Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

"Åke på Toppen"

Toppstugan

”Åke på Toppen”

Toppstugan ligger på Dundrets högsta topp och är ett populärt utflyktsmål för ortsborna men även för andra gäster. Vintertid kan det vara mödosamt att åka skidor från 5:an vid Porjusvägen upp till Toppstugan, visserligen inte mer än 6 km men stigningen är rejäl. Höjdskillnaden är ca 500 meter. Även om Dundret är ett lågfjäll kan turen bli dramatisk vid stark kyla, hårda vindar och dimma. Därför är det viktigt att hålla sig till rösningen.

Toppstugan i Aprilapril_JW_Mot_ake_pa_toppen liten.jpg

Sommartid kan man parkera uppe på toppen och gå de sista 1,5 kilometrarna längs med en grusad stig som länsstyrelsen gjort i ordning för ett par år sedan. Stigen är perfekt för att gå med barnvagn eller rullstol. 

barnvagnar2015 liten.jpg

Barnvagnar är en vanlig syn under barmarkssäsongen.

Det finns många dagar när fjället, temperaturen och solskenet gör dagen till en härlig naturupplevelse.

Från toppstugan kan man se en elftedel av Sverige och ända till Kebnekaisemassivet.

Besökarna bjuds på kaffe m.m. under vintersäsongen. Andra arrangemang förutom öppet alla röda dagar under säsongen är fettisdag samt Sätt Sverige i rörelse. Under vintern besöks toppstugan av ca 2000 friluftsälskande människor.

skidor liten.jpg

Toppluvan – en hedersmössa  
Första maj är det alltid säsongsavslutning för Åke på toppen och utdelning av den berömda toppluvan. Toppluvan får den eller dom som varit upp till stugan flest gånger av alla de röda dagar under säsongen då stugan håller öppet. En ärofylld utmärkelse. Den första luvan delades ut år 1959.  I skrivande stund Mars 2023 är det totalt 150 st som har tagit Luvan. Vill du veta vilka? Klicka här

luvor 20022 pytte.jpg

Öppet

Från november till 1:a maj är stugan öppen alla röda dagar Kl. 10.00 – 14.00.

Värmestugan alltid öppen
Vid toppstugan finns en liten värmestuga som är olåst året runt, där finns ved till kaminen. Så det är bara att gå in och vila och värma sig. Att ha med sig fika är inte så dumt.