Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Utrustning

Även för barn är utrustningen viktig eftersom den skall underlätta istället för att försvåra skidåkningen. Det är ett svek mot den lille skidåkaren att låta honom eller henne få sådant som han eller hon skall växa ifatt om ett par säsonger. Många barn kämpar med för stora och för hårda pjäxor, och med skidor som är både för långa och för tunga i förhållande till deras storlek.

Skidor

När det gäller skidor är det viktigt med rätt längd. Visserligen är det lättare att svänga med en kortare skida, men är de alltför korta kan barnet istället få problem med balansen. En för lång skida att ”växa i” är förödande för inlärningen och skidglädjen. Att ”skidspetsarna” når till hakan är ett lämpligt mått för Carving-skidor. Undvik alltför gamla skidor eftersom dagens teknik gör det möjligt att bygga skidor som det är lättare att åka på och svänga med. Det är också lättare att lära sig åka med skidor som är vallade och slipade.

Bindningar

Alpina barnbindningar är idag utmärkta under förutsättning att de monteras på rätt sätt och sedan justeras efter det barn och de pjäxor som skall användas tillsammans med skidorna. Rådfråga skidbutik eller skiduthyrning när det gäller att köpa och justera in bindningarna för att undvika skador.

Stavar

Små barn behöver inga stavar när de skall lära sig att åka utför. Stavarna är bara i vägen och utgör ett onödigt extra problem vid inlärningen. Det är viktigt att barnen från början lär sig att det är med benen och fötterna man håller balansen och styr och svänger med skidorna. Är armarna fria kan barnet lättare kompensera tillfällig obalans genom att hålla ut armarna. Det är även betydligt lättare att lära sig åka lift utan stavar att trassla in sig i. När skidåkningen så småningom utvecklas blir det naturligt att använda stavar. Rekommenderad stavlängd är avståndet mellan marken och armbågen, plus ca 5 cm.
Stavar börjar vi använda i röd grupp.

Hjälm

Godkänd (CE) hjälm är obligatorisk i skidskolan då den är ett bra skydd om barnet kör omkull eller kolliderar med någon annan skidåkare. En bra skidhjälm är lätt att bära, enkel att ta av och på och har bra passform. Hörsel och syn får inte dämpas eller hindras så att den lilla skidåkaren i den nya och ovana situationen i lugn och ro kan koncentrera sig på att åka skidor.
En tunn mössa under hjälmen kan vara skönt att ha om det är kallt ute.

Pjäxor

Det viktigaste med pjäxor är att de är lagom stora, och sitter bra med endast en socka på foten. Ett bra sätt att kolla längden på en barnpjäxa är att ta ur innerskon för att känna var tårna hamnar.  

 

Snowboard

För grön och blå grupp behöver man inte tänka så mycket på brädan, den behöver bara vara så pass lång att den går upp till mellan näsan och hakan. Hårdheten på brädan är en smaksak, vi kommer inte upp till de nivåerna där det spelar roll i varken grön eller blå grupp. Tänk dock på att ha brädan vallad innan lektionen så att ett dåligt glid inte hindrar barnen från att lära sig!

Bindningar

En bra bindning har 2st remmar över fötterna, en längre upp på foten och en ungefär vid tårna. När din pjäxa sitter fast i bindningen ska inte pjäxan röra sig. En annan typ av bindning som man ska försöka undvika är en som går att kliva i och ur. Då har pjäxan 2st metallpinnar på sidan av foten som går att klicka i brädan. Denna är inte lika säker att åka med då den kan hoppa i och ur relativt lätt. 

Positionen på bindningarna är egentligen också en smaksak men vi rekommenderar att antingen ha så att båda fötterna pekar ca 30 grader åt varsitt håll eller så att den främre foten (oftast vänster) står på 30 grader medan bakre foten står på 0 grader. Enklast är dock att rådfråga skidbutik om hjälp med inställningar.

Hjälm

Godkänd (CE) hjälm är obligatorisk i skidskolan då den är ett bra skydd om barnet kör omkull eller kolliderar med någon annan skidåkare. En bra skidhjälm är lätt att bära, enkel att ta av och på och har bra passform. Hörsel och syn får inte dämpas eller hindras så att den lilla skidåkaren i den nya och ovana situationen i lugn och ro kan koncentrera sig på att åka skidor.
En tunn mössa under hjälmen kan vara skönt att ha om det är kallt ute.

Pjäxor

Det viktigaste med pjäxorna är att de inte sitter för hårt eller för löst. Det är viktigt att kunna röra på tårna så att de inte fryser men kan du vicka på foten upp och ner i pjäxan blir det väldigt svårt att bromsa ordentligt. 

 

 

När det gäller all utrustning är det bästa att rådfråga en skidbutik eller skiduthyrning!