Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

MTB

Riktlinjer MTB stigcykling med Friluftsfrämjandet Västerås

Dessa riktlinjer avser vuxenverksamheten. För att få information gällande barn MTB var god kontakta ansvarig ledare. Information finns under fliken KONTAKT.

Definition: Friluftsfrämjandet Västerås erbjuder organiserad MTB stigcykling i Västerås för föreningsmedlemmar.

Deltagare: Deltagaren är medlem i Friluftsfrämjandet. I medlemskapet ingår också en olycksfallsförsäkring.

Medlemskortet: Logga in på mina sidor “min profil” och skriv ut ditt digitala medlemskort. Skriv telefonnummer efter namnet på framsidan och nummer till närmast anhörig på baksidan. Tejpa kortet med transparent tejp eller laminera för att bevara hållbarheten.

Anmälan: Sker på Friluftsfrämjandet Västerås hemsida https://www.friluftsframjandet.se/vasteras/                            Veckans ordinarie turer kommer upp på hemsidan vid midnatt, natten till mådagen för anmälan.

Obligatorisk utrustning för deltagare: MTB-cykel i åkbart lagligt skick och hjälm, elcykel är ej tillåten. Framlyse och/eller pannlampa samt baklyse vid mörker (v.34-17) För att synas i trafiken och vara laglig ansvarar deltagaren för att cykeln är utrustad med reflexer. Ta med reservdelar i form av däckavtagare, extraslang och cykelpump. Första förband (typ arméns), kedjelås och växelöra är lämpligt att ha med sig. Handskar skyddar effektivt från skrubbsår. Mobiltelefon rekommenderas.

Deltagarens ansvar under turen: Deltagandet sker på egen risk. Visa hänsyn till medcyklister samt andra personer som rör sig på stigarna. Var speciellt uppmärksam på ryttare, sakta ner och heja gärna! Varje cyklist ska hålla koll på den som är bakom. Om någon får problem eller kommer efter, så ska du meddela framåt, så att gruppen kan vänta in. Om du själv kommer efter och inte känner att du riktigt orkar med, påkalla uppmärksamhet framåt genom att ropa. Du har också ett ansvar gentemot dig själv och övriga gruppen att byta grupp eller avbryta turen om du känner att du hamnat i fel grupp och inte klarar tempot/svårighetsgraden. Ett riktmärke för val av grupp är att om du känner det går för långsamt i t.ex. blå grupp i det område vi cyklar, kan du nästa gång prova att cykla i lila grupp i samma område o.s.v. Håll avstånd i nedförsbackar eller andra snabba partier. Om du av någon orsak vill avbryta, så meddelar du ledaren.

Ledaren: Minst en ledare ansvarar för gruppen. Det är ledaren som bestämmer tempot. Om någon deltagare inte klarar av tempot/svårighetsgraden har ledaren rätt att besluta om deltagaren ska byta grupp eller avsluta turen. Ledaren kan också hindra deltagaren att starta om det visar sig att hen saknar t.ex. hjälm, belysning (vid mörkercykling) eller om cykeln har allvarliga säkerhetsbrister. Ledaren cyklar alltid först om inget annat anges. När vi har två ledare i varje grupp tar den andra ledaren kön. När gruppen bara har en ledare får frivillig deltagare ställa upp som "kökarl" Varje ledare är utrustad med första förbandsväska samt mobiltelefon.

Våra gruppindelningar: Vi erbjuder cykling från den som gillar att cykla riktigt sakta till den som har stor erfarenhet och vill cykla riktigt fort. I samtliga grupper, framför allt i grön och blå, stannar vi ibland och tränar på olika moment. Vi lägger stort fokus på den sociala biten och målet är, förutom att cykla, att träffas och ha kul tillsammans.

Grön grupp: Den långsammaste stigcyklingsgruppen men det krävs att du har cyklat lite tidigare. Är MTB helt nytt för dig så rekommenderar vi att ta kontakt med Aktivt uteliv i på Björnögården i Västerås som har MTB kurser för nybörjare. Stigarna som grön grupp cyklar på är av enklare karaktär men även här förekommer det både sten och rötter. Du har god grundkondition och känner att du börjar bli vän med cykeln. Vi har också en grön teknikgrupp där vi cyklar på mer utmanande stigar. Gruppen är perfekt för dig som gillar teknisk cykling och kanske siktar på att så småningom börja cykla i blå grupp. Är du ny i friluftsfrämjnadet och inte har cyklat med oss tidigare rekommenderar vi attdu börjar cykla i den "vanliga" gröna gruppen. 

