Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Hälsoboosta med Friluftsfrämjandet

Åk skidor, cykla eller gå motsvarande sträcka,från Gällivare till Luleå (25 mil), och fortsätt sedan tillUmeå (25 mil)! Vi ger dig en utmaning som kan ge dig en rutin som belöning.

Utmaningen: Åk skidor, cykla eller gå en sträcka motsvarande Gällivare till Luleå (25 mil) och fortsätt sedan till Umeå . Utlottning av priser till er som når Luleå. Start 2024-04-01 du har till och med nyårsafton på dig. 

Blanketten lämnas till Friluftsfrämjandets brevlåda Kvarnbacken 4 senast på
nyårsafton 2024. Eventuella frågor kring arrangemanget besvaras av
Kjell Henriksson (076-7915997).

En förändring ska vara varaktig för att bli en vana. Du införlivar den i ditt liv och den blir en naturlig del i din vardag. Det tar ofta 21-28 dagar att förändra eller byta ut en mindre vana. Alla blir glada av att vara ute.

Nu kör vi!

Hämta din blankett från vår uppmärkta postlåda vid Kansliet på Kvarnbacksvägen 4.

Du noterar själv utförda sträckor i till exempel en anteckningsbok, eller i den bifogade kartan där du kan kryssa en cirkel för varje 5 kilometer, och ser hur du närmar dig målet i Luleå!

Dundret erbjuder många utflyktsmål som kan bli en bra start på ditt 25 mil långa äventyr!

Skärmflygartoppen

År 1894 fick Gällivare, och C- O Bergman i Fjällnäs, ett celebert besökt av kung Oscar II. På toppen närmast Gällivare hade man då man byggt en tillfällig ”kunglig serveringspaviljong”.

Här stod även den första Toppstugan på Dundret. Den byggdes av Norrbottens Turistförening, och kunde ses från Gällivare. Stugan brann ned 1953.

Åke på toppen (Toppstugan idag)

Stugan byggdes 1937 för skogsbrandsbevakning, under kriget användes den av militären för luftbevakning. 1949 kom ”Bergmansvägen” som idag kallas för 5:an vägen.

Banmästare Signar Bergman väckte idén om att folk skulle åka bakvägen upp till Soldalen. 1953 öppnades stugan för allmänheten av Åke Nordvall. 1959 startades historien om Dundrets Toppluva. (Brann ned 1983, ny stuga 1984).

Toppstugan är öppen för besökare och bjuder på kaffe alla röda dagar mellan allhelgonadagen och första maj.

Dalstugan

Byggdes av ”Gällivare Flickscoutkår”. Stugan ”spruthuset” som en gång stod i Dennewitz, skänktes av LKAB. Den revs, fraktades iväg och byggdes upp där den står idag 1936. 1981 började Gällivare-Malmberget att hyra stugan av dåvarande Domänverket- Sveaskog.