen en kurs i solsken med den finaste stjärnhimlen som vi har skådat på länge. Det var också helt vindstilla vilket gjorde skogen nästan bedövande tyst. Det stabila vädret gjorde att vi ledare sov under bar himmel. Det enda minuset var nog myggen som hade fest.

Våren 2016
Högtryck var på schemat när vi åter besökte Stenbäcksgölen. Vädret var strålande, myggen hade ännu inte kommit men marken var torr. Därför hade vi inte eldarna tända under natten utan använde dem endast för matlagning. Vi justerade kursen något och fick till bättre tid för matinsamling genom att skippa vedinsamling och granriset. Mattillgången var "riklig" och vattnet togs i huvudsak från gölen. 

Hösten 2016
Vår fjärde kurs vid Stenbäcksgölen. Skogen börjar kännas bekant och vi börjar få ett bra flöde på kursen. Det är intressant att följa vad som händer på markerna och vi kan konstatera att skogen återhämtar sig efter gallringen och växter som gillar mer odlingslandskap, såsom hundkex, börjar nu försvinna. Troligen hittade vi de sista exemplaren denna kurs. Ännu en fulltecknad kurs och det blev totalt 5 vindskydd. 7 deltagare körde med helpension. Vädret var fint under lördagen men på söndagen fick vi en del regn.

 

Våren 2017 
Vår tionde kurs tillsammans med ytterligare en glad grupp Friluftsfrämjare. Våren var i år en aning senare vilket gjorde att temperaturen inte riktigt har orkat stiga upp till vad vi är vana vid. I skuggan var det ganska kallt men i solen var det under lördagen hett så det var lite omväxlande klädsel bland deltagarna. Den låga temperaturen gjorde också att det fanns en hel del växter att äta så de som gick kursen utan mat hade inte behövt gå hungriga. Vi fick också ett gästspel från Cathrine från Friluftsliv och från Adrian som visade hur man kan göra upp eld med en bågdrill. Denna gång hade vi catering från Bagarboden vilket gjorde förberedelserna betydligt enklare. Vi försökte också hitta nya sätt för att korta tiden för navigationsövningen men det går nog att justera en aning mer. Restaurangen Chez Fredric höll i alla fall öppen även om inte alla verkade uppskatta menyn.

Hösten 2017 
En spännande kurs på flera sätt. De som tidigare hade önskat sämre väder hade varit nöjda med denna helg, framförallt dag två då det regnade i fram till lunch. Men det var vindstilla och skapligt varmt och framförallt höll det uppe under den första dagen, under natten och under den avslutande lunchen. Vi förändrade navigeringsövningen så att man numera fick gå två och två eftersom vi ville se hur det påverkade övningen. Ändringen i kombination med et mycket svårnavigerat väder (trodde inte att sådant fanns med det är vår enda förklaring) gjorde att fem av sju grupper hamnade fullständigt ur kurs och kom ut flera hundra meter åt sidan. En lärorik resa. 

Våren 2018 
Denna helg var solen tillbaka och därmed sjönk utmaningen till nivån "Trevlig kurs". Det fanns väldigt gott om mat och i första hand stod det björklöv på menyn. Vår vana trogen så fortsatte vi att putsa på kursupplägget och detta blev den kurs där vi förändrade flest moment på flera år. Bland ändringarna var lunchen under dag ett, informationen på torget och i kursinledningen och ytterligare justeringar av navigationsövningen. Vi införde också flera nya säkerhetsdetaljer såsom nya deltagarlistor och bättre stöd vid navigationsövningen. 
Värt att nämna i övrigt var att det var väldigt vått i markerna och det högsta vattenläget vi har upplevt i omgivande göl och våtmarker. Under kvällen kom det förvånandsvärt mycket mygg men det gick bra att elda om man ville. Vi hade ett par deltagare som valde att utmana sig och körde utan mat, utan vatten och utan sovsäck. Natten blev lugn med temperaturer runt 6 grader och vindstilla. I vanlig ordning bjöd skogen på tystnad, en mycket fin stjärnhimmel och en och annan gök som "sjöng".  

Hösten 2018 
Den andra kursen hölls sista helgen i augusti och på grund av den torra sommaren var det länge osäkert om vi skulle kunna elda eller inte. Men att par veckor med regn gjorde att eldningsförbudet hävdes och vi kunde köra kursen som planerat. Sommarens värme hade dock gjort att träsket som
vi använder vid navigationsövningen var torrt vilket gjorde övningen lite enklare. Kontrasten mot vårens kurs var slående då detta blev den torraste kursen vi hållit.

Overlevnad_HT2018.JPG

Hösten 2019 
Under 2019 arrangerades en överlevnadskurs i augusti. I år arrangerades kursen av Tommy Gustafsson och Alexander Stiller. Det var 17 deltagare varav en kom från Rimforsa. I övrigt var det många deltagare från Stockholms-området och Linköpingsområdet. Vädret var något kyligare än normalt men lämpade sig väl för en kurshelg då det var uppehåll. Nytt för denna gång var att vi körde föda och läger i storgrupp vilket fungerade bra. Vi hade förberett en nödbivack som vi förevisade. Däremot stod vi över att visa röksignaler då dessa inte har synts särskilt väl vid tidigare tillfällen.

Overlevnad_HT2019.JPG