Grön grupp håller till i Lundaskogen och på Badelundaåsen på tisdagarna, men ibland, samt även på övriga tider kan det blir så att vi provar andra områden som t ex Gäddeholm. Gröna teknikgruppen har en större variation av stigar/områden och startplatser.  Är du osäker på din egen förmåga, om du klarar svårighetsgraden/tempot, hör av dig till någon av oss ledare så kan vi ordna en extra cykling utöver ordinarie program.

Blå grupp: Vi cyklar normalt sett på på de flesta stigar som övriga grupper. Du känner dig väl bekväm med din cykel och du börjar få hyfsad koll på stigarna och har viss kännedom om var i skogen vi befinner oss. Du behärskar grön grupp utan svårigheter och har både kondition och teknik att gå upp ett steg. Man kan säga att blå grupp är medelfart. Även här förekommer turer som är inriktade på mer teknik samt även prova på turer i nya områden. 

Lila grupp: För att klara av lila nivå krävs god cykelvana och kondition, framför allt vid cykling på Rocklunda och i Lajvarans skogar. Har du liten erfarenhet från teknisk cykling men känner dig trygg på enklare stigar samt har god kondition och cykelvana rekommenderar vi att cykla blå grupp på Rocklunda/Lajvarnas skogar och Gäddeholm samt lila grupp på Badelundaåsen.

Röd grupp: Du är en erfaren cyklist. Det är inte mycket som hindrar din framfart. Större hopp/dropp och svår terräng är fortfarande utmanande, men det mesta är cyklingsbart. 2 timmar i snabb fart är helt normalt för oss. Du hittar själv i skogen och vet vilka sträckor som brukar användas/cyklas på.

Svart grupp: Här känner man sig jagad. Du gillar fart och svett! Vi tränar teknik på hög nivå. 2 timmars cykling med svår terräng är normalt.

Turerna: Cykling sker på onsdagskvällar. Grön grupp cyklar på tisdagskvällar. Tid 1,5-2 timmar och start 18:00 eller 18:30. Stigarna skiljer sig mycket åt beroende på var vi cyklar.  På Rocklunda och ut mot listakärr är det teknisk cykling som gäller. För den som är ovan att cykla i teknisk terräng rekommenderar vi därför att välja en långsammare grupp när vi cyklar där. Helgturer och övriga turer förekommer regelbundet både i närområdet och utsocknes. 

Ledare

Johan Melin johan.melin@friluftsframjandet.se 070-734 70 37

Richard Nyberg richard.nyberg@gmail.com 070-760 03 13

Tomas Savander tomas.savander@vasteras.se 070-648 61 28

Elias Norström elias.norstrom@gmail.com 070-699 95 65

Johan Cederberg johancederberg@hotmail.com 070-307 68 01

Mattias Bäck mattiasback@hotmail.com 070-556 98 73

André Rowe andrethomasrowe@gmail.com 073-374 27 35

Henrik Wikström hensch@hotmail.com 070-732 63 78

William Ibrahim William.ibrahim@hotmail.com 070-620 63 88

Ann-Margreht Hammar hammar.am@gmail.com 076-108 78 41

Micke Revesjö michaelrevesjo@gmail.com 076-830 87 50

Micke Hjorth mikael.hjorth@me.com 076-184 86 42

Per Nyström pm.nystrom@gmail.com 070-775 07 35

 

Hjälpledare

Lars Persson zaracen@gmail.com 070-965 54 88

Henrik Schiölde chevyz240@hotmail.com 070-730 00 46

Patrik Haavisto patrik@haavisto.se 070-357 53 52

Lisa Almén lisa.almen@gmail.com 070-303 18 26

Björn Erik Karlsson bjorn.erik@live.se 073-920 32 88

Johan Soläng johan@solang.se 073-984 42 86