Sök på webbplatsen

Hitta lokalavdelning

Som medlem får du

  • Tillgång till Sveriges bredaste utbud av guidade friluftsaktiviteter
  • Stödjer vårt arbete med hela Sveriges friluftsliv, och mycket mer...
Bli medlem

Logga in

MTB

Mountainbike med Friluftsfrämjandet Västerås

 

Definition: Friluftsfrämjandet Västerås erbjuder organiserad MTB-cykling i Västerås för föreningsmedlemmar.

Deltagare: Deltagaren är medlem i Friluftsfrämjandet. I medlemskapet ingår också en olycksfallsförsäkring. Saknas medlemskap finns möjlighet att "prova på" vid ett tillfälle. Den som inte är medlem och vill "provcykla" anmäler sig till någon av våra ledare via mail, facebook eller telefon.

Medlemskortet: Du som cyklar i grön, blå och lila grupp tar med dig medlemskortet. Logga in på mina sidor min profil och skriv ut ditt digitala medlemskort. Skriv telefonnummer efter namnet på framsidan och nummer till närmast anhörig på baksidan. Tejpa kortet med transparent tejp för att bevara hållbarheten. Den som inte är medlem ännu eller inte har möjlighet att printa ut medlemskortet  klipper till ett eget kort och fyller i samma uppgifter. Kortet lämnas till ledaren innan turen och fås tillbaka efter avslutad tur.

Obligatorisk utrustning för deltagare: MTB-cykel i åkbart lagligt skick och hjälm, elcykel är ej tillåten. Framlyse och/eller pannlampa samt baklyse vid mörker (v.34-17). För att synas i trafiken och vara laglig ansvarar deltagaren för att cykeln är utrustad med reflexer. Ta med reservdelar i form av däckavtagare, extraslang och cykelpump. Första förband (typ arméns), kedjelås och växelöra är lämpligt att ha med sig. Handskar skyddar effektivt från skrubbsår. Mobiltelefon rekommenderas.

Deltagarens ansvar under turen: Deltagandet sker på egen risk. Visa hänsyn till medcyklister samt andra personer som rör sig på stigarna. Var speciellt uppmärksam på ryttare, sakta ner och heja gärna! Varje cyklist ska hålla koll på den som är bakom. Om någon får problem eller kommer efter, så ska du meddela framåt, så att gruppen kan vänta in. Om du själv kommer efter och inte känner att du riktigt orkar med, påkalla uppmärksamhet framåt genom att ropa. Du har också ett ansvar gentemot dig själv och övriga gruppen att byta grupp eller avbryta turen om du känner att du hamnat i fel grupp och inte klarar tempot. Ett riktmärke för val av grupp är att om du känner det går för långsamt  i t.ex. blå grupp i det område vi cyklar, kan du nästa gång prova att cykla  i lila grupp i samma område o.s.v. Håll avstånd i nedförsbackar eller andra snabba partier. Om du av någon orsak vill avbryta, så meddelar du ledaren.

Ledaren: Minst en ledare ansvarar för gruppen. Det är ledaren som bestämmer tempot i gruppen. Om någon deltagare inte klarar av tempot så har ledaren rätt att besluta om deltagaren ska byta grupp eller avsluta turen. Ledaren kan också hindra deltagaren att starta om det visar sig att hen saknar t ex  hjälm, belysning eller om cykeln har allvarliga säkerhetsbrister. Ledaren cyklar alltid först om inget annat anges. Vi försöker ha två ledare i varje grupp och då tar den andra ledaren kön. I vissa fall när gruppen bara har en ledare kan en köperson utses på plats som är van cyklist och har god lokalkännedom. Varje ledare är utrustad med första förbandsväska samt mobiltelefon.

Våra gruppindelningar: Vi erbjuder cykling från nybörjare till den som har stor erfarenhet och vill cykla riktigt fort. Vi lägger stort fokus på den sociala biten och målet är, förutom att cykla, att träffas och ha kul tillsammans.

Grön grupp: Nybörjarcykling för dig som kanske nyss har köpt en cykel eller lånat av någon kompis. Vi tar det långsamt och lär oss grunderna. Cykling sker på enkla stigar i Lundaskogen och på Badelundaåsen.

Blå grupp: Du har cyklat tidigare och börjar känna dig trygg med din cykel. Vi cyklar normalt sett på samma stigar som övriga grupper men med ett lite långsammare tempo.  Du börjar få lite koll på stigarna och har viss kännedom om var i skogen vi befinner oss. Vi delar ofta på gruppen när vi cyklar på Gäddeholm, Rocklunda och Lajvarnas skogar, där den ena av grupperna cyklar på de lite enklare stigarna.

Lila grupp: Man kan säga att lila grupp är medelfart. För att klara av lila nivå krävs god cykelvana och kondition, framför allt vid cykling på Rocklunda och i Lajvarans skogar. Har du inte cyklat där tidigare så rekommenderar vi att börja i blå grupp. Har du liten erfarenhet från teknisk cykling  men känner dig trygg på enklare stigar samt har god kondition och cykelvana rekommenderar vi att cykla blå grupp på Rocklunda/Lajvarnas skogar och lila grupp på Badelundaåsen.

