Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

MTB

Riktlinjer MTB

Mountainbike med Friluftsfrämjandet Västerås

Definition: Friluftsfrämjandet Västerås erbjuder organiserad MTB-cykling i Västerås för föreningsmedlemmar på onsdagar. Helgturer förekommer.

 

Deltagare: Deltagaren är medlem i Friluftsfrämjandet. I medlemskapet ingår också en olycksfallsförsäkring. Anmälan sker på Friluftsfrämjandet Västerås hemsida https://www.friluftsframjandet.se/vasteras

Saknas medlemskap finns möjlighet att "prova på" vid ett tillfälle. Den som inte är medlem och vill "provcykla" anmäler sig till någon av våra ledare via mail, facebook eller telefon.

 

Obligatorisk utrustning för deltagare: MTB-cykel i åkbart skick och hjälm, elcykel är ej tillåten. Legitimation (i händelse av olycka). Du kommer även få ett kort där du får skriva in ditt eget och närmast anhöriga telefonnummer samt eventuella sjukdomar/allergier. Kortet lämnas till ledaren vid färd och fås tillbaka efter avslutad tur. Framlyse/pannlampa, baklyse (enbart vid mörker). Reservdelar i form av däckavtagare, extraslang och cykelpump. Första förband (typ arméns). Kedjelås och växelöra är lämpligt att ha med sig. Handskar skyddar effektivt från skrubbsår. Mobiltelefon rekommenderas.

 

Deltagarens ansvar under turen: Deltagandet sker på egen risk. Visa hänsyn till medcyklister samt andra personer som rör sig på stigarna. Var speciellt uppmärksam på ryttare, sakta ner och heja gärna! Varje cyklist ska hålla koll på den som är bakom. Om någon får problem eller sackar efter, så ska du meddela framåt, så att gruppen kan vänta in. Om du halkar efter och inte känner att du riktigt orkar med, påkalla uppmärksamhet framåt genom att ropa. Håll avstånd i nedförsbackar eller andra snabba partier. Om du av någon orsak vill avbryta, så meddelar du ledaren.

 

Ledaren: Minst en ledare ansvarar för gruppen. Det är ledaren som bestämmer tempot i gruppen. Ledaren cyklar alltid först om inget annat anges. Vi försöker ha två ledare i varje grupp och då tar den andra ledaren kön. I vissa fall när gruppen bara har en ledare utses en köperson på plats som är van cyklist och har god lokalkännedom. Varje ledare är utrustad med första förbandsväska samt mobiltelefon.

 

Våra gruppindelningar: Vi erbjuder cykling från nybörjare till den som har stor erfarenhet och vill cykla riktigt fort. Vi lägger stor fokus på den sociala biten och målet är framför allt att träffas och ha kul tillsammans med andra samtidigt som vi dessutom ägnar oss åt denna trevliga motionsform.

 

Grön grupp: Nybörjarcykling för dig som kanske nyss har köpt en cykel eller lånat av någon kompis. Vi tar det väldigt långsamt och lär oss grunderna. Cykling sker på enkla stigar i Lundaskogen och på Badelundaåsen.

 

Blå grupp: Du har cyklat tidigare och känner dig trygg med din cykel. Vi cyklar normalt sätt på samma stigar som övriga grupper men tempot är betydligt långsammare. Du börjar få lite koll på stigarna och har viss kännedom om var i skogen vi befinner oss.

 

Lila grupp: För dig som tycker blå går för sakta och röd för fort.

 

Röd grupp: Du börjar bli en erfaren cyklist. Det är inte mycket som hindrar din framfart. Större hopp/dropp och svår terräng är fortfarande utmanande, men det mesta är cyklingsbart. 2 timmar i snabb fart är helt normalt för oss. Du hittar själv i skogen och vet vilka sträckor som brukar användas/cyklas på.

 

Svart grupp: Här känner man sig jagad. Du gillar fart och svett! Vi tränar teknik på hög nivå. 2 timmars cykling med svår terräng är normalt.

 

Träna inför Cykelvasan: Cykling på stigar och vägar (asfalt & grus) upp till 7 mil varannan vecka under sommarsäsong. Det krävs en bra grundkondition (motsvarande röd grupp) för att hänga med.

 

Turerna: Cykling sker på onsdagkvällar  18:30-20:30. Cykelvasagruppen 18:00-20:00

 

Rocklunda/Rönnby är en teknisk bana som innehåller en hel del stök och bök, stenar och rötter. Cykling här sker även i blå grupp men då tar vi det rejält lugnt så att alla kan hänga med. https://www.youtube.com/watch?v=2hI-TyJMcTc

 

Lajvarnas skogar: Vi cyklar i skogarna upp mot Listakärr, inte lika tekniskt avancerat som på Rocklunda. https://www.youtube.com/watch?v=BEPlcHHHx8I

 

Badelundaåsen söderut avslutas nedanför Himlabacken i Mälarparken. Här går det undan på sina ställen. Lätt sluttande banprofil på blandade stigar som kan vara ganska leriga under vår och höst. Det är relativt lättcyklat och passar nybörjaren och förstagångscyklisten perfekt. Längd 20 km. https://www.youtube.com/watch?v=FjPzq3JBVqs

 

Badelundaåsen norrut går på släta stigar utan stenar och rötter, det är därför lättcyklat men med flera branta uppförsbackar och såklart härliga nedförsbackar. Hökåsengropen passeras och vid Ansta vänder vi. https://www.youtube.com/watch?v=NJLPHBPq07U

 

Ledare

Richard Nyberg richard.nyberg@gmail.com 070-760 03 13

Johan Melin hj.melin@gmail.com 070-734 70 37

Jakob Pousard jakob@pousard.se 072-448 50 52

Elias Norström elias.norstrom@gmail.com 070-699 95 65

Anders Öhman anders-ohman@live.se 070-575 36 00

Johan Cederberg johancederberg@hotmail.com 070-307 68 01

Mattias Bäck mattiasback@hotmail.com 070-556 98 73

Thomas Rowe andrethomasrowe@gmail.com 073-374 27 35

Henrik Wikström hensch@hotmail.com 070-732 63 78

 

MTB FF vinter information

Kvicksilvret fryser vid -39. Vi MTB-ledare fryser vid -10, några fryser redan och kommer tillbaka med nya krafter till våren. Vi räknar med färre deltagare och ett långsammare tempo kommer att hållas. Vi ska försöka hålla igång två grupper, blå och röd hastighet.

 

Vi har satt en gräns på -10 grader. Blir det kallare ställs turen in och det kan göras med kort varsel dock senast under lunchtid samma dag.

 

Ett tillägg i utrustningsväg när det råder vinterväglag är dubbdäck detta gäller speciellt när det är isigt på stigar/vägar. När vi cyklar på de plogade banorna på Mälaren är dubbdäck och isdubbar ett krav.

 

Områden där vi cyklar på kan komma att ändras beroende på hur mycket snö det är i terrängen. Vi kommer att försöka hålla oss inne i skogen så mycket som möjligt och hålla ner transportsträckor på vägar för att slippa frysa. Finns det is (plogade banor på Mälaren) händer att vi också någon eller några gånger cyklar där.

 

Det kan vara lite svårt att klä sig rätt under vintertid. Många tar på sig för mycket och svettas vilket i sin tur leder till att man blir fuktig och så småningom kall. Ha hellre med en extra jacka som förstärkningsplagg till och från turen. Utsatta ställen på kroppen är fötter och fingrar, någon risk för förfrysning i ansikte kommer inte att föreligga med tanke på temperaturgränsen samt att vi kommer att vara inne i skogen och undvika öppen vind. Är man frusen om fötterna så finns det vinterskor av flera modeller på marknaden, annars duger sommarskorna bra med en extra ull socka samt överdrag. Man får helt enkelt prova sig fram med klädsel vad som fungerar bäst i olika temperaturer.