Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

MTB

Riktlinjer MTB stigcykling med Friluftsfrämjandet Västerås

Dessa riktlinjer avser vuxenverksamheten. För att få information gällande barn MTB var god kontakta ansvarig ledare. Information finns under fliken KONTAKT.

Definition: Friluftsfrämjandet Västerås erbjuder organiserad MTB stigcykling i Västerås för föreningsmedlemmar. Turer på grus/asfalt förekommer också. 

Deltagare: Deltagaren är medlem i Friluftsfrämjandet. I medlemskapet ingår också en olycksfallsförsäkring.

Turerna: Cykling sker på onsdagskvällar. Grön grupp cyklar på tisdagskvällar. Tid 2 timmar och start 18:00 eller 18:30. Stigarna skiljer sig mycket åt beroende på var vi cyklar.  På Rocklunda och ut mot listakärr är det teknisk cykling som gäller. För den som är ovan att cykla i teknisk terräng rekommenderar vi därför att välja en långsammare grupp när vi cyklar där. Helgturer och övriga turer arrangeras regelbundet både i närområdet och utsocknes. 

Anmälan: Sker på Friluftsfrämjandet Västerås hemsida https://www.friluftsframjandet.se/vasteras/                            Veckans ordinarie turer kommer upp på hemsidan vid midnatt, natten till måndag för anmälan. Mellan perioden 19/4-10/5 är det gemensam start för samtliga grupper och turen läggs då ut för anmälan redan på lördagen. Därefter det samma var 3:e onsdag. 

Obligatorisk utrustning för deltagare: MTB-cykel i åkbart lagligt skick och hjälm, elcykel är ej tillåten. Framlyse och/eller pannlampa samt baklyse vid mörker (v.34-17) För att synas i trafiken och vara laglig ansvarar deltagaren för att cykeln är utrustad med reflexer. Ta med reservdelar i form av däckavtagare, extraslang och cykelpump. Första förband (typ arméns), kedjelås och växelöra är lämpligt att ha med sig. Handskar skyddar effektivt från skrubbsår. Mobiltelefon rekommenderas.

Deltagarens ansvar under turen: Deltagandet sker på egen risk. Visa hänsyn till medcyklister samt andra personer som rör sig på stigarna. Var speciellt uppmärksam på ryttare, sakta ner och heja gärna! Varje cyklist ska hålla koll på den som är bakom. Om någon får problem eller kommer efter, så ska du meddela framåt, så att gruppen kan vänta in. Om du själv kommer efter och inte känner att du riktigt orkar med, påkalla uppmärksamhet framåt genom att ropa. Du har också ett ansvar gentemot dig själv och övriga gruppen att byta grupp eller avbryta turen om du känner att du hamnat i fel grupp och inte klarar tempot/svårighetsgraden. Ett riktmärke för val av grupp är att om du känner det går för långsamt i t.ex. blå grupp i det område vi cyklar, kan du nästa gång prova att cykla i lila grupp i samma område o.s.v. Håll avstånd i nedförsbackar eller andra snabba partier. Om du av någon orsak vill avbryta, så meddelar du ledaren.

Ledaren: Minst en ledare ansvarar för gruppen. Det är ledaren som bestämmer tempot. Om någon deltagare inte klarar av tempot/svårighetsgraden har ledaren rätt att besluta om deltagaren ska byta grupp eller avsluta turen. Ledaren kan också hindra deltagaren att starta om det visar sig att hen saknar t.ex. hjälm, belysning (vid mörkercykling) eller om cykeln har allvarliga säkerhetsbrister. Ledaren cyklar alltid först om inget annat anges. När vi har två ledare i varje grupp tar den andra ledaren kön. När gruppen bara har en ledare får frivillig deltagare ställa upp som "kökarl" Varje ledare är utrustad med första förbandsväska samt mobiltelefon.

Våra gruppindelningar: Vi erbjuder cykling från den som gillar att cykla långsamt till den som har stor erfarenhet och vill cykla riktigt fort. I samtliga grupper, framför allt i grön och blå, stannar vi ibland och tränar på olika moment. Vi lägger stort fokus på den sociala biten och målet är, förutom att cykla, att träffas och ha kul tillsammans.

