Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

Utrustning

Även för barn är utrustningen viktig eftersom den skall underlätta istället för att försvåra skidåkningen. Det är ett svek mot den lille skidåkaren att låta honom eller henne få sådant som han eller hon skall växa ifatt om ett par säsonger. Många barn kämpar med för stora och för hårda pjäxor, och med skidor som är både för långa och för tunga i förhållande till deras storlek.

Skidor

När det gäller skidor är det viktigt med rätt längd. Visserligen är det lättare att svänga med en kortare skida, men är de alltför korta kan barnet istället få problem med balansen. En för lång skida att ”växa i” är förödande för inlärningen och skidglädjen. Att ”skidspetsarna” når till hakan är ett lämpligt mått för Carving-skidor. Undvik alltför gamla skidor eftersom dagens teknik gör det möjligt att bygga skidor som det är lättare att åka på och svänga med. Det är också lättare att lära sig åka med skidor som är vallade och slipade.

Bindningar

Alpina barnbindningar är idag utmärkta under förutsättning att de monteras på rätt sätt och sedan justeras efter det barn och de pjäxor som skall användas tillsammans med skidorna. Rådfråga skidbutik eller skiduthyrning när det gäller att köpa och justera in bindningarna för att undvika skador..

Stavar

Små barn behöver inga stavar när de skall lära sig att åka utför. Stavarna är bara i vägen och utgör ett onödigt extra problem vid inlärningen. Det är viktigt att barnen från början lär sig att det är med benen och fötterna man håller balansen och styr och svänger med skidorna. Är armarna fria kan barnet lättare kompensera tillfällig obalans genom att hålla ut armarna. Det är även betydligt lättare att lära sig åka lift utan stavar att trassla in sig i. När skidåkningen så småningom utvecklas blir det naturligt att använda stavar. Rekommenderad stavlängd är avståndet mellan marken och armbågen, plus ca 5 cm.
Stavar börjar vi använda i röd grupp.

Hjälm

Godkänd (CE) hjälm är obligatorisk i skidskolan då den är ett bra skydd om barnet kör omkull eller kolliderar med någon annan skidåkare. En bra skidhjälm är lätt att bära, enkel att ta av och på och har bra passform. Hörsel och syn får inte dämpas eller hindras så att den lilla skidåkaren i den nya och ovana situationen i lugn och ro kan koncentrera sig på att åka skidor.
En tunn mössa under hjälmen kan vara skönt att ha om det är kallt ute.

Pjäxor

Det viktigaste med pjäxor är att de är lagom stora, och sitter bra med endast en socka på foten. Ett bra sätt att kolla längden på en barnpjäxa är att ta ur innerskon för att känna var tårna hamnar.  

 

När det gäller all utrustning är det bästa att rådfråga en skidbutik eller skiduthyrning!