Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

MTB

Riktlinjer MTB

Mountainbike med Friluftsfrämjandet Västerås

Covid-19 påverkar friluftsfrämjandets verksamhet och vi vill att ni läser förljande https://www.friluftsframjandet.se/aktuellt/covid19/

Vi har med anledning av detta gjort följande ändringar: Ingen organiserad samåkning från Friluftsfrämjandets sida när vi arrangerar helgturer. Inga prova påare, alla som cyklar måste vara medlemmar i Friluftsfrämjandet och anmäla sig på hemsidan. Deltagarna ska vara vuxna mellan 18-70 år. Upprop kommer att ske innan start. För att begränsa antalet deltagare på plats kommer vi att dela upp oss, och de olika grupperna kommer att starta på olika platser. Information om var respektive grupp startar kommer att finnas i aktiviteten på hemsidan. Turerna läggs upp på hemsidan på söndagen veckan innan. Maxantalet per grupp är 10 personer inklusive ledare. Den som får förhinder avbokar så fort som möjligt så platsen blir tillgänglig för andra. Alla deltagare ska ha med sig medlemskortet. Logga in på “mina sidor” och klicka på ditt namn så kan du sedan printa ut ditt medlemskort. Lägg till ditt eget telefonnummer samt ICE-nummer Det är viktigt att vi snabbt och enkelt kan få tag på närmast anhörig om en allvarlig olycka skulle ske. Har du ingen möjlighet att printa ut medlemskortet så fungerar en vanlig lapp så länge.

Definition: Friluftsfrämjandet Västerås erbjuder organiserad MTB-cykling i Västerås för föreningsmedlemmar.

Deltagare: Deltagaren är medlem i Friluftsfrämjandet. I medlemskapet ingår också en olycksfallsförsäkring. Anmälan sker på Friluftsfrämjandet Västerås hemsida https://www.friluftsframjandet.se/regioner/mitt/lokalavdelningar/vasteras/

Medlemskortet: Logga in på mina sidor “min profil” och skriv ut ditt digitala medlemskort. Skriv telefonnummer efter namnet på framsidan och nummer till närmast anhörig på baksidan. Tejpa kortet med transparent tejp eller laminera för att bevara hållbarheten. 

Obligatorisk utrustning för deltagare: MTB-cykel i åkbart lagligt skick och hjälm, elcykel är ej tillåten. Framlyse och/eller pannlampa samt baklyse vid mörker (v.34-17). För att synas i trafiken och vara laglig ansvarar deltagaren för att cykeln är utrustad med reflexer. Ta med reservdelar i form av däckavtagare, extraslang och cykelpump. Första förband (typ arméns), kedjelås och växelöra är lämpligt att ha med sig. Handskar skyddar effektivt från skrubbsår. Mobiltelefon rekommenderas.

Deltagarens ansvar under turen: Deltagandet sker på egen risk. Visa hänsyn till medcyklister samt andra personer som rör sig på stigarna. Var speciellt uppmärksam på ryttare, sakta ner och heja gärna! Varje cyklist ska hålla koll på den som är bakom. Om någon får problem eller kommer efter, så ska du meddela framåt, så att gruppen kan vänta in. Om du själv kommer efter och inte känner att du riktigt orkar med, påkalla uppmärksamhet framåt genom att ropa. Du har också ett ansvar gentemot dig själv och övriga gruppen att byta grupp eller avbryta turen om du känner att du hamnat i fel grupp och inte klarar tempot. Ett riktmärke för val av grupp är att om du känner det går för långsamt  i t.ex. blå grupp i det område vi cyklar, kan du nästa gång prova att cykla  i lila grupp i samma område o.s.v. Håll avstånd i nedförsbackar eller andra snabba partier. Om du av någon orsak vill avbryta, så meddelar du ledaren.

Ledaren: Minst en ledare ansvarar för gruppen. Det är ledaren som bestämmer tempot i gruppen. Om någon deltagare inte klarar av tempot så har ledaren rätt att besluta om deltagaren ska byta grupp eller avsluta turen. Ledaren kan också hindra deltagaren att starta om det visar sig att hen saknar t ex  hjälm, belysning eller om cykeln har allvarliga säkerhetsbrister. Ledaren cyklar alltid först om inget annat anges. Vi försöker ha två ledare i varje grupp och då tar den andra ledaren kön. I vissa fall när gruppen bara har en ledare kan en köperson utses på plats som är van cyklist och har god lokalkännedom. Varje ledare är utrustad med första förbandsväska samt mobiltelefon.

Våra gruppindelningar: Vi erbjuder cykling från den som gillar att cykla riktigt sakta till den som har stor erfarenhet och vill cykla riktigt fort.  I samtliga grupper kommer vi också stanna till och träna på olika moment. Vi lägger stort fokus på den sociala biten och målet är, förutom att cykla, att träffas och ha kul tillsammans.  