Grön grupp: Den långsammaste stigcyklingsgruppen men det krävs att du har cyklat lite tidigare. Är MTB helt nytt för dig så rekommenderar vi att ta kontakt med Aktivt uteliv i på Björnögården i Västerås som har MTB kurser för nybörjare. Stigarna som grön grupp cyklar på är av enklare karaktär men även här förekommer det både sten och rötter. Du har god grundkondition och känner att du börjar bli vän med cykeln. Vi har också en grön teknikgrupp där vi cyklar på mer utmanande stigar. Gruppen är perfekt för dig som gillar teknisk cykling och kanske siktar på att så småningom börja cykla i blå grupp. Grön grupp håller till i Lundaskogen och på Badelundaåsen på tisdagarna, men ibland, samt även på övriga tider kan det blir så att vi provar andra områden som t ex Gäddeholm. Gröna teknikgruppen har en större variation av stigar/områden och startplatser.  Är du osäker på din egen förmåga, om du klarar svårighetsgraden/tempot, hör av dig till någon av oss ledare så kan vi ordna en extra cykling utöver ordinarie program.

Blå grupp: Vi cyklar normalt sett på samma stigar som övriga grupper men undviker de svåraste partierna. Du känner dig väl bekväm med din cykel och du börjar få hyfsad koll på stigarna och har viss kännedom om var i skogen vi befinner oss. Du behärskar grön grupp utan svårigheter och har både kondition och teknik att gå upp ett steg. Man kan säga att blå grupp är medelfart. Även här förekommer turer som är inriktade på mer teknik samt även prova på turer i nya områden. 

Lila grupp: För att klara av lila nivå krävs god cykelvana och kondition, framför allt vid cykling på Rocklunda och i Lajvarans skogar. Har du liten erfarenhet från teknisk cykling men känner dig trygg på enklare stigar samt har god kondition och cykelvana rekommenderar vi att cykla blå grupp på Rocklunda/Lajvarnas skogar och Gäddeholm samt lila grupp på Badelundaåsen.

Röd grupp: Du är en erfaren cyklist. Det är inte mycket som hindrar din framfart. Större hopp/dropp och svår terräng är fortfarande utmanande, men det mesta är cyklingsbart. 2 timmar i snabb fart är helt normalt för oss. Du hittar själv i skogen och vet vilka sträckor som brukar användas/cyklas på.

Svart grupp: Här känner man sig jagad. Du gillar fart och svett! Vi tränar teknik på hög nivå. 2 timmars cykling med svår terräng är normalt.

Kontakt: Johan Melin, grenledare samt huvudansvarig för grön och blå grupp

070-734 70 37 hj.melin@gmail.com 

Tomas Savander, huvudansvarig för svart,röd och lila grupp 070-648 61 28 tomas.savander@gmail.com

Kontakt övriga ledare: 

Ann-Margreth Hammar 076-108 78 41 hammar.am@gmail.com 

André Rowe 073-374 27 35 andrethomasrowe@gmail.com   

Björn Erik Karlsson 073-920 32 88 bjorn.erik@live.se 

Elias Norström 070-699 95 65 elias.norstrom@gmail.com  

Henrik Wikström 070-732 63 78 hensch@hotmail.com 

Henrik Schiölde 070-730 00 46 chevyz240@hotmail.com 

Johan Soläng 073-984 42 86 johan@solang.se 

Lars Persson 070-965 54 88 zaracen@gmail.com 

Lisa Almén 070-303 18 26 lisa.almen@gmail.com 

Mattias Bäck 070-556 98 73 mattiasback@hotmail.com 

Micke Revesjö  076-830 87 50 michaelrevesjo@gmail.com 

Micke Hjorth 076-184 8642 mikael.hjorth@me.com 

Patrik Haavisto 070-357 53 52 patrik@haavisto.se

William Ibrahim 070-620 63 88 William.ibrahim@hotmail.com