Röd grupp: Du börjar bli en erfaren cyklist. Det är inte mycket som hindrar din framfart. Större hopp/dropp och svår terräng är fortfarande utmanande, men det mesta är cyklingsbart. 2 timmar i snabb fart är helt normalt för oss. Du hittar själv i skogen och vet vilka sträckor som brukar användas/cyklas på.

Svart grupp: Här känner man sig jagad. Du gillar fart och svett! Vi tränar teknik på hög nivå. 2 timmars cykling med svår terräng är normalt.

Turerna: Cykling sker på onsdagskvällar  18:30-20:30. Grön grupp cyklar på tisdagskvällar 18:30-20:30. Stigarna skiljer sig mycket åt beroende på var vi cyklar. På Badelundaåsen är stigarna enkla. På Rocklunda/Lajvarna är det teknisk cykling som gäller. För den som är ovan att cykla i teknisk terräng rekommenderar vi därför att välja en långsammare grupp när vi cyklar där.

Rocklunda/Rönnby är en teknisk bana som innehåller en hel del stök och bök, stenar och rötter. Cykling här sker även i blå grupp men då tar vi det rejält lugnt så att alla kan hänga med och vi delar ofta på gruppen.

 https://www.youtube.com/watch?v=2hI-TyJMcTc

Lajvarnas skogar: Vi cyklar i skogarna upp mot Listakärr. Bitvis tekniska partier men totalt sett inte lika tekniskt avancerat som på Rocklunda. https://www.youtube.com/watch?v=BEPlcHHHx8I

Badelundaåsen söderut avslutas nedanför Himlabacken i Mälarparken. Lätt sluttande banprofil och det kan gå  undan på sina ställen. Stigarna kan vara ganska leriga under vår och höst. https://www.youtube.com/watch?v=FjPzq3JBVqs

Badelundaåsen norrut går på släta stigar utan stenar och rötter, det är därför lättcyklat men med flera branta uppförsbackar och såklart härliga nedförsbackar. Hökåsengropen passeras och vid Ansta vänder vi. https://www.youtube.com/watch?v=NJLPHBPq07U

Gäddeholm startar vid Björnöbron vid Västerås kanotförening. Kommer du med bil så parkera den gärna på andra sidan bron eller på den stora parkeringen mitt emot björnögården. Stigarna är blandade, där röd och svart grupp ger sig i kast med de mer tekniska partierna.

Ledare

Johan Melin hj.melin@gmail.com 070-734 70 37

Richard Nyberg richard.nyberg@gmail.com 070-760 03 13

Jakob Pousard jakob@pousard.se 072-448 50 52

Elias Norström elias.norstrom@gmail.com 070-699 95 65

Anders Öhman anders-ohman@live.se 070-575 36 00

Johan Cederberg johancederberg@hotmail.com 070-307 68 01

Mattias Bäck mattiasback@hotmail.com 070-556 98 73

André Rowe andrethomasrowe@gmail.com 073-374 27 35

Henrik Wikström hensch@hotmail.com 070-732 63 78

William Ibrahim William.ibrahim@hotmail.com 070-620 63 88

Ann-Margreht Hammar hammar.am@gmail.com 076-108 78 41

Micke Revesjö michaelrevesjo@gmail.com 076-830 87 50

Micke Hjorth mikael.hjorth@me.com 076-184 86 42

 

MTB FF vinter information

Kvicksilvret fryser vid -39. Vi MTB-ledare fryser vid -10, några fryser redan och kommer tillbaka med nya krafter till våren. Vi räknar med färre deltagare och ett långsammare tempo kommer att hållas. Vi ska försöka hålla igång två grupper, blå och röd hastighet.

Vi har satt en gräns på -10 grader. Blir det kallare ställs turen in och det kan göras med kort varsel dock senast under lunchtid samma dag.

Ett tillägg i utrustningsväg när det råder vinterväglag är dubbdäck detta gäller speciellt när det är isigt på stigar/vägar. När vi cyklar på de plogade banorna på Mälaren är dubbdäck och isdubbar ett krav.

Områden där vi cyklar på kan komma att ändras beroende på hur mycket snö det är i terrängen. Vi kommer att försöka hålla oss inne i skogen så mycket som möjligt och hålla ner transportsträckor på vägar för att slippa frysa. Finns det is (plogade banor på Mälaren) händer att vi också någon eller några gånger cyklar där.

Det kan vara lite svårt att klä sig rätt under vintertid. Många tar på sig för mycket och svettas vilket i sin tur leder till att man blir fuktig och så småningom kall. Ha hellre med en extra jacka som förstärkningsplagg till och från turen. Utsatta ställen på kroppen är fötter och fingrar, någon risk för förfrysning i ansikte kommer inte att föreligga med tanke på temperaturgränsen samt att vi kommer att vara inne i skogen och undvika öppen vind. Är man frusen om fötterna så finns det vinterskor av flera modeller på marknaden, annars duger sommarskorna bra med en extra ull socka samt överdrag. Man får helt enkelt prova sig fram med klädsel vad som fungerar bäst i olika temperaturer.