Logga in på Mina sidor
Glömt lösenord?
Bli Medlem

Våra kurser i långfärdsskridsko

Här kan du läsa om säkerhets/introduktionskursen, övningsåkning på plogad bana samt köledar- och ledarkurser.

Säkerhets/introduktionskurs
Friluftsfrämjandet i Hudiksvall genomför varje år säkerhets/introduktionskurser. Syftet är att öka kunskaper om långfärdsskridskoåkning på naturis. Dels vad gäller utrustning, åkteknik, turåkning men också säkerhet som säkerhetsutrustning, iskunskap, kunskaper om plurrning och liknande.
Kursen genomförs med två teorikvällar inklusive justering av deltagarens utrustning. Vi övar också uppstigning ur vak på en isflaksattrapp i badhuset. Som avslutning genomförs två dagar på naturis där vi övar kast med kastlina, åkteknik, mm. Efter genomförd kurs får du tillgång till Skridskonätet.
Är du intresserad så ta kontakt med Studiefrämjandet i Hudiksvall och anmäl dig. Du kan anmäla dig när som helst under året. Du får sedan information om när nästa kurs startar.

Övningsåkning på plogad bana
Att åka på plogad bana är ett bra sätt att öva upp åktekniken. Med bra åkteknik kommer man långt ut på isarna på ett bekvämt sätt. Vi övningsåkningen får du instruktioner om åkteknik, vi ser över din utrustning och är skridskorna slöa kan du få dem skärpta.
Via Isnytt utlyses övningsåkningarna främst på Glysis i Hudksvall. Även på Camp Igge i Iggesund kan man övningsåka. På båda ställena alla dagar i veckan.

Ledarutbildning
Vi behöver fler långfärdsskridskoledare. Är du van åkare, har åkt med på ledarledda turer flera säsonger på både insjöis och havsis och är beredd att ta ut medlemmarna på härliga åkytor ska du kontakta Hans Bovin på hans@bovin.se
Ledarutbildning genomförs varje år inom region Mitt och består av tre olika moment:
1) ett teoripass på sal alternativt digitalt, plus en praktisk del
2) ett pass som hjälpledare under en säsong i din lokalavdelning
3) ett avslutningspass där du får öva att leda grupp, plurra på naturis, mm

Köledarutbildning i Hudiksvall för dig som vill hjälpa till under de ledarledda turerna.
Du som vill bistå skridskoledarna att ta hand om en åkgrupp på våra ledarledda turer är välkommen till denna kurs. En köledare planerar turen med ledaren, åker sist i gruppen och ansvarar bland annat för att alla deltagare har det bra under turen, fångar upp de som behöver någon hjälp, assisterar ledaren vid olika speciella tillfällen och liknande. Du bör ha åkt med oss en längre tid och vara väl förtrogen med vad en ledarledd tur innebär eller ha motsvarande kunskaper.
Är du intresserad av att utbilda dig till köledare ta kontakt med Hans Bovin på hans@bovin.se