Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Gällivare Klassikern

Många har nog hört talas om Gällivare klassikern, men vad är egentligen Gällivare Klassikern för något?

Gällivare klassikern startades 1979 av Gällivare Kommun för att främja motion året om. I klassikern ingår fyra olika moment. Skidåkning, Cykling, löpning/promenad/vandring och simning/simkurs.

För att få Gällivare Klassikern godkänd måste man genomföra fyra aktiviteter inom en tidsperiod av ett år. En av varje sort så att säga. Ett skidlopp, ett cykellopp, en löpning/promenad/vandring samt simma 1000 m eller ta en simkurs.

Efter varje arrangemang får du en stämpel i ditt ”Klassikerkort” detta kort lämnar du sedan in till Friluftsfrämjandet som är administratör av Gällivare Klassikern. 

Alla som har genomfört Gällivare Klassikern bjuds in på Diplomutdelning och belönas med diplom och olika plaketter samt utlottning av priser som är skänkta av olika företag och föreningar i Gällivare.

Du kan börja när som helst på året.

Här kan du läsa mera om dom arrangemang som ingår i Klassikern.

Trekantsloppet ett längdskidlopp som är ca 25 km långt och du startar från någon av byarna Hakkas, Ullatti och Sammakko. Arrangörer är Hakkas GOIF, Ullatti IF, Sammakko FSF

Dundret Runt. Är flera olika längdskidlopp som hålls under en helg i slutet av mars början av april på Dundret. https://dundretrunt.com/

Du väljer om du vill åka klassiks stil 30 eller 50 km eller skate 30 km.

Arrangör Friluftsfrämjandet, Gällivare Skidallians och SportEvent

Linasvängen är ett 87 kilometer långt motionslopp på cykel runt byarna Dokkas, Ullatti och Hakkas

Arrangör Hakkas GOIF

Gruvorna Runt även det ett motionslopp på cykel men detta går från Gällivare C ut till BOLIDEN Aitik, upp till LKAB sedan till Malberget för att avslutas där du startade.

Arrangör Friluftsfrämjandet

Gällivare rör på sig är Gällivares äldsta tävlings- och motionslopp. Det är en vacker bana som löper efter gator, parkområden och längs Vassaraälven. Banan har ett underlag med ungefär lika delar asfalt och grus.  Det finns två olika sträckor 5 km och 10 km. Arrangör Gällivare SK friidrott

Toppvandringen är en vandring över som går över Dundrets alla toppar. Toppvandringen är ca 1,3 mil lång. Starten går från Björnfällan, mot västtoppen sedan Åke på Toppen, Östra toppen och tillbaka till Björnfällan

Arrangör Friluftsfrämjandet

Simning/Simkurs

Mellan den 1 oktober till den sista december är det dags att simma.

Historik: Gällivare Klassikern startades 1979 med första utdelningen 1980. Rekordet hittills är från år 2014 med 84 deltagare som genomförde Gällivare Klassikern av dom var det 38 st. som genomförde Gällivare Klassikern för första gången.

Friluftsfrämjandet är administratör av Gällivare Klassikern som ägs av Gällivare kommun och ett flertal ledare är involverade i detta stora arrangemang.