Grön grupp: För dig som har cyklat en del tidigare och gillar att cykla långsamt på enkla stigar i Lundaskogen och på badelundaåsen.

Blå grupp: Du har cyklat tidigare och börjar känna dig trygg med din cykel. Vi cyklar normalt sett på samma stigar som övriga grupper men med ett lite långsammare tempo.  Du börjar få lite koll på stigarna och har viss kännedom om var i skogen vi befinner oss. Vi delar ofta på gruppen när vi cyklar på Gäddeholm, Rocklunda och Lajvarnas skogar där den ena av grupperna cyklar på de lite enklare stigarna. 

Lila grupp: Man kan säga att lila grupp är medelfart. För att klara av lila nivå krävs god cykelvana och kondition, framför allt vid cykling på Rocklunda och i Lajvarans skogar. Har du liten erfarenhet från teknisk cykling  men känner dig trygg på enklare stigar samt har god kondition och cykelvana rekommenderar vi att cykla blå grupp på Rocklunda/Lajvarnas skogar och lila grupp på Badelundaåsen. 

Röd grupp: Du börjar bli en erfaren cyklist. Det är inte mycket som hindrar din framfart. Större hopp/dropp och svår terräng är fortfarande utmanande, men det mesta är cyklingsbart. 2 timmar i snabb fart är helt normalt för oss. Du hittar själv i skogen och vet vilka sträckor som brukar användas/cyklas på.

Svart grupp: Här känner man sig jagad. Du gillar fart och svett! Vi tränar teknik på hög nivå. 2 timmars cykling med svår terräng är normalt.

Turerna: Cykling sker på onsdagskvällar  18:30-20:30. Grön grupp cyklar på tisdagskvällar 18-30-20:30. Stigarna skiljer sig mycket åt beroende på var vi cyklar. På Badelundaåsen är stigarna enkla. På Rocklunda/Lajvarna är det teknisk cykling som gäller. För den som är ovan att cykla i teknisk terräng rekommenderar vi därför att välja en långsammare grupp när vi cyklar där. 

Rocklunda/Rönnby är en teknisk bana som innehåller en hel del stök och bök, stenar och rötter. Cykling här sker även i blå grupp men då tar vi det rejält lugnt så att alla kan hänga med och vi delar ofta på gruppen. 

https://www.youtube.com/watch?v=2hI-TyJMcTc

Lajvarnas skogar: Vi cyklar i skogarna upp mot Listakärr. Bitvis tekniska partier men totalt sett inte lika tekniskt avancerat som på Rocklunda. https://www.youtube.com/watch?v=BEPlcHHHx8I

Badelundaåsen söderut avslutas nedanför Himlabacken i Mälarparken. Lätt sluttande banprofil och det kan gå  undan på sina ställen. Stigarna kan vara ganska leriga under vår och höst. https://www.youtube.com/watch?v=FjPzq3JBVqs

Badelundaåsen norrut går på släta stigar utan stenar och rötter, det är därför lättcyklat men med flera branta uppförsbackar och såklart härliga nedförsbackar. Hökåsengropen passeras och vid Ansta vänder vi. https://www.youtube.com/watch?v=NJLPHBPq07U

Gäddeholm Startar vid Björnöbron vid Västerås kanotförening. Kommer du med bil så parkera den gärna på andra sidan bron eller på den stora parkeringen mitt emot björnögården. Stigarna är blandade, där röd och svart grupp ger sig i kast med de mer tekniska partierna. 

Ledare

Johan Melin johan.melin@friluftsframjandet.se 070-7347037

Richard Nyberg richard.nyberg@gmail.com 070-7600313

Tomas Savander tomas.savander@vasteras.se 070-6486128 

Elias Norström elias.norstrom@gmail.com 070-6999565

Anders Öhman anders-ohman@live.se 070-5753600

Johan Cederberg johancederberg@hotmail.com 070-3076801

Mattias Bäck mattiasback@hotmail.com 070-5569873

André Rowe andrethomasrowe@gmail.com 073-3742735

Henrik Wikström hensch@hotmail.com 070-7326378

William Ibrahim William.ibrahim@hotmail.com 070-6206388

Ann-Margreht Hammar hammar.am@gmail.com 076-1087841

Micke Revesjö michaelrevesjo@gmail.com 076-8308750 

Micke Hjorth mikael.hjorth@me.com 076-1848642

 

Hjälpledare

Lars Persson zaracen@gmail.com 070-9655488

Henrik Schiölde chevyz240@hotmail.com 070-7300046

Sofie Åström sofieastrom@gmail.com 073-9360650

Patrik Haavisto patrik@haavisto.se 070-